Πέμπτη 27 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πρωθυπουργική παρέμβαση για συνέχιση της λιτότητας

Στήριξη για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της πολιτικής που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με το πρόγραμμα "σύγκλισης", ζήτησε χτες στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος

Την πρωθυπουργική στήριξη στη συνέχιση του προγράμματος λιτότητας, όπως υλοποιείται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διετία 1995 - 1996 ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τον Α. Παπανδρέου.Με αφορμή τη χτεσινή συνάντηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τη δήλωση ότι κατά το 1996 δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι. Πρόκειται ασφαλώς για τη γνωστή παρελκυστική τακτική η οποία εφαρμόστηκε και στον κρατικό προϋπολογισμό του 1995, όπου δεν επιβλήθηκαν μεν νέοι φόροι, αυξήθηκαν όμως οι ίδιοι υπάρχοντες. Εξάλλου συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων και κομμάτων με αφορμή τις δηλώσεις Παπαντωνίου ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας θα συνεχιστεί τόσο το 1995 όσο και το 1996. Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι η κυβερνητική εξαγγελία μέσω του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για συνέχιση της πολυετούς λιτότητας τρεις ημέρες πριν από το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, συνιστά απαράδεκτη και συνειδητή πρόκληση σε βάρος της εργατικής τάξης.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 1995 και για δεύτερη συνεχή χρονιά θα εκτελεστεί κανονικά. Η δήλωση αυτή ερμηνεύεται ότι ο πρωθυπουργός συναίνεσε στις αιτιάσεις του υπουργείου Οικονομικών για την "απαρέγκλιτη συνέχιση της πολιτικής λιτότητας" όχι μόνο για το 1995 αλλά και το 1996, αφού στη συνάντηση συζητήθηκε και η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού του 1996. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών έθεσε το θέμα των πιέσεων που ασκούνται για χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον κομματικό κυρίως μηχανισμό, για την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων που τέθηκαν στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, καθώς διάχυτος είναι ο φόβος ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα αντιδράσεων.

Αντιδράσεις

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων με αφορμή τις δηλώσεις Παπαντωνίου για συνέχιση της πολιτικής σκληρής λιτότητας και το 1996.

Η καλύτερη απάντηση στην κυβέρνηση, τον ΣΕΒ και την Ευρωπαϊκή Ενωση - επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ - μπορεί να δοθεί απ' τους εργατοϋπάλληλους με τη ΜΑΖΙΚΗ - ΤΑΞΙΚΗ συμμετοχή στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Αναφέρει, επίσης, ότι επιβάλλεται να αναδειχτούν τα κυρίαρχα προβλήματα της εργατικής τάξης, η απαίτηση για αγωνιστική πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος και η απόκρουση της συναινετικής λογικής που οδηγεί στην ταξική συνεργασία.

Οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί πάρα πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και δεν είναι διατεθειμένοι να υποστούν και άλλες απώλειες στο εισόδημά τους αναφέρει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει 40% τουλάχιστον των πραγματικών τους αποδοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ