ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματία και σκληρές μάχες

Από τις μάχες στο Κουσάιρ
Από τις μάχες στο Κουσάιρ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι δηλώσεις περί αναγκαιότητας επιτυχούς πραγματοποίησης της Διεθνούς Συνόδου διαδέχονται τις αλληλοεπικρίσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, των οποίων εκπρόσωποι θα συναντηθούν εκ νέου αύριο, Τετάρτη, στη Γενεύη, μαζί με τον Μπραχίμι, για το θέμα. Χθες, διά του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, η ρωσική ηγεσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δεν πιέζουν όσο θα έπρεπε τους αντικαθεστωτικούς να συμμετάσχουν στη Σύνοδο και να πάψουν να θέτουν τελεσίγραφα και προϋποθέσεις, καθώς σκοπός είναι να τερματιστεί η αιματοχυσία».

Ο Ριάμπκοφ διευκρίνισε ότι η Ρωσία μπλόκαρε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που αφορούσε στην πόλη Κουσάιρ, της Συρίας, όπου μαίνονται σκληρές μάχες εδώ και δύο εβδομάδες, γιατί, όπως είπε, επί της ουσίας ζητούσε μονομερώς από τα κυβερνητικά στρατεύματα να προχωρήσουν σε παύση πυρός. Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι ο συριακός στρατός διεξάγει εκεί «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Για το Κουσάιρ και την άμεση ανάγκη να εισέλθει βοήθεια και από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό συνομίλησαν τηλεφωνικώς την Κυριακή ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα λάβει άδεια να προσεγγίσει την περιοχή αμέσως μόλις τελειώσουν οι εχθροπραξίες, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει στοιχειώδης ασφάλεια. Ο Μουάλεμ φέρεται, επίσης, να δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί υπάρχει σήμερα τόση ανησυχία για το Κουσάιρ, που γίνεται προσπάθεια να περάσει υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων, αλλά δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση πριν από αρκετούς μήνες, όταν πέρναγε υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πάλι με σκληρές μάχες.

Αλλεπάλληλα επεισόδια στο Λίβανο

Ολοένα πιο εύθραυστη γίνεται η ισορροπία στο Λίβανο καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στην Τρίπολη στο βορρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 38. Αργά χτες το απόγευμα, αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν και στρατιώτες να έχουν τουλάχιστον τραυματιστεί. Εξαιρετικά σοβαρό είναι και το επεισόδιο με την απόπειρα δολοφονίας του σουνίτη ιεροδιδασκάλου Μάχερ Χαμούντ, στη Σιδώνα στο νότο, ο οποίος θεωρείται σύμμαχος της «Χεζμπολάχ».

Επισήμως, οι λιβανικές αρχές έχουν αποφύγει να επιβεβαιώσουν ή και να σχολιάσουν τις πληροφορίες που μετέδωσε το «Ρόιτερς» σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στη μεθόριο επί λιβανικού εδάφους, ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς Σύρους και ενόπλους της «Χεζμπολάχ», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνδρες.

ΙΑΠΩΝΙΑ
«Μπάσιμο» στην Αφρική

ΓΙΟΚΟΧΑΜΑ.--

«Η Ιαπωνία επιθυμεί να κινηθεί με σίγουρα και συγκεκριμένα βήματα στην Αφρική» δήλωσε χτες μεταξύ άλλων ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε κλείνοντας τις τριήμερες εργασίες της «Διεθνούς Συνδιάσκεψης για την Αφρικανική Ανάπτυξη» (TICAD) που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας ανάμεσα σε Ιάπωνες κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες με ομολόγους τους από τουλάχιστον 50 αφρικανικές χώρες. Βασικός στόχος της συνδιάσκεψης θεωρείται η ενίσχυση των ιαπωνικών μονοπωλίων στις αναπτυσσόμενες αγορές της υποσαχάρειας Αφρικής, καθώς στην ίδια αρένα εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεταξύ ΗΠΑ, ευρωπαϊκών και άλλων ασιατικών χωρών, με πρώτη την Κίνα.

Σύμφωνα με ανταποκρίσεις διεθνών πρακτορείων, η Ιαπωνία υποσχέθηκε επενδύσεις σε αφρικανικές χώρες συνολικού ύψους 32 δισ. δολαρίων και πρόσκληση σε τουλάχιστον 1.000 Αφρικανούς για άδεια σπουδών και εργασίας σε ιαπωνικά εργοστάσια.

ΚΙΝΑ
Δεκάδες νεκροί από πυρκαγιά σε εργοστάσιο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τουλάχιστον 119 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί - σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες - σε πυρκαγιά σε εργοστάσιο σφαγής πουλερικών στην κινεζική επαρχία Τζανλίν, η οποία ξέσπασε από «αδιευκρίνιστους» λόγους, με πιο πιθανή αιτία σύμφωνα με πληροφορίες τη διαρροή αμμωνίας. Η φωτιά προκλήθηκε στην αλλαγή της βάρδιας και ενώ στο κτίριο βρίσκονταν περισσότεροι από 300 εργάτες, με τον ακριβή αριθμό των παγιδευμένων να παραμένει άγνωστος.

Εργάτες, που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν, κατήγγειλαν ότι πολλοί δεν μπόρεσαν να γλιτώσουν, γιατί αρκετές πόρτες ήταν κλειδωμένες. Μαρτυρίες αναφέρονται και σε σωρεία παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας και δαιδαλώδη διαρρύθμιση του κτιρίου, που δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τη διαφυγή των εργαζομένων. Από το κτίριο κατάφεραν να βγουν περίπου 100 εργαζόμενοι.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Πλήγμα» στον Μούρσι

KΑΪΡΟ.--

Παράνομη έκρινε τη διαδικασία εκλογής της Ανω Βουλής -της λεγόμενης και «Σούρα» (συμβούλιο)- αλλά και της 100μελούς επιτροπής που εκπόνησε το νέο σύνταγμα της χώρας, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αιγύπτου. Σήμερα, η «Σούρα» είναι το μοναδικό τμήμα της κοινοβουλευτικής εξουσίας που λειτουργεί, καθώς το κοινοβούλιο έχει διαλυθεί, με βάση άλλη απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου και στην απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται ότι θα παραμένει σε λειτουργία μέχρι να γίνουν νέες εκλογές και να εκλεγεί καινούργια, προκειμένου να υπάρχει στη χώρα κάποιο κοινοβουλευτικό Σώμα. Επίσης, το Σύνταγμα έχει εγκριθεί σε δημοψήφισμα μετά από μεγάλη περίοδο βίαιων διαδηλώσεων και αντιδράσεων το Δεκέμβρη.

Αν και, επί της ουσίας, όπως σημείωνε και μεγάλη μερίδα του αιγυπτιακού Τύπου, η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν αλλάζει τίποτε άμεσα, αποτελεί σημαντικό πλήγμα στη νομιμότητα και στην εξουσία του Προέδρου Μούρσι και των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», που αν και κέρδισαν τις εκλογές πριν από περίπου ένα χρόνο, σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα μεγαλύτερες λαϊκές αντιδράσεις και δυσφορία για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας που χαρακτηρίζεται ολοένα και πιο αυταρχικός.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Επίθεση σε συνδικαλιστές

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Με καζάνι που σιγοβράζει μοιάζει η κατάσταση σε πολλά από τα ορυχεία της Νότιας Αφρικής, καθώς ανεπίλυτα παραμένουν σοβαρά προβλήματα εργατών, όπως οι πενιχροί μισθοί και οι άθλιες συνθήκες εργασίας. Χτες, σημειώθηκε ένα ακόμη περιστατικό σε βάρος συνδικαλιστών του Εθνικού Συνδικάτου Μεταλλωρύχων (NUM) από άγνωστους δράστες στις ευρύτερες εγκαταστάσεις του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα της πολυεθνικής εταιρείας Λονμίν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου του NUM, Λεσίμπα Σεσόκα, τρία άτομα που λειτουργούσαν καντίνες και μαγαζάκια στις εγκαταστάσεις του ορυχείου και ήταν μέλη του συνδικάτου, πυροβολήθηκαν από αγνώστους. Ο ένας σκοτώθηκε ακαριαία, ο δεύτερος χαροπαλεύει στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και ο τρίτος είναι τραυματίας εκτός κινδύνου.

Στο ίδιο ορυχείο πλατίνας, στο Μαρικάνα, στη διάρκεια πάταξης πολυήμερης απεργίας και εργατικής κινητοποίησης χιλιάδων εργατών από τις αστυνομικές δυνάμεις σκοτώθηκαν εν ψυχρώ τον περασμένο Αύγουστο 34 εργάτες και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 74.

Ολα αυτά ενώ το Σαββατοκύριακο ο μεταλλευτικός όμιλος «Xstrata» που ανήκει στην ελβετική πολυεθνική Glencore, απέλυσε περίπου 1.000 Νοτιοαφρικανούς μεταλλωρύχους με πρόσχημα τη συμμετοχή τους σε «παράνομη» απεργία στα ορυχεία χρωμίου στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Νεκρός εργάτης σε ορυχείο

ΤΖAKAΡΤΑ.--

Την ανάσχεση της παραγωγής σε όλα τα ορυχεία του αμερικανικού πολυεθνικού ομίλου χρυσού και χαλκού Freeport McMoRan Copper & Gold στην Ινδονησία διέταξε χτες ο Πρόεδρος της χώρας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, προκειμένου να διενεργηθεί έρευνα για τις συνθήκες λειτουργίας τους έπειτα από το θάνατο εργάτη σε ορυχείο της εταιρείας το Σάββατο στο μεγάλο ορυχείο χαλκού και χρυσού, Γκρασμπεργκ, στην ανατολική επαρχία Δυτική Παπούα.

Το θύμα, που δούλευε ως οδηγός φορτηγού, σκοτώθηκε το Σάββατο όταν έπεσε πάνω του υγροποιημένο μετάλλευμα κατά τη διαδικασία μεταφοράς, ενώ ένα 24ωρο πριν (περασμένη Παρασκευή) ο ίδιος οδηγός είχε τραυματιστεί και πάλι εν ώρα εργασίας. Στις 14 Μάη, η κατάρρευση μέρους της οροφής σε υπόγεια εγκατάσταση εκπαίδευσης μεταλλεργατών στο ίδιο ορυχείο (Γκράσμπεργκ) προκάλεσε το θάνατο 28 εργατών.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Νέος πρωθυπουργός

ΡΑΜΑΛΑ.--

Το εξαιρετικά δύσκολο έργο να κρατήσει ισορροπίες και τα ηνία των παλαιστινιακών εδαφών μέχρις ότου οι «Φατάχ» και «Χαμάς» καταλήξουν στη σύνθεση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στην ημερομηνία που επίσης θα συναποφασίσουν ανέλαβε, μετά από αίτημα του Παλαιστινίου Προέδρου Αμπάς, ο 54χρονος Ράμι Χαμντάλαχ. Ο Χαμντάλαχ, που είναι καθηγητής εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και πρόεδρος του πανεπιστημίου αλ Νάτζαχ της Δυτικής Οχθης, στις πρώτες του δηλώσεις, τόνισε ότι θα επιδιώξει να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του Σαλάμ Φαγιάντ, αλλά και ότι είναι έτοιμος να παραμερίσει αμέσως μόλις οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις καταλήξουν σε συμφωνία. Μετά την τελευταία τους συνάντηση στο Κάιρο οι «Χαμάς» και «Φατάχ», στις 14 Μάη, ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν να εξετάσουν τη σύνθεση μιας κυβέρνησης συναίνεσης με τεχνοκράτες καθώς και να συμφωνήσουν στην ημερομηνία των εκλογών εντός τριμήνου. Προς το παρόν, πάντως, ο Χαμντάλαχ φαίνεται ότι θα συνεχίσει με την ίδια κυβερνητική σύνθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ