ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νέα φοροεπιδρομή κατά των εργαζομένων

Από πρόσφατη διαδήλωση στη Λισαβόνα
Από πρόσφατη διαδήλωση στη Λισαβόνα
ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Τη νέα αντιλαϊκή επίθεση παρουσίασε χτες η κυβέρνηση της Πορτογαλίας. Ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκασπάρ υποστήριξε πως η χώρα βρίσκεται σε μια «κρίσιμη στιγμή», παραδέχτηκε πως πρόκειται για «τεράστια φορολογική προσαύξηση» και προειδοποίησε πως σχεδιάζονται στο προσεχές μέλλον νέα μέτρα λιτότητας.

Συγκεκριμένα, παρουσιάζοντας τα μέτρα, ο Πορτογάλος υπουργός ανακοίνωσε πως από το 2013 θα υπάρξει αύξηση του φόρου όλων των κατηγοριών εισοδήματος, δίνοντας παράδειγμα πως η μέση φορολόγηση στο εισόδημα θα αυξηθεί από το 9,8% στο 13,2%, ενώ παράλληλα θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 4% σε όλα τα εισοδήματα για το 2011. Θα υπάρξει αύξηση της φορολόγησης για την ακίνητη ιδιοκτησία, ειδικός φόρος κατανάλωσης για είδη πολυτελείας, ειδικός φόρος για τα τσιγάρα, καθώς και μείωση των εισοδηματικών κατηγοριών σε πέντε από 8 που ήταν έως σήμερα. Για να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων, υποστήριξε πως θα υπάρξει αύξηση φόρων επί του κεφαλαίου, καθώς και χρηματοοικονομικών συναλλαγών στη χώρα, κ.ά.

Προηγούμενα, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο είχε αναγκαστεί και κάτω από τις λαϊκές αντιδράσεις να πάρει πίσω τις διακηρύξεις για μείωση των εργοδοτικών εισφορών στο 18% από το 23,75% και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων από το 11% στο 18% σε μια κίνηση αναδίπλωσης, σπεύδοντας ωστόσο να ανακοινώσει πως θα τις αναπληρώσει με άλλες «εναλλακτικές λύσεις». Η επίθεση του κεφαλαίου στην Πορτογαλία αποσκοπεί στο να βγει αυτό με λιγότερες απώλειες από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και να προετοιμαστεί η επόμενη μέρα κερδοφορίας του με ισοπεδωμένα τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και αυτή τη βδομάδα με αιχμή τα ζητήματα της ανεργίας και της φτώχειας που διευρύνεται στη χώρα.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Διεύρυνση της συνεργασίας μονοπωλιακών ομίλων

ΛΙΜΑ.--

«Η κοινή διακήρυξη της Συνόδου βασίζεται στις αρχές της ειρήνης, του αφοπλισμού και της μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των συγκρούσεων, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου καθώς και της απόρριψης κάθε μορφής τρομοκρατίας» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Περού, Ογιάντα Ουμάλα, παρουσιάζοντας την τελική διακήρυξη ως οικοδεσπότης της 3ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των Χωρών της Νοτίου Αμερικής και των Αραβικών χωρών - ASPA υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου και της Ενωσης των Χωρών της Νοτίου Αμερικής-UNASUR. Μία Σύνοδος που αποτέλεσε βήμα για την εγκαθίδρυση μίας στενότερης και πιο θεσμικής μορφής συνεργασίας για την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου των δύο περιοχών του πλανήτη, με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Στην τελική διακήρυξη επίσης υιοθετείται η πρωτοβουλία για τη μετατροπή της Μέσης Ανατολής σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, διατυπώνεται η στήριξη για τη δημιουργία και αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ενώ τέλος τονίζεται με έμφαση η κοινή θέση για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης μέσω και της λογικής χρήσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών των δύο περιοχών του κόσμου - που έχουν τη συντριπτική πλειονότητα των ενεργειακών αποθεμάτων του πλανήτη - και η ενίσχυση της συνεργασίας όσον αφορά στους τομείς του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της ενέργειας.

Ειδική βαρύτητα είχε η παράλληλη Σύνοδος των διευθυντικών στελεχών περισσοτέρων από 140 κρατικών και ιδιωτικών επιχειρήσεων όπου εκτός των συμφωνιών που υπογράφτηκαν, δεσμεύθηκαν για την αύξηση των επενδύσεων και της οικονομικής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και των ορυκτών, της τεχνολογίας, των υπηρεσιών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ενώ η κύρια έμφαση δίνεται στην «προώθηση και τις επενδύσεις στις γεωργικές επιχειρήσεις».

ΒΟΛΙΒΙΑ - ΧΙΛΗ
Ενταση για την έξοδο στη θάλασσα

ΛΑ ΠΑΣ.--

«Η Χιλή δεν αποτελεί απειλή μόνο για τη Βολιβία αλλά και για το Περού», δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες, μετά την επίσημη απόρριψη, για μια ακόμη φορά, του αιτήματος της Βολιβίας για έξοδο στη θάλασσα.

Πρόκειται και ένα «ιστορικό χρέος που πρέπει να πληρωθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος Μοράλες, ενώ σημειώνεται ότι το αίτημα για έξοδο στη θάλασσα διατύπωσε επισήμως κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η Χιλή επισήμως το απέρριψε με τον υπουργό Αλφρέντο Μορένο να δηλώνει με το πέρας της 3ης Συνόδου των Χωρών της Νοτίου Αμερικής και των Αραβικών Χωρών - ASPA ότι η Χιλή δεσμεύεται και τηρεί τις διεθνείς συμφωνίες και τη συμφωνία ειρήνης του 1904 μετά το τέλος του «πολέμου του Ειρηνικού», πολέμου μεταξύ των δύο χωρών και ήττα της Βολιβίας

Πιο απειλητικός εμφανίστηκε ο Πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, που επανέλαβε ότι οι υπογεγραμμένες διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται και ότι η Χιλή είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία της με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Η Βολιβία ανταπάντησε και χτες το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο σε βάρος της Χιλής.

  • Η Βραζιλία θα δωρίσει στη Βολιβία τέσσερα μαχητικά ελικόπτερα για την αρωγή των αρχών της Βολιβίας στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών ανακοίνωσε χτες ο επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Βολιβίας, Λιμπόεριο Φλόρες, ενώ επίκειται υπογραφή στρατιωτικής συνεργασίας.
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Νέα δοκιμασία στις σχέσεις τους

Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ περνούν νέα δοκιμασία μετά το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που εγκρίθηκε στις 2 Οκτώβρη στο Στρασβούργο, ύστερα από την κατάθεση κοινής έκθεσης του Χριστιανοδημοκράτη Ρουμάνου βουλευτή Γκιόργκι Φρούντα και του Σοσιαλιστή Ελβετού βουλευτή Αντρέα Γκρος.

Επιπλέον, η πρόταση της ΚΣΣΕ για τη μεταφορά της παρακολούθησης της κατάστασης στη Ρωσία στο επίπεδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας. Ο επικεφαλής της, Αλεξέι Πασκόφ, δήλωσε πως η Μόσχα θα δώσει την «κατάλληλη απάντηση».

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του ψηφίσματος, η Ρωσία τα τελευταία χρόνια κινήθηκε προς «αύξηση του αυταρχισμού» και «απέρριψε τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Το ψήφισμα απαιτεί από τη Ρωσία να επανεξετάσει τους πρόσφατα ψηφισμένους νόμους (για τη συκοφαντία, για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που χαρακτηρίζονται ως «ξένοι πράκτορες», για τις διαδηλώσεις), αλλά και τις δικαστικές αποφάσεις (δίκη του Χοντορκόβσκι, του πανκ συγκροτήματος Pussy Riot). Επιπλέον απαιτεί από τη Ρωσία να άρει την αναγνώριση της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας (που έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία) και να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Υπερδνειστερία (που έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία).

Ορισμένοι βουλευτές επιδίωξαν να μπει στο ψήφισμα και η απαίτηση «να σταματήσει η πολιτική και η οικονομική πίεση στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που ασκεί η εταιρεία Gazprom, μέσω των τιμών του φυσικού αερίου». Να σημειωθεί πως στις 3/10 η Λιθουανία ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε βάρος του ρωσικού ενεργειακού μονοπωλίου, διεκδικώντας 1,87 δισεκατομμύρια δολάρια, μέσω της μείωσης της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου.


Ι.Π.

ΙΝΔΙΑ
Πορεία φτωχών αγροτών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, που μαστίζονται από τη φτώχεια, και ακτήμονες ξεκίνησαν χτες από την πόλη Γκουαλιόρ στην κεντρική Ινδία, μια «πορεία προς τη Δικαιοσύνη», όπως τη χαρακτηρίζουν, διεκδικώντας το δικαίωμα στη γη και καταγγέλλοντας τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους. Στην πλειοψηφία τους, οι διαδηλωτές είναι αγρότες, των οποίων τα δικαιώματα καταστρατηγούνται συστηματικά από τις μεταλλευτικές εταιρείες, καθώς επίσης και ψαράδες από τα νότια της χώρας. Η πορεία θα καταλήξει στην ινδική πρωτεύουσα του Νέου Δελχί, στις 29 Οκτωβρίου και θα περάσει από τα κρατίδια Μάντια Πραντές, Ουτάρ Πραντές, Ρατζαστάν και Χαριάν.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Απεργία βιομηχανικών εργατών

TZAKAΡΤΑ.-- Μαζική απεργία πραγματοποίησαν χτες περίπου 2.000.000 Ινδονήσιοι βιομηχανικοί εργάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντεργατική νομοθεσία που ευνοεί τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού και την αντικατάστασή τους με 12μηνίτες συμβασιούχους δίχως επιδόματα και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ινδονησιακού Τύπου, μαζικές εργατικές διαδηλώσεις έγιναν χτες από εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες στην πρωτεύουσα Τζακάρτα και όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ πολλές εκατοντάδες εργοστάσια έβαλαν για ένα 24ωρο λουκέτο εξαιτίας της κινητοποίησης.

Οι απεργοί ζήτησαν όχι μόνον κατάργηση του αντεργατικού νόμου που δημιουργεί εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας, αλλά και αυξήσεις στους ισχνούς μισθούς των βιομηχανικών εργατών.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Ινδονήσιων Εργαζομένων απαίτησε την άμεση άρση του νόμου περί συμβασιούχων χωρίς δικαιώματα, θυμίζοντας ότι από τον περασμένο Γενάρη το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε τη σχετική νομοθεσία αντισυνταγματική διότι παραβιάζει βασικά εργατικά δικαιώματα. Ζήτησε μάλιστα από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα σχέδια για την παροχή ασφαλιστικών δικαιωμάτων υγείας σε όλους τους εργαζόμενους από το 2019 ζητώντας να αρχίσει η εφαρμογή τους από το 2014.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ
Αρχίζουν στις 15 Οκτώβρη

Για τις 15 Οκτώβρη μετατίθεται η έναρξη των διαπραγματεύσεων των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) με την κυβέρνηση της χώρας για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας, μετά από περισσότερα από 40 χρόνια ένοπλης σύγκρουσης. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσαν στις 8 Οκτώβρη, ωστόσο για τεχνικούς λόγους (τα στελέχη - διαπραγματευτές των ανταρτών είχαν εντάλματα σύλληψης) μετατέθηκε η ημερομηνία. Η αρχική φάση θα γίνει στο Οσλο και μετά θα συνεχιστούν στην Αβάνα. Εκτός της Κούβας και της Νορβηγίας, που θα έχουν ρόλο «εγγυητριών δυνάμεων», θα συμμετάσχουν επίσης η Βενεζουέλα και η Χιλή.

Σε ανακοίνωσή τους οι FARC-EP σημειώνουν ότι στην πρώτη συνάντηση θα ζητήσουν να συμπεριληφθεί στη διαπραγματευτική ομάδα ο Ρικάρντο Παλμέρα (Σιμόν Τρινιδάδ), που βρίσκεται μετά από έκδοσή του σε αμερικανικές φυλακές. Οσο για το αίτημα για κατάπαυση του πυρός, μέχρι στιγμής δε γίνεται δεκτό από την αντιδραστική κυβέρνηση του Μανουέλ Σάντος. Οι αντάρτες δηλώνουν ότι δεν πάνε στο διάλογο για να παραδοθούν, αλλά για να ανοίξει η συζήτηση για τις αιτίες που γεννούν και συντηρούν την ένοπλη σύγκρουση. Καλούν δε τον ίδιο τον κολομβιανό λαό με τις οργανώσεις να κινητοποιηθεί και να διεκδικήσει ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη και με τον ίδιο αφέντη στον τόπο του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ