Κυριακή 14 Γενάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ετσι ξε-"Κοκαλίζουν" το Πακέτο Ντελόρ

Ιδού μερικά από τα μικρά και μεγάλα έργα του ελληνικού δημοσίου - που χρηματοδοτούνται και από τα κονδύλια του Α' και Β' Πακέτου Ντελόρ - την αξιολόγηση των οποίων ανέθεσε η κυβέρνηση σε ιδιωτικές εταιρίες - συμβούλους

Απαριθμούμε στη συνέχεια τα κοινοτικά προγράμματα, τόσο του Πακέτου Ντελόρ Ι, που ολοκληρώθηκε το 1993, όσο και του Πακέτου Ντελόρ ΙΙ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα οποία έχουν ανατεθεί στην εταιρία "συμβούλων" ΠΛΑΝΕΤ, ή σε άλλες εταιρίες του ομίλου Κόκκαλη.

Σ' αυτές τις εταιρίες συμβούλων ανατέθηκε - μεταξύ άλλων - και η αξιολόγηση των εξής έργων και προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Α Πακέτο Ντελόρ:

  • Της Τηλεματικής.
  • Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ερευνας Τεχνολογίας.
  • Το διασυνοριακό πρόγραμμα ΙΝΤΕΡΕΓΚ Ι.
  • Το Πρόγραμμα για τον ΟΣΕ.
  • Το Πρόγραμμα για τα ΕΛΤΑ.
  • Την οργάνωση της Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών.
  • Στις ίδιες παραπάνω εταιρίες συμβούλων (PLANET ή εταιριών του ομίλου Κόκκαλη), ανατέθηκαν επίσης μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση τα ακόλουθα έργα:

  • Η κατάρτιση του Σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΠΑ), καθώς και του Ταμείου Συνοχής. Η κατάρτιση αφορά το στάδιο της προεργασίας υποβολής των προτάσεων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη χρηματοδότηση των έργων του Πακέτου Ντελόρ ΙΙ.
  • Το Περιφερειακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας, στο οποίο η αμοιβή του συμβούλου διαχείρισης (85 εκατ. δραχμές) είναι η μεγαλύτερη στο σύνολο των 13 ΠΕΠ της χώρας.
  • Το τομεακό Πρόγραμμα Βιομηχανίας, ύψους 900 περίπου δισ. δραχμών, ενώ η αμοιβή του συμβούλου διαχείρισης (η ΠΛΑΝΕΤ έχει τεθεί επικεφαλής εταιριών) ανέρχεται σε 1,046 δισ. δραχμές.
  • Συμμετέχει σαν συνεργάτης του συμβούλου διαχείρισης για το έργο της Εγνατίας. Στο έργο αυτό σύμβουλος επιλέχθηκε η πολυεθνική BROWN & ROOT με αμοιβή 1,2 δισ. δραχμές.

Η εταιρία ετοιμάζεται να "κτυπήσει" και τα υπόλοιπα προγράμματα, στα οποία πρόκειται να διενεργηθούν διαγωνισμοί συμβούλων διαχείρισης (π.χ, πρόγραμμα υπουργείου Παιδείας).

Αντιδράσεις εργαζομένων στο ΥΠΕΘΟ

Η πρώτη επίσημη αντίδραση - έστω και με καθυστέρηση - στην ανάθεση αξιολόγησης έργων, που χρηματοδοτούνται από την Κοινότητα, εκδηλώνεται με την 3ωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, από τις 7.30 - 10.30 π.μ. που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, οι υπηρεσίες των οποίων είχαν μέχρι τώρα τον πρώτο λόγο στην αξιολόγηση των διαφόρων έργων που χρηματοδοτούνται είτε από το ελληνικό δημόσιο, είτε από την Κοινότητα.

Με τις δύο 3ωρες στάσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αντιδρούν στην εμμονή της κυβέρνησης να προωθήσει την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου, με τον τίτλο "Σύσταση φορέων για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας" (ΜΟΔ - ΕΛΚΕ). Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που εκφράζει την Ομοσπονδία, το Σύλλογο και όλες ανεξαίρετα τις παρατάξεις των υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, διατυπώνει την κατηγορηματική της αντίθεση στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, γιατί - όπως σημειώνει - με τη σύσταση της Μονάδας Οργάνωσης και Διαχείρισης (ΜΟΔ) του Πακέτου Ντελόρ II και του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) ως Ανωνύμων Εταιριών:

  • Μεταφέρονται εκτός δημοσίου ελέγχου (δημόσιο λογιστικό κλπ.) αποφασιστικές για την ανάπτυξη της χώρας επιλογές, ύψους τρισ. δραχμών, όπως η διαχείριση του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, με άμεσο κίνδυνο να προωθηθούν με κρατική επιδότηση διαπλεκόμενα συμφέροντα και σκανδαλώδεις αδιαφανείς διαδικασίες.
  • Επιχειρείται η ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση - διάλυση της δημόσιας διοίκησης και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με τη μεταφορά των πιο καίριων αρμοδιοτήτων, καθώς και την αποψίλωση των υπηρεσιών από το πιο έμπειρο και ικανό στελεχικό δυναμικό τους.
  • Δεδομένης της αποτυχίας των συμβούλων διαχείρισης, κατά τη χρησιμοποίησή τους στο Α ΚΠΣ, δεν υπάρχει χρόνος για άλλους πειραματισμούς και χρονικές καθυστερήσεις. Εξάλλου, θεωρείται σίγουρο ότι μέχρι τη σύσταση και τη λειτουργία της ΜΟΔ θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο η απορρόφηση των πόρων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ