Παρασκευή 28 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Τριγμοί από τη μείωση της κατανάλωσης

Η μείωση της κατανάλωσης στα επίπεδα τουλάχιστον του 25% στην κατανάλωση υγρών καυσίμων, λόγω των υπέρογκων φορολογικών αυξήσεων από την κυβέρνηση, που προστέθηκαν στις ήδη υψηλές τιμές, δημιουργούν τριγμούς στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Σ. Χριστογιάννης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, επισήμανε ότι οι αυξήσεις, λόγω των φόρων και της επίδρασης των διεθνών τιμών, έπληξαν την κατανάλωση και υπογράμμισε ότι η υποχρέωση προκαταβολής των φόρων από τις εταιρείες τις έχει φέρει σε δεινή θέση, καθώς αναζητούν κεφάλαια κίνησης που - όπως είπε - είναι δυσεύρετα και πανάκριβα.

Από την άλλη, ο κλάδος βρίσκεται σε μια κατάσταση έντονου ανταγωνισμού τα τελευταία χρόνια, με κάποιες μικρές εταιρείες να βγαίνουν εκτός, αλλά και κάποιες άλλες να παρουσιάζουν κέρδη αποσπώντας μερίδια αγοράς από τις μεγάλες εταιρείες, που έχουν τα σήματα ΕΚΟ, BP, SHELL (ΕΛΠΕ και ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ). Ωστόσο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, το 2010 αναμένεται σημαντική μείωση στα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών εμπορίας. Την ίδια ώρα, περίπου 350 πρατήρια υγρών καυσίμων έχουν κλείσει σε όλη την Ελλάδα, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους που είχε σαν αποτέλεσμα να μην τους προμηθεύουν καύσιμα οι εταιρείες.

Σ' αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου απίθανο να προκύψουν στο άμεσο μέλλον εξαγορές, συγχωνεύσεις και νέα «λουκέτα» στις εταιρείες εμπορίας, που θα αναμορφώσουν την αγορά τα επόμενα χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ