Παρασκευή 21 Ιούνη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΟΣΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Ψαλιδίστε" δαπάνες 900 δισ. δραχμών!
  • Ταχύτερους ρυθμούς στην παραπέρα περικοπή κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, ζητά ο Οργανισμός
  • Σενάρια για επίσπευση των εκλογών, με μοναδικό στόχο την ...επίσπευση της επιβολής νέας δέσμης σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων

Περικόψτε δαπάνες 900 δισ. δραχμών μέχρι το τέλος του 1997, ώστε να μειωθεί το γενικό έλλειμμα στο 4,2% και να επιτευχθεί η είσοδος της Ελλάδας στην πρώτη ομάδα των χωρών του ενιαίου νομίσματος το 1999.

Τη "σύσταση" αυτή κάνει προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο ΟΟΣΑ, με αφορμή τη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και απαιτώντας ουσιαστικά να εξαλειφθούν από τον προϋπολογισμό του κράτους οι εναπομείνασες δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα. Ο προσανατολισμός βέβαια δεν είναι έξω από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Αντίθετα, ορισμένοι εκπρόσωποί της ισχυρίζονται πως η "συνέπεια" στους στόχους του προγράμματος "σύγκλισης" απαιτεί την κατά το δυνατόν γρηγορότερη λήψη νέων σκληρών μέτρων λιτότητας, πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις απόψεις αυτές συμμερίζεται στο οικονομικό επιτελείο ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος φέρεται να έχει ήδη ζητήσει την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών. Κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο, επειδή υπάρχει η εκτίμηση ότι η κατάσταση που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα και η προεκλογική αναμονή αποτελούν παράγοντες που λειτουργούν ανασταλτικά στη λήψη νέων σκληρών μέτρων. Αντίθετα, αν η κυβέρνηση προσφύγει σε πρώρες εκλογές και τις κερδίσει, τότε - αναβαπτισμένη από τη λαϊκή ετυμηγορία - της λύνονται τα χέρια για γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση σε όλα τα μέτωπα (κρατικές δαπάνες, φορολογικό, ασφαλιστικό).

Πάντως, η έκθεση του ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει ότι η εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής εξασφαλίζει τη συσσώρευση κερδών για τις επιχειρήσεις, παράλληλα με τη μείωση των θέσεων εργασίας και την άνοδο της ανεργίας. Ετσι, παρά το γεγονός ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,2% το 1995 και προβλέπεται περαιτέρω αύξησή της κατά 2,9% το 1996, η επίσημη ανεργία από 9,6% το 1994 ξεπέρασε το 10% και εκτιμάται ότι το 1996 και 1997 θα παρουσιάσει και νέα αύξηση και θα φτάσει το 10,2% και 10,4% αντίστοιχα.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το 1996 θα κινηθεί στο 2,2% (η κυβερνητική εκτίμηση είναι ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,5%), ενώ σημαντική αύξηση 9,5% έναντι αύξησης 5,8% το 1995 θα παρουσιάσουν και οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις. Για δε τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι στο τέλος του 1996 θα διαμορφωθεί στο 7,8% (η κυβέρνηση αρχικά μιλούσε για ρυθμό πληθωρισμού 7% στο τέλος του 1996, ενώ σήμερα έχει αναθεωρήσει τις θέσεις της και ομιλεί πλέον για πληθωρισμό 7,5%).

Τα 900 δισ.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι μέχρι σήμερα ρυθμοί εκπλήρωσης του προγράμματος "σύγκλισης" βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τους τελικούς στόχους του. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι το έλλειμμα της γενικής διοίκησης (κυβέρνηση, ΔΕΚΟ, ασφαλιστικοί φορείς) θα διαμορφωθεί στο τέλος του 1997 στο 6%, έναντι στόχου του προγράμματος "σύγκλισης" 4,2%. Προκείμενου να καλυφθεί η διαφορά αυτή, ζητούν τη λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση 900 δισ. δραχμών. Κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΣΕΒ, προτρέπουν την κυβέρνηση να επιδιώξει την εξοικονόμηση του ποσού αυτού μέσω της μείωσης των κρατικών δαπανών.Θεωρούν ότι η πολιτική μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους μέσω της μείωσης των επιτοκίων, καθώς και η δυνατότητα αύξησης των φορολογικών εσόδων, έχουν φτάσει σε οριακά επίπεδα και κατά συνέπεια η περαιτέρω μείωση του γενικού ελλείμματος μπορεί να προέλθει από τη μείωση των κρατικών δαπανών. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει προκαταλάβει τις θέσεις του ΟΟΣΑ, καθώς με πρόσφατη απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε δέσμη 13 μέτρων περιορισμού των δαπανών. Μεταξύ δε αυτών προβλέπεται και η πρόσληψη ιδιωτικών γραφείων, τα οποία θα αναλάβουν τον έλεγχο των δαπανών μεγάλων δημοσίων οργανισμών (πανεπιστήμια, νοσοκομεία κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ