Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ
Ανοίγει τις πόρτες στους ιδιώτες

Υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση για τη ..."συνεργασία" ΔΕΗ - ιδιωτών

Σ' ένα ακόμη βήμα στην παραπέρα υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ προχώρησε η κυβέρνηση. Με απόφαση της υπουργού Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου δίνεται η δυνατότητα στη ΔΕΗ να υπογράφει προγραμματικές συμφωνίες με ιδιώτες για την ίδρυση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, με τις συμβάσεις αυτές, οι οποίες κινούνται στα πλαίσια νόμου που ψήφισε η ΝΔ και εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ και καταψήφισε μόνο το ΚΚΕ, η ΔΕΗ υποχρεώνεται να αγοράζει όλη την παραγόμενη από τους ιδιώτες ηλεκτρική ενέργεια και σε τιμή - που όπως σημειώνεται στην απόφαση - που "θα δημιουργεί εύλογο κέρδος για τους ιδιώτες"!Ενδεχόμενως αξίζει να σημειωθεί πως η αρμόδια υπουργός απέφυγε ν' ανακοινώσει την υπογραφή της σχετικής απόφασης και περιορίστηκε να τη στείλει απευθείας για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τόσο ο νόμος 2294/94 της ΝΔ, όσο και η εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποτελούν τα πρώτα βήματα υλοποίησης των κατευθύνσεων των Βρυξελλών για τη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας απ' το μεγάλο κεφάλαιο, που γίνεται στο όνομα της "απελευθέρωσης της αγοράς". Μάλιστα, η σχετική οδηγία της Κομισιόν αναμενόταν χτες το βράδυ να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας της Κοινότητας στο Λουξεμβούργο. Σε εφαρμογή λοιπόν των αντιλαϊκών αυτών κατευθύνσεων, η παραπάνω απόφαση ανοίγει το δρόμο για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ηλεκτρικής ενέργειας απ' τη ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας μάλιστα στους ιδιώτες τις καλύτερες προϋποθέσεις για κέρδη εις βάρος της ΔΕΗ και των φορολογούμενων πολιτών.

Οπως προκύπτει απ' την απόφαση της υπουργού Ανάπτυξης, οποιοιδήποτε ιδιώτες ή ομάδα ιδιωτών (κοινοπραξία) θα μπορεί να δημιουργεί κεντρικές μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας ή ψύξης, χωρίς περιορισμό ως προς την ισχύ της ηλεκτρικής και της θερμικής ενέργειας. Στη συνέχεια οι ιδιώτες θα υπογράφουν προγραμματικές συμφωνίες με τη ΔΕΗ για την απορρόφηση απ' τη Δημόσια Επιχείρηση της παραγόμενης ενέργειας του σταθμού συμπαραγωγής. Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο "εύλογο κέρδος", ο καθένας καταλαβαίνει πως θα αποτελέσει ακόμα ένα πλαίσιο, όπου ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες, προσκομίζοντας τα δικά τους κιτάπια στη ΔΕΗ, θα εξασφαλίσουν το παραφούσκωμα των θησαυροφυλακίων τους, λεηλατώντας στην πραγματικότητα τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα κερδίζουν και απ' την έτοιμη υποδομή που θα τους εξασφαλίζει η ΔΕΗ, μέσω της ελεύθερης χρήσης των δικτύων της. Επιπλέον στους ιδιώτες εξασφαλίζεται η δυνατότητα να παράγουν ενέργεια για ιδιωκατανάλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ