Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ «ΝΕΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
«Κατανόηση» της Τεχεράνης στις ανησυχίες της Αγκυρας

Σε «νέες επιχειρήσεις» στη Συρία, που θα ξεκινήσουν «μόλις ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες στα σύνορα», αναφέρθηκε πάλι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, που μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είπε ότι πρέπει να εξαλειφθούν «αδυναμίες στον διάδρομο ασφαλείας».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «θα ξεκινήσουμε νέες επιχειρήσεις για να ολοκληρώσουμε τις ελλείψεις του διαδρόμου ασφαλείας που δημιουργήσαμε στα σύνορα με τη Συρία», σπεύδοντας να συνδέσει τα συγκεκριμένα στρατιωτικά σχέδια με «όλα τα απαραίτητα μέτρα - που είμαστε έτοιμοι να λάβουμε - για την προστασία των δικαιωμάτων μας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, μοιράστηκε τα σχέδια και τις «ανησυχίες» της Αγκυρας για τη βόρεια Συρία με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ - Αμπντολαχιάν, που προχτές βρέθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα.

Μάλιστα, ο Ιρανός διπλωμάτης δήλωσε ότι «καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια» αλλά και ότι «κατανοούμε τις δηλώσεις για μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην περιοχή. Ακόμα, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», είπε ότι «άποψή μας είναι πως οι ανησυχίες για την ασφάλεια των Τούρκων μας φίλων πρέπει να αντιμετωπιστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και με μόνιμο τρόπο». Σημειώνεται βέβαια ότι η κυβέρνηση Ασαντ, στη Συρία, στενός σύμμαχος της οποίας είναι το Ιράν, καταγγέλλει τα σχέδια της Αγκυρας, τονίζοντας ότι οποιεσδήποτε νέες επιχειρήσεις θα αποτελούσαν παραβίαση της συριακής κυριαρχίας.

Στην ίδια συνάντηση, πάντως, ο Τσαβούσογλου επέλεξε να τονίσει στον Ιρανό ομόλογό του ότι «εμείς δεν εγκρίνουμε τις μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν», εκφράζοντας ελπίδες για αναβίωση της συμφωνίας του 2015. Ακόμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν την προσπάθεια για αύξηση του διμερούς εμπορίου αλλά και για στενότερο συντονισμό στο Παλαιστινιακό.

  • Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χτες ότι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν στόχο στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ενάντια σε ανώτερο στέλεχος της «Χούρας αντ Ντιν», οργάνωσης που θεωρείται ότι πρόσκειται στην «Αλ Κάιντα».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα παρέμβαση της Αγκυρας για «διάλογο» με τη Δαμασκό (2022-08-24 00:00:00.0)
Νέα πυραυλική επίθεση Ισραηλινών (2019-07-25 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα παζάρια ΗΠΑ - Τουρκίας για «ζώνη ασφαλείας» (2019-07-24 00:00:00.0)
Στα μέσα Φλεβάρη η νέα τριμερής Σύνοδος στο Σότσι (2019-02-01 00:00:00.0)
Στα ύψη απειλές και παζάρια για στρατιωτικές επιχειρήσεις (2018-01-19 00:00:00.0)
«Απειλές και κινδύνους» βλέπει ο Τσαβούσογλου από τα όπλα των ΗΠΑ... (2017-08-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ