Παρασκευή 28 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Ζήτημα συγκυρίας η πορεία της ΔΕΗ

Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζει η κυβέρνηση σχετικά με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία έτσι κι αλλιώς λειτουργεί με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων της.

Τα διάφορα σενάρια, της μετοχοποίησης, της πώλησης θυγατρικών ή της πώλησης μονάδων, απασχολούν εξίσου την κυβέρνηση σύμφωνα με όσα είπε χτες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία επίσημη δέσμευση και με την επιφύλαξη για το κατά πόσο πρέπει η ΔΕΗ να πουλήσει σε περίοδο κερδοφορίας και τι όρους συνεπάγεται αυτό. Εκ των πραγμάτων, για την κυβέρνηση ζητούμενο είναι η καλύτερη συγκυρία για να προχωρήσει το έργο που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζοντας τις εντολές της Κομισιόν για την «απελευθέρωση» και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το επόμενο διάστημα η υπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου για να συζητήσουν το χειρισμό της υπόθεσης, ενώ στις 10 του Ιούνη θα συναντηθεί με τον αρμόδιο επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ.

Με συμμετοχή 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης από την πλευρά του κράτους, ισχυρή παρουσία αμερικανικών κεφαλαίων και πολλές συνεργασίες σε εξέλιξη ή υπό σχεδιασμό, με ξένες ενεργειακές εταιρείες - ακόμη και με μειοψηφική συμμετοχή - η ΔΕΗ έχει ήδη πάρει το δρόμο της αλλοίωσης του πραγματικού ποσοστού της κρατικής ιδιοκτησίας, από την περίοδο της προηγούμενης διοίκησής της. Ο νέος επικεφαλής της Α. Ζερβός, ηγετικό στέλεχος φορέων που αντιπροσωπεύουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις επιχειρήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που είχαν δρομολογηθεί στην επιχείρηση. Σύντομα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το αναθεωρημένο επιχειρησιακό, αλλά και το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνει τη νέα μορφή της επιχείρησης, με «σπάσιμο» δραστηριοτήτων σε θυγατρικές εταιρείες και τις μεταβολές σε σχέση με τον έλεγχο των δικτύων μεταφοράς και διανομής.

Ειδικά για τα δίκτυα, το υπουργείο σύστησε προ ημερών δύο επιτροπές, για την ηλεκτρική ενέργεια και για το φυσικό αέριο, οι οποίες θα καταρτίσουν τις νομοθετικές ρυθμίσεις προσαρμογής της Ελλάδας στις τελευταίες οδηγίες της ΕΕ προκειμένου - όπως απαιτεί το ευρωπαϊκό ενεργειακό κεφάλαιο - να διαχωριστεί εντελώς η λειτουργία των δικτύων από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, αντίστοιχα (στις οποίες ανήκουν, φτιαγμένα με το υστέρημα του ελληνικού λαού), είτε με πώληση, είτε με ανεξάρτητες διαχειριστικές εταιρίες στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν και οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας ή εισαγωγείς φυσικού αερίου. Τα πορίσματα των επιτροπών αναμένονται τους επόμενους 3 - 4 μήνες. Εξάλλου και οι απαιτήσεις ΕΕ - ΔΝΤ εστιάζονται σε αυτή τη φάση στην προώθηση της «απελευθέρωσης» της αγοράς στο πλαίσιο του λεγόμενου «3ου πακέτου» της ΕΕ.

Το υπουργείο αναμένει επίσης τη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, για να αποφασίσει για τα τιμολόγια της ΔΕΗ μέχρι το Σεπτέμβρη, με κύριο στόχο τη μείωση των κατηγοριών που ξεπερνούν τα 30. Τα επόμενα ταξίδια της υπουργού θα είναι στη Ρωσία, για την υπογραφή συμφωνίας σχετικής με τον αγωγό «Σάουθ Στριμ» και στο Αζερμπαϊτζάν για ενδεχόμενη συμμετοχή του στον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπερασπίζεται το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης έναντι των προκατόχων της (2016-07-01 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ και μείωση μεριδίων ΔΕΗ (2016-05-20 00:00:00.0)
Παρέμβαση ενάντια στην πώληση του δικτύου μεταφοράς ρεύματος (2014-01-09 00:00:00.0)
Τα πάντα στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών (2000-10-25 00:00:00.0)
Ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες (1996-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ