Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
"Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα"!

Ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, όχι απλά συνιστά σκληρότερη λιτότητα και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά προβλέπει - προφανώς έχει διαβεβαιώσεις - ότι η κυβέρνηση θα πάρει και νέα μέτρα

Σκληρότερη λιτότητα με την επιβολή και νέων μέτρων το 1995 και το 1996 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου (ΔΝΤ). Η πρόβλεψη αυτή, που προφανώς κρύβει τις συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις που έχει αποσπάσει το ΔΝΤ από την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση του διεθνούς οργανισμού, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη Τρίτη στην Ουάσιγκτον, ενώ την ερχόμενη βδομάδα φτάνουν στην Αθήνα για επιτόπιο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας οι επιθεωρητές του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Στην πεπατημένη των μέχρι σήμερα εκθέσεων ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός "προτείνει" με τη σειρά του σκληρότερη πολιτική λιτότητας για τη διετία 1995 - 1996, ένταση των ιδιωτικοποιήσεων και επισημένει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας, παραμένει αδύναμη. Σε έκθεση εξάλλου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την ελληνική οικονομία γίνεται η σύσταση στην κυβέρνηση, στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας, σκλήρυνση της πολιτικής της σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των θιγόμενων από τη λιτότητα κοινωνικών ομάδων.

Αύριο, επίσης, πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία επιχειρείται παρέμβαση υπέρ της συνέχισης της σημερινής οικονομικής πολιτικής η οποία όμως τίθεται υπό αμφισβήτηση από όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού λαού, ενώ οι παρενέργειες και οι κραδασμοί έχουν μεταφερθεί πλέον και στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένο ότι η συνταγές του ΔΝΤ για τη διορθωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας - και όχι μόνο - είναι γνωστές και από παλαιότερες εκθέσεις, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σημείο όπου "προβλέπεται" ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταφύγει στη λήψη και νέων μέτρων το 1995 αλλά και το 1996. Είναι εμφανές ότι οι "προβλέψεις" που ΔΝΤ στηρίζονται σε δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είναι κυριολεκτικά έρμαιο στις διαθέσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Είναι ενδεικτικό ότι τη στιγμή που τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να ελιχθούν μπροστά στο κύμα των λαϊκών αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η οικονομική πολιτική, την ίδια ακριβώς στιγμή αναλαμβάνουν και νέες δεσμεύσεις για ακόμα σκληρότερη οικονομική πολιτική.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας παραμένει αδύναμη και η ανάκαμψη αναμένεται να γίνει με αργούς ρυθμούς, σαν αποτέλεσμα της βραδείας ανάκαμψης του πληθωρισμού και του μεγάλου ελλείμματος του προϋπολογισμού. Υπό τα δεδομένα αυτά η έκθεση προτείνει συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας και του περιορισμού των ελλειμμάτων χωρίς μάλιστα παρεκκλίσεις.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών για το 1995 και 1996 το ΔΝΤ διαψεύδει την ωραιοποιημένη κατάσταση των "επιτυχιών" στον οικονομικό τομέα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα:

  • Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 8,6% στο τέλος του 1995, έναντι 7% που προβλέπει η κυβέρνηση. Για το 1996 προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 7,3%.
  • Η ανεργία θα αυξηθεί στο 10,3% στο τέλος του 1995 και στο 10,2% το 1996.
  • Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 1,8% το 1995 και κατά 2,3% το 1996.

"Καλύτερη" εξάλλου χαρακτηρίζει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η έκθεση μελετητών του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δημοσιοποιήθηκε στις 16 Απρίλη. Επισημένει όμως ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της κυβέρνησης να ξεπεράσει τις αντιδράσεις από το φορολογικό και τις τριβές που έχουν δημιουργηθεί μέσα στον κομματικό μηχανισμό. Εκτιμά επίσης ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα ανατρέψει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ