Παρασκευή 28 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΕΡΔΗ
Στα ύψη και το 2010!

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η κρίση δεν αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ισχυρή κερδοφορία συνεχίζουν να εμφανίζουν και για το α' τρίμηνο του 2010 οι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Στο ίδιο μήκος κύματος παραμένει και ο τραπεζικός κλάδος, που, παρά τις «αντιξοότητες» στις χρηματαγορές, τη ραγδαία πτώση στις τιμές των κρατικών ομολόγων και άλλους συγκυριακούς παράγοντες παραμένει αλώβητος από την καπιταλιστική κρίση, εμφανίζοντας μεγάλη μάζα λειτουργικής κερδοφορίας.

Σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς (α' τρίμηνο 2010):

Εθνική Τράπεζα: Στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή καθαρά κέρδη ύψους 21 εκατ. ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα συμπιέζεται και από τα κονδύλια που εμφανίζουν για τυχόν επισφαλή δάνεια πελατών τους. Η πτωτική τάση του κέρδους δεν έχει να κάνει με τη μάζα της λειτουργικής κερδοφορία τους, αλλά από παράγοντες όπως οι παραπάνω, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση το «χαρτοφυλάκιο ομολόγων» που εμφανίζει ζημιά ύψους 154 εκατ. ευρώ, αλλά και την «έκτακτη εισφορά». Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα εμφανίζει στην Ελλάδα λογιστική ζημιά ύψους 133 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 176 εκατ. ευρώ πέρσι). Αντίθετα, ενίσχυση κερδών σε ποσοστό 18% πέτυχαν στην τουρκική αγορά, όπου δραστηριοποιούνται μέσω της θυγατρικής Φίνανσμπανκ.

ΟΠΑΠ: Μάζεψαν 192,2 εκατ. ευρώ (από 215,7 εκατ. ευρώ πέρσι).

Γιούρομπανκ: Συγκέντρωσαν καθαρά κέρδη ύψους 61 εκατ. ευρώ (από 81 εκατ. ευρώ πέρσι). Σε ρυθμούς κερδοφορίας επανέρχονται και στη ζωτική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπου απέσπασαν 4 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιάς 11 εκατ. ευρώ που εμφάνισαν πέρσι).

Αlpha Bank: Τα καθαρά κέρδη (μετά την αφαίρεση της «έκτακτης εισφοράς») φτάνουν σε 52 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας επιχαίρει για την κατάπτυστη συμφωνία - μνημόνιο ανάμεσα σε κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Κυνικά ομολογούν ότι έτσι στηρίζονται τα συμφέροντά τους τόσο μέσα στη χώρα όσο και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή, τονίζοντας ότι το «με τη συμμετοχή στο κοινό πρόγραμμα ΕΕ - ΔΝΤ, η Ελλάδα εξασφαλίζει τη δημοσιονομική εξυγίανση που θα επιτρέψει στη χώρα να επιβεβαιώσει τη σημαντική θέση της στη ΝΑ Ευρώπη».

Τράπεζα Κύπρου: Απέσπασε καθαρά κέρδη ύψους 81 εκατ. ευρώ (από 63 εκατ. ευρώ πέρυσι) με αύξηση 29%.

Alapis: Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙTDA) εμφανίζονται σε 80,7 εκατ. ευρώ (από 75,8 εκατ. ευρώ) παίρνοντας αύξηση 6,4%.

  • Η Citibank επιχειρεί συμβιβασμό με τους πελάτες της - «επενδυτές» στην Ελλάδα στους οποίους και πούλησε ομόλογα της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, η οποία στη συνέχεια βάρεσε κανόνι. Σε χτεσινή ανακοίνωση σημειώνει ότι «προσφέρει στους πελάτες το 70% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που αγόρασαν από τα καταστήματά της».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ