Τετάρτη 29 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Με ανταλλάγματα η χρηματοδότηση του φυσικού αερίου

Καθοριστική για την τύχη του έργου του φυσικού αερίου θα είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕ) για τη χρηματοδότηση του έργου κατά 261,1 εκατ. ECU που αναμένεται απ' τη συνεδρίαση του ΔΣ της Τράπεζας την προσεχή Δευτέρα. Η χρηματοδότηση απ' την οποία εξαρτάται η ολοκλήρωση του έργου, δε θεωρείται εξασφαλισμένη ακόμη και απ' τα ίδια τα στελέχη της ΔΕΠΑ, αφού οι καθυστερήσεις, που τώρα παραδέχονται και οι ίδιοι ότι υπάρχουν, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική απόφαση της ΕΤΕ.Στο μεταξύ η κατάσταση φαίνεται ότι επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο, αφού οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν στην κατασκευή του αγωγού, καθώς και στην ψήφιση του νομοσχεδίου συνεχίζονται στον τομέα της κατασκευής των δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης, καθώς και στα θέματα που αφορούν τη διανομή του φυσικού αερίου (ΦΑ).

Τα παραπάνω διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια της χτεσινής πρώτης ημέρας διήμερου που οργάνωσε το Τεχνολογικό Επιμελητήριο Ελλάδας με θέμα "Το φυσικό αέριο στην οικιακή κατανάλωση". Οι καθυστερήσεις που επισημάνθηκαν σχετίζονται κυρίως με την υλοποίηση των έργων κατασκευής δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης απ' τα οποία έχει κατασκευαστεί μόνο το 10% του συνόλου καθώς και με την απορροφητικότητα της συνολικής επένδυσης του έργου η οποία περιορίζεται στο 25%. Επιπλέον κωλυσιεργούν και οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό συμμετοχής ιδιωτών στις τρεις Εταιρίες Διανομής Φυσικού Αερίου (ΕΔΑ). Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον νόμο για τη διανομή του ΦΑ μέχρι τις 6 του Ιούνη 1996 θα πρέπει να έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει το περιεχόμενο και τον τρόπο δημοσίευσης της προκήρυξης του διαγωνισμού, τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών κατά 49%, το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο της κάθε εταιρείας καθώς και τους ελάχιστους όρους σύμβασης.

Η ΔΕΠΑ έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για τα παραπάνω στο υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο όμως καθυστερεί να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα, ενώ έχει προχωρήσει και τις διαδικασίες για την επιλογή συμβούλου που θα βοηθήσει στην εξέλιξη του διαγωνισμού για τις ΕΔΑ. Γενικότερα καθυστερούν μια σειρά Προεδρικά Διατάγματα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο για τη διανομή του ΦΑ, τα οποία προκαλούν επιπλέον καθυστερήσεις στην εξέλιξη του έργου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε και την καθυστέρηση του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στον τρόπο απορρόφησης της ΔΕΦΑ απ' την ΕΔΑ Αττικής και την τύχη των εργαζομένων σε αυτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις καθυστερήσεις στον τομέα της κατασκευής των δικτύων πόλης παραδέχτηκε χτες στην ομιλία του στο διήμερο του ΤΕΕ και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Χρ. Βερελής, τις οποίες απέδωσε στην κακή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι η χρηματοδότηση του έργου απ' την ΕΤΕ δε θεωρείται εξασφαλισμένη, παρότι εξέφρασε την αισιοδοξία του. Αναφερόμενος στο θέμα της χρηματοδότησης ο γενικός διευθυντής της ΔΕΠΑ, Παλαιογιάννης, τόνισε ότι εάν δεν εξασφαλιστεί, τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο συνολικός σχεδιασμός του έργου.

Χρύσα ΛΙΑΓΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ