Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας σε δύο

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού, αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας από τις εταιρίες "Προστασία" και "20ός Αιών", ενώ "παίζεται" η αφαίρεση των αδειών από άλλες δύο εταιρίες

Λουκέτο σε δύο ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες είτε δεν πληρούσαν τους όρους φερεγγυότητας, που προβλέπονται από την ασφαλιστική νομοθεσία, είτε παραποιούσαν την πραγματική εικόνα της οικονομικής τους κατάστασης, επιβλήθηκε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Πρόκειται για τις εταιρίες "Προστασία" και "Εικοστός Αιών".

Ειδικότερα, για την εταιρία "Προστασία", αποδείχτηκε - μετά από σχετική καταγγελία που δέχτηκε το υπουργείο - ότι είχε υποβάλει ψευδή στοιχεία σε ό,τι αφορά το κόστος των ζημιών. Δηλαδή, προέβαινε σε υποτίμηση των ζημιών, εμφανίζοντας μεγαλύτερα κέρδη από τα πραγματικά. Η δεύτερη δεν πληρούσε τα περιθώρια φερεγγυότητας και τα ασφαλιστικά αποθέματα που προβλέπονταν από τη νομοθεσία. Να θυμίσουμε ότι στην τελευταία είχε επιβληθεί πριν από δύο μήνες από το υπουργείο Ανάπτυξης πρόστιμο ύψους 19.000 ECU, ήτοι 5,7 εκατ. δρχ. για τους λόγους αυτούς. Τα "σπασμένα" αυτή τη φορά, με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας για τον κλάδο αυτοκινήτου στις δύο εταιρίες, θα τα πληρώσουν οι μέχρι χτες ασφαλισμένοι σε αυτές, που ξεπερνούν τις 50.000, καθώς θα πρέπει μέσα σε 40 μέρες να έχουν φροντίσει να ασφαλιστούν σε άλλη εταιρία.Στο διάστημα αυτό, θα καλύπτονται από το επικουρικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιριών.

Σε ό,τι αφορά την εταιρία "Προστασία", το υπουργείο έχει ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή προχωρήσει σε δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων.Και για τις δύο εταιρίες, που ανακλήθηκαν οι άδειες, ορίστηκαν εκκαθαριστές και οι φάκελοί τους διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα.

Ομολογώντας τη "μαύρη τρύπα", που έχουν προκαλέσει στο επικουρικό κεφάλαιο οι ασφαλιστικές εταιρίες, με το να μην καταβάλουν τις εισφορές τους, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης προανάγγειλε τη σύναψη δανείου με τράπεζα, προκειμένου να ανταποκριθεί το επικουρικό ταμείο των ασφαλιστικών εταιριών στις υποχρεώσεις του για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον.Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες με σχετική νομοθετική ρύθμιση αυξήθηκε το ποσοστό των ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι γιωταχήδες υπέρ του επικουρικού κεφαλαίου από 2% σε 5%, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Ο ίδιος ανέφερε ότι στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών που επιβάλλουν τη συγχώνευση των μικρότερων από αυτές, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, άλλες δύο εταιρίες τουλάχιστον βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος.Συγκεκριμένα, η μία από αυτές είχε παραπεμφθεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης στον εισαγγελέα πριν από δύο μήνες, γιατί καθυστερούσε σοβαρά στην καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους ασφαλισμένους. Μέχρι τώρα, η εταιρία αυτή εξακολουθεί να εφαρμόζει την ίδια τακτική, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σε βάρος της τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες καλείται να καταβάλει αποζημιώσεις, ενώ παράλληλα φέρεται να χρωστάει στο γραφείο διεθνούς ασφάλισης ποσό ύψους 28 εκατ. δρχ., ενώ το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ασφαλιστών και των εργαζομένων σε ασφαλιστικές εταιρίες έχει ζητήσει, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, να εγκρίνει αναγκαστικό πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας για χρέη προς το ταμείο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρία προσανατολίζεται στη σύναψη δανείου, προκειμένου να παρατείνει προσωρινά τη λειτουργία της. Την ίδια στιγμή, αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρίας είναι τέτοια που εάν δεν αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας της θα ισοδυναμεί με συνειδητή απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα συνιστά διακριτική μεταχείριση υπέρ της.

Η δεύτερη εταιρία που βρίσκεται στα πρόθυρα κλεισίματος ανήκει μεταξύ εκείνων, στις οποίες πριν από δύο μήνες είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο γιατί δεν πληρούσαν τους όρους φερεγγυότητας.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ