Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υπερασπίζεται το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της σημερινής κυβέρνησης έναντι των προκατόχων της

Τα γνωστά περί «διασφάλισης» του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ ΑΕ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προωθεί τον τεμαχισμό της και την παραπέρα παράδοσή της κομμάτι - κομμάτι σε ιδιώτη, επανέλαβε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, κατά την παρέμβασή του στη γενική συνέλευση της επιχείρησης, η οποία δεν ολοκληρώθηκε μετά από παρέμβαση της ΓΕΝΟΠ.

Η γενική συνέλευση της ΔΕΗ ΑΕ, στην οποία θα δινόταν η τυπική έγκριση απόσχισης του ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης μέρους των μετοχών του, αναβλήθηκε για τις 11/7, ωστόσο ο υπουργός πρόλαβε να αναφερθεί στις «επιτυχίες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Ενέργειας, οι οποίες, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε, εντοπίζονται στην ακύρωση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και στην πώληση μετοχικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ μικρότερου από αυτό που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, υπερασπίστηκε το «μοντέλο» ιδιωτικοποίησης που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έναντι αυτού των προκατόχων της...

Αφού ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΗ λειτουργεί υποχρεωτικά εντός του αντιλαϊκού πλαισίου που έχει χαράξει η ΕΕ - «είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ», είπε συγκεκριμένα - ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η επιχείρηση, χαρακτηρίζοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως «ένα από τα μεγαλύτερα». Είπε πως παρατηρείται μια σχετική ανακοπή του ρυθμού αύξησης των ληξιπρόθεσμων, «συμβούλεψε» τη διοίκηση να προχωρήσει στη διαγραφή αυτών που δεν υπάρχει περίπτωση να εισπράξει, όπως οι οφειλές από εταιρείες που έχουν κλείσει εδώ και δεκαετίες, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνει προσπάθεια να ρυθμιστεί μέρος των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τη ΔΕΗ.

Επέμεινε, επίσης, στην πολιτική συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιωτικούς ομίλους και στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού, λέγοντας πως η πρόταση αυτή θα πρέπει να επεξεργαστεί πιο αναλυτικά και εμφανίστηκε κατ' αρχήν θετικός στην πρόταση που έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος της επιχείρησης για την «ανάγκη δημιουργίας θυγατρικών εταιρειών στο επίπεδο της εμπορίας» και την «περαιτέρω αξιοποίησή τους». Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση του Ε. Παναγιωτάκη αφορά τη δημιουργία θυγατρικής επιχείρησης η οποία θα «προικοδοτηθεί» με 400.000 πελάτες όλων των κατηγοριών, η οποία στη συνέχεια θα πουληθεί σε κάποιον ιδιώτη.

Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό, πέρα από όσα ισχυρίζεται ο υπουργός, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας ελάχιστα διαφέρουν από το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ», το οποίο υποτίθεται πως κατάργησε. Η δημιουργία εταιρείας εμπορίας με 400.000 πελάτες που στη συνέχεια θα πωληθεί, όπως και οι «συμπράξεις» με ιδιώτες στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και η πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ, είναι παραλλαγή του σχεδίου που είχε προκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση (αφορούσε στη δημιουργία μιας επιχείρησης στην οποία θα περνούσε περίπου το 30% της δυναμικότητας παραγωγής της ΔΕΗ και αντίστοιχο ποσοστό πελατών, το οποίο στη συνέχεια θα πήγαινε προς πώληση). Το μόνο σίγουρο είναι πως και τα δύο σχέδια υπηρετούν πιστά τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ