Παρασκευή 1 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολυεπίπεδες διεργασίες με «καταλύτη» τα συμφέροντα της αστικής τάξης

Με βάση όσα είχαν ανακοινωθεί προ ολίγων ημερών από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, σήμερα θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. Ωστόσο, πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα υπάρξει συνέπεια στα σχετικά χρονοδιαγράμματα...

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι χτες, τίποτα δεν είχε γίνει επισήμως γνωστό για το τελικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πρότασης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, μιλώντας προχτές βράδυ στον «ΣΚΑΪ», υποστήριξε μεν την κατάργηση του μπόνους, ωστόσο τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του πλαφόν του 3%... Απαντώντας στο αν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας από την κατάργηση του μπόνους, δήλωσε «οτιδήποτε στερεότυπα είχαμε, αυτά τα έξι χρόνια τα κατακρήμνισαν. Δηλαδή, κυβερνήσεις συνεργασίας, με πλειοψηφούντα ή μειοψηφούντα κόμματα, τερατώδεις πλειοψηφίες 250 εδρών που την επόμενη εκμηδενιζόντουσαν, συγκυβερνήσεις με κόμματα. Είναι πολύ σχετικό το θέμα».

«Πιστεύουμε ότι αυτή η πρόταση νόμου μπορεί να έχει τις 200 ψήφους» πρόσθεσε, ενώ έσπευσε να χαρακτηρίσει... «ευπρόσδεκτες» και τις ψήφους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, λέγοντας: «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη ΧΑ. Από εκεί και πέρα η Βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς τη Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή».

Ερωτηθείς δε για τη συνταγματική αναθεώρηση υποστήριξε πως «το θέμα θα έχει τελειώσει μέχρι τις 20 Ιουλίου. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεστε η πρόταση (για τον εκλογικό νόμο) που θα περάσει θα είναι στο πακέτο των προτάσεων για να αποκτήσει συνταγματική και μόνιμη ισχύ».

Σχετικά με τη «διάθεση συναινέσεων», πρόσθεσε πως «σίγουρα υπάρχει, αρκεί να ανοίξει η συζήτηση που θα κρατήσει μερικούς μήνες. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική».

Στο Πεκίνο ο Αλ. Τσίπρας

Αναχωρεί σήμερα για το Πεκίνο ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, συνοδεία πλήθους κυβερνητικών στελεχών, αλλά και επιχειρηματιών από το χώρο του τουρισμού, του «real estate», της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας, της ναυτιλίας, των τεχνολογιών και της Υγείας.

Ο σκοπός του ταξιδιού, η διερεύνηση δυνατοτήτων για κερδοφόρες συμφωνίες μεταξύ κινέζικων και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, διαφαίνεται ξεκάθαρα από το πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού.

Την Κυριακή θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Wanda Group και θα επισκεφτεί το τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI όπου θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο. Τη Δευτέρα 4/7, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, Ζ. Ντετζιάνγκ και με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ. Θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες, ενώ αργότερα ο Αλ. Τσίπρας θα παραστεί σε επιχειρηματικό φόρουμ. Την Τρίτη 5/7 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κίνας, Ξι Γινπίνγκ. Την Τετάρτη 6/7 στη Σαγκάη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της COSCO, τον πρόεδρο της κινέζικης επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες, ενώ θα επισκεφτεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των στενών επαφών που αναπτύσσει με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία, λέγεται ότι ο Αλ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε συνάντηση σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι, που αποκτά νέο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της εκφρασμένης διάθεσης κρατών του Νότου για δημιουργία κάποιου είδους άξονα για την από κοινού προάσπιση των συμφερόντων των αστικών τους τάξεων. Επιπλέον, φημολογείται ότι ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζ. Γκάμπριελ, κατά τη συνάντησή του χτες με τον Αλ. Τσίπρα, βολιδοσκόπησε τις διαθέσεις του απέναντι στην «Προοδευτική Συμμαχία» που το γερμανικό SPD είχε συγκροτήσει πριν από λίγα χρόνια σε αντιπαράθεση με τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Το ενδιαφέρον δεν είναι προφανώς άσχετο απ' την κινητικότητα και τις διεργασίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ΕΕ και της σοσιαλδημοκρατίας, με το γερμανικό SPD να μην επιθυμεί να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στα χέρια των Φρ. Ολάντ και Μ. Ρέντσι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ