ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Διεργασίες και ενστάσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Ο Πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων χωρίς να κάνει επαφές με όλα τα κόμματα

Το παζάρι Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας - ΕΕ έχει άμεση επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις εντός Βουλγαρίας (φωτ.: Συνάντηση των δύο τότε πρωθυπουργών τον Γενάρη στα Σκόπια)

AP

Το παζάρι Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας - ΕΕ έχει άμεση επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις εντός Βουλγαρίας (φωτ.: Συνάντηση των δύο τότε πρωθυπουργών τον Γενάρη στα Σκόπια)
Με ενστάσεις και καταγγελίες συνεχίζονται οι διεργασίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Βουλγαρία, μετά την πρόσφατη υπερψήφιση της πρότασης μομφής που κατατέθηκε εναντίον της κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον Κ. Πέτκοφ, σε μια περίοδο όπου οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται στα Βαλκάνια επιδρώντας και στις πολιτικές εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρ. Ράντεφ, ανακοίνωσε χτες ότι θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής, δηλαδή το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP) του Κ. Πέτκοφ, χωρίς να κάνει τελικά επαφές με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ προχτές είχε γνωστοποιηθεί νεότερη ημερομηνία για συνάντηση τόσο με το PP όσο και με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), που δεν προσήλθαν στο αρχικά προγραμματισμένο ραντεβού με τον Ράντεφ, επικαλούμενα φόρτο υποχρεώσεων σε επιτροπή της Βουλής.

Το PP χαρακτήρισε «παράξενη» την ανακοίνωση της προεδρίας, ενώ ο βουλευτής του Μ. Ματέεφ δήλωσε ότι «οι διαβουλεύσεις που προβλέπει το Σύνταγμα δεν έγιναν με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων δύο από τις μεγαλύτερες».

Ο ηγέτης της «Δημοκρατικής Βουλγαρίας» (συνασπισμού που συμμετείχε στην κυβέρνηση του Πέτκοφ), Χρ. Ιβανόφ, εκτίμησε ότι «βλέπουμε μια αποτυχία των διαβουλεύσεων, κάτι που είναι ανεύθυνο (...) Αυτές οι διαβουλεύσεις χρειάζεται να γίνουν και θα έπρεπε να είχε δοθεί αρκετός χρόνος στα κόμματα για τον συντονισμό μαζί τους, όταν θα είναι έτοιμα».

Μετά την ανακοίνωση του Ράντεφ, το ΡΡ αναμενόταν να ξεκινήσει χτες επαφές για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καταρχάς με το BSP και τη «Δημοκρατική Βουλγαρία», κόμματα με τα οποία άλλωστε συγκυβερνούσαν ως τώρα. Μαζί τους συμμετείχε στην κυβέρνηση και το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ), το οποίο ωστόσο αποχώρησε διαφωνώντας μεταξύ άλλων με χειρισμούς στον κυοφορούμενο συμβιβασμό με τη Βόρεια Μακεδονία, για την άρση του βουλγαρικού βέτο και την επιτάχυνση της ευρωατλαντικής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων.

Σημειωτέον, την περασμένη Παρασκευή η Βουλή υπερψήφισε, με ευρεία πλειοψηφία, την έναρξη διαπραγματεύσεων για την άρση του βουλγαρικού βέτο στην έναρξη της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων, με αφετηρία την πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ. Το πώς προχωρούν τα παζάρια για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνδέεται και με την εν λόγω απόφαση.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΡΡ, Α. Γκιούροφ, δήλωσε ότι «ειδικά στην παρούσα κατάσταση, θα ήταν ανεύθυνο να αφήσουμε τη χώρα χωρίς πλήρες υπουργικό συμβούλιο ή τουλάχιστον χωρίς προσπάθεια για να σχηματιστεί ένα».

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης του κεντροδεξιού GERB, Μπ. Μπορίσοφ, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός συνασπισμού με ευρωατλαντικό προσανατολισμό, ωστόσο ο Πέτκοφ απέρριψε το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους κυβερνητικής συνεργασίας, τουλάχιστον όχι με τον Μπορίσοφ.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΙΤΝ, Τ. Γιορντάνοφ, δήλωσε ότι «εμείς θα στηρίξουμε ένα υπουργικό συμβούλιο με καθαρούς κανόνες, χωρίς τη συμμετοχή του Κίριλ Πέτκοφ», αλλά άφησε περιθώρια ανοχής σε ανασυνθέσεις. «Αν είναι πιθανό, θα ήταν καλό να μη συμμετείχε ούτε ο Ασεν Βασίλεφ» (συμπρόεδρος του ΡΡ με τον Πέτκοφ), πρόσθεσε.

Η Σόφια απελαύνει 70 Ρώσους διπλωμάτες

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πέτκοφ ανακοίνωσε χτες ότι η Βουλγαρία πρόκειται να απελάσει 70 Ρώσους διπλωμάτες επειδή «οι υπηρεσίες μας τους έχουν ταυτοποιήσει ως άτομα που εργάζονταν ενάντια στα συμφέροντά μας».

«Ολοι όσοι εργάζονται ενάντια στα συμφέροντα της Βουλγαρίας θα κληθούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αναμένουμε ένα αεροπλάνο 70 θέσεων να αναχωρήσει για τη Μόσχα», πρόσθεσε ο Πέτκοφ, ενώ το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι αυτά τα άτομα, που προσδιορίζονται ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια», πρέπει να φύγουν από τη χώρα ως τις 3 Ιούλη.

Αντιδρώντας άμεσα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι θα υπάρξει απάντηση από τη Μόσχα στις απελάσεις.

Προχωρούν συνομιλίες για ένταξη του Ιράν στους BRICS

Το Ιράν κατέθεσε αίτηση για να γίνει μέλος της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι η ένταξη της χώρας του στους BRICS «θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και για τις δύο πλευρές».

Την εξέλιξη έσπευσε να επιδοκιμάσει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, που σε ανάρτησή της ανέφερε ότι «την ώρα που ο Λευκός Οίκος σκεφτόταν τι άλλο να καταστρέψει στον κόσμο, η Αργεντινή και το Ιράν κατέθεσαν αιτήσεις για να ενταχθούν στους BRICS». Σημειωτέον, η Αργεντινή ήταν ανάμεσα στις χώρες που είχε προσκαλέσει το G7 στη Σύνοδό του, μαζί με Ινδία, Ινδονησία κ.ά.

Πηγή της αργεντίνικης κυβέρνησης δήλωσε - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - ότι δεν ξεκίνησε ακόμα «επίσημη διαδικασία», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι αρχές της Αργεντινής έχουν ήδη εκφράσει δημόσια την επιθυμία τους για ένταξη. Πρόκειται για διαδικασία που μόλις άρχισε».

Το παζάρι για την ένταξη της Τεχεράνης στη συγκεκριμένη διακρατική ένωση προχωρά ενώ και η Δύση αναθερμαίνει το παζάρι μαζί της για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «σε ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον», όπως σχολίασε από την ιρανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, συνδέοντας τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με «μια τεκτονική αλλαγή που θα διαρκέσει» και «θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις». Σε ένα τέτοιο φόντο, στο ευρωατλαντικό μπλοκ μελετούν όλο και πιο «ζεστά» τη δυνατότητα «στροφής» σε υδρογονάνθρακες από Ιράν και Βενεζουέλα, που σήμερα υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Σ. Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Ντόχα του Κατάρ «δεν θα αφορούν την πυρηνική διάσταση, αλλά διαφορές στο θέμα της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων» και ότι «έχουμε συμφωνήσει για το περιεχόμενο, τη μορφή και το θέμα» της συνάντησης.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ευγνωμοσύνη «στους Ευρωπαίους εταίρους μας, που συνεχίζουν να παραδίδουν μηνύματα και εργάζονται για να προχωρήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε άμεσα και να θέσουμε σε εφαρμογή τη συμφωνία που διαπραγματευτήκαμε στη Βιέννη για αμοιβαία επιστροφή σε πλήρη εφαρμογή της JCPOA (σ.σ. της συμφωνίας του 2015). Αλλά το Ιράν πρέπει να αποφασίσει να πάψει τις πρόσθετες απαιτήσεις που βρίσκονται εκτός πλαισίου JCPOA».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ
Σήμερα η διαμαρτυρία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), καταγγέλλοντας την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που οδηγεί στον περιορισμό και την απαγόρευση των αμβλώσεων.

«Καταδικάζουμε κάθε σκοταδιστική φωνή και αντίληψη που μας γυρνάει πίσω στον Μεσαίωνα, κάθε πολιτική που στερεί από τις γυναίκες το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην άμβλωση, με την απαραίτητη στήριξη από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το αυτονόητο δικαίωμα κάθε γυναίκας στην αναπαραγωγική υγεία», τονίζει η Ομοσπονδία. «Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή περιορισμών και απαγορεύσεων στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, που ήδη προχωράει στις μισές Πολιτείες. Ερχεται να προστεθεί στα εμπόδια που συναντούν χρόνια τώρα εκατομμύρια γυναίκες της βιοπάλης στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου και οι αμβλώσεις γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές», επισημαίνει.

Κάλεσμα συμμετοχής στη διαμαρτυρία έχει απευθύνει και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). «Οχι στον σύγχρονο Μεσαίωνα! Οχι στην απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ!», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία.

Την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ έχει καταγγείλει με ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ. «Το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση κατακτήθηκε ως συνέχεια μεγάλων εργατικών και κοινωνικών αγώνων για την ισοτιμία και τα δικαιώματα των γυναικών. Δεν θα γυρίσουμε στον Μεσαίωνα! Υπερασπιζόμαστε τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών!», ξεκαθαρίζει.

Επίσκεψη Πούτιν σε Τατζικιστάν και Τουρκμενιστάν

Το Τατζικιστάν επισκέφτηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, ενώ σήμερα αναμένεται στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασγκαμπά, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής για την Κασπία, με τη συμμετοχή των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, του Καζακστάν, της Ρωσίας και του Τουρκμενιστάν.

Η Μόσχα και το Ντουσάνμπε συνεργάζονται ενεργά σε όλους τους τομείς και διατηρούν στενές συμμαχικές σχέσεις, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος πριν τη συνάντηση με τον Τατζίκο ομόλογό του, Εμ. Ραχμόν, αναφερόμενος σε ανάπτυξη - ρεκόρ του διμερούς εμπορίου.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών, σε μια περίοδο που οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας μπαίνουν πιο έντονα στο στόχαστρο των ΗΠΑ, της Κίνας και άλλων «παικτών», διήρκησαν μέχρι το βράδυ και αφορούσαν διμερή και διεθνή θέματα.

Ιδιαίτερη «ψηλά» στην ατζέντα ήταν η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε κοινά μέτρα για την ενίσχυση της συνοριακής ασφάλειας του Τατζικιστάν, για την αποτροπή διείσδυσης «τρομοκρατών» από το αφγανικό έδαφος.

Στο μεταξύ η Ρωσία ενισχύει οικονομικές σχέσεις με κράτη της Λατινικής Αμερικής, με φόντο τις δυτικές κυρώσεις. Προχτές, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζ. Μπολσονάρου, ο Ρώσος Πρόεδρος «δεσμεύτηκε» για «απρόσκοπτο εφοδιασμό» της χώρας με ρωσικά λιπάσματα. Η Ρωσία διαπραγματεύεται επί του παρόντος την εξαγωγή σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια, ζητώντας μεταξύ άλλων άρση των δυτικών κυρώσεων που πλήττουν ορισμένες ρωσικές εξαγωγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ