Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Προχωρούν συνομιλίες για ένταξη του Ιράν στους BRICS

Το Ιράν κατέθεσε αίτηση για να γίνει μέλος της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι η ένταξη της χώρας του στους BRICS «θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και για τις δύο πλευρές».

Την εξέλιξη έσπευσε να επιδοκιμάσει η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, που σε ανάρτησή της ανέφερε ότι «την ώρα που ο Λευκός Οίκος σκεφτόταν τι άλλο να καταστρέψει στον κόσμο, η Αργεντινή και το Ιράν κατέθεσαν αιτήσεις για να ενταχθούν στους BRICS». Σημειωτέον, η Αργεντινή ήταν ανάμεσα στις χώρες που είχε προσκαλέσει το G7 στη Σύνοδό του, μαζί με Ινδία, Ινδονησία κ.ά.

Πηγή της αργεντίνικης κυβέρνησης δήλωσε - σύμφωνα με το «Ρόιτερς» - ότι δεν ξεκίνησε ακόμα «επίσημη διαδικασία», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «οι αρχές της Αργεντινής έχουν ήδη εκφράσει δημόσια την επιθυμία τους για ένταξη. Πρόκειται για διαδικασία που μόλις άρχισε».

Το παζάρι για την ένταξη της Τεχεράνης στη συγκεκριμένη διακρατική ένωση προχωρά ενώ και η Δύση αναθερμαίνει το παζάρι μαζί της για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, «σε ένα νέο γεωπολιτικό περιβάλλον», όπως σχολίασε από την ιρανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Ζ. Μπορέλ, συνδέοντας τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία με «μια τεκτονική αλλαγή που θα διαρκέσει» και «θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις». Σε ένα τέτοιο φόντο, στο ευρωατλαντικό μπλοκ μελετούν όλο και πιο «ζεστά» τη δυνατότητα «στροφής» σε υδρογονάνθρακες από Ιράν και Βενεζουέλα, που σήμερα υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις.

Ο Σ. Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Ντόχα του Κατάρ «δεν θα αφορούν την πυρηνική διάσταση, αλλά διαφορές στο θέμα της άρσης των αμερικανικών κυρώσεων» και ότι «έχουμε συμφωνήσει για το περιεχόμενο, τη μορφή και το θέμα» της συνάντησης.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ευγνωμοσύνη «στους Ευρωπαίους εταίρους μας, που συνεχίζουν να παραδίδουν μηνύματα και εργάζονται για να προχωρήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε άμεσα και να θέσουμε σε εφαρμογή τη συμφωνία που διαπραγματευτήκαμε στη Βιέννη για αμοιβαία επιστροφή σε πλήρη εφαρμογή της JCPOA (σ.σ. της συμφωνίας του 2015). Αλλά το Ιράν πρέπει να αποφασίσει να πάψει τις πρόσθετες απαιτήσεις που βρίσκονται εκτός πλαισίου JCPOA».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ