Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συνεμορφώθη προς τα υποδείξεις...

Πριν λίγες μέρες οι Βρυξέλλες απαίτησαν να προσληφθούν ιδιώτες για την παρακολούθηση των επενδύσεων μέχρι τις 24 του μήνα. Η κυβέρνηση ...υπερεκπλήρωσε χτες το πλάνο της

Πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να ικανοποιήσει πλήρως την εκβιαστική αξίωση των Βρυξελλών για την άμεση πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας, σύμβουλο την ονομάζουν τυπικά, στην οποία θα ανατεθεί ο ποιοτικός έλεγχος των επενδύσεων που πραγματοποιούνται με πόρους του Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης.

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας ανακοίνωσε χτες τη "διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού", για την πρόσληψη συμβούλου με αμοιβή που φτάνει τα 750 εκατ. δραχμές για δύο χρόνια. Βέβαια, οι επιλογές κυβέρνησης - ΕΕ, να εκχωρήσουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις το έργο της παρακολούθησης των επενδύσεων, είναι γνωστές. Η είδηση έχει όμως μια ιδιαίτερη σημασία, επειδή την προηγούμενη Κυριακή στο ΒΗΜΑ δημοσιεύτηκε επιστολή του διευθυντή της 16ης Διεύθυνσης Ε. Λαμπαντούρου,με την οποία απειλεί την ελληνική κυβέρνηση με διακοπή των κοινοτικών χρηματορροών, επειδή - όπως υποστηρίζει - η ελληνική πλευρά δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στο θέμα της "εξυγίανσης" του συστήματος παραγωγής των δημοσίων έργων. Επισημαίνει μάλιστα τις καθυστερήσεις στους τομείς πρόσληψης ιδιωτικών γραφείων και εκτοξεύει απροκάλυπτα τον εκβιασμό των Βρυξελλών, γράφοντας ότι "η Επιτροπή Παρακολούθησης, που θα συνέλθει στις 24-25 Ιουνίου, θα πρέπει να διαπιστώσει ότι τουλάχιστον τα ανωτέρω θέματα έχουν οριστικά επιλυθεί... ".

Χτες, στις 20 Ιούνη, τέσσερις δηλαδή μέρες από τη δημοσίευση της επιστολής και τέσσερις μέρες πριν από τη σύνοδο της Επιτροπής Παρακολούθησης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοινώνει τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρίας, η οποία θα αναλάβει τον ποιοτικό έλεγχο ...των έργων που χρηματοδοτούνται από την Κοινότητα.

Χτες επίσης ο υφυπουργός εξάγγειλε νέα δέσμη μέτρων ιδιωτικοποίησης των έργων του Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

  • Την προσεχή Δευτέρα ανακοινώνεται το όνομα του Γενικού Διευθυντή της ΜΟΔ, της μονάδας δηλαδή που υποκαθιστά το δημόσιο στην παρακολούθηση του Κοινοτικού Πλαίσιου Στήριξης. Κατ' απαίτηση μάλιστα του ΣΕΒ, ο οποίος ζητούσε από την κυβέρνηση το Β πακέτο Ντελόρ να αποτελέσει στοιχείο συναίνεσης του φιλομααστριχτικού πολιτικού άξονα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΟΔ συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης.
  • Μετά από 2,5 χρόνια αδράνειας, ενεργοποιείται το πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας. Το μέχρι τώρα πάγωμα του συγκεκριμένου προγράμματος οφείλεται στον εκβιασμό της Κοινότητας να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στην ιδιωτικοποίηση των έργων του ΚΠΣ, μέσω του παραγκωνισμού της δημόσιας διοίκησης.
  • Στα πλαίσια του προγράμματος ΙΝΤΕΡΕΓΚ (!!) επιλέχθηκαν 36 έργα στον τομέα τουρισμός - πολιτισμός, συνολικού κόστους 3,4 δισ. δραχμές. Στα πλαίσια επίσης του ίδιου προγράμματος ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 23,5 δισ. δραχμών.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία (2003-10-02 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση «φοβάται» περικοπές (2002-07-12 00:00:00.0)
Επισπεύδουν τις αδειοδοτήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων (2001-12-21 00:00:00.0)
"Πιλότοι" νομιμοποίησης της φτώχειας (1997-02-18 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιείται... το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1996-03-01 00:00:00.0)
Ετσι ξε-"Κοκαλίζουν" το Πακέτο Ντελόρ (1996-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ