Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Επίθεση σε συνδικαλιστές

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Με καζάνι που σιγοβράζει μοιάζει η κατάσταση σε πολλά από τα ορυχεία της Νότιας Αφρικής, καθώς ανεπίλυτα παραμένουν σοβαρά προβλήματα εργατών, όπως οι πενιχροί μισθοί και οι άθλιες συνθήκες εργασίας. Χτες, σημειώθηκε ένα ακόμη περιστατικό σε βάρος συνδικαλιστών του Εθνικού Συνδικάτου Μεταλλωρύχων (NUM) από άγνωστους δράστες στις ευρύτερες εγκαταστάσεις του ορυχείου πλατίνας Μαρικάνα της πολυεθνικής εταιρείας Λονμίν.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις εκπροσώπου του NUM, Λεσίμπα Σεσόκα, τρία άτομα που λειτουργούσαν καντίνες και μαγαζάκια στις εγκαταστάσεις του ορυχείου και ήταν μέλη του συνδικάτου, πυροβολήθηκαν από αγνώστους. Ο ένας σκοτώθηκε ακαριαία, ο δεύτερος χαροπαλεύει στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση και ο τρίτος είναι τραυματίας εκτός κινδύνου.

Στο ίδιο ορυχείο πλατίνας, στο Μαρικάνα, στη διάρκεια πάταξης πολυήμερης απεργίας και εργατικής κινητοποίησης χιλιάδων εργατών από τις αστυνομικές δυνάμεις σκοτώθηκαν εν ψυχρώ τον περασμένο Αύγουστο 34 εργάτες και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι 74.

Ολα αυτά ενώ το Σαββατοκύριακο ο μεταλλευτικός όμιλος «Xstrata» που ανήκει στην ελβετική πολυεθνική Glencore, απέλυσε περίπου 1.000 Νοτιοαφρικανούς μεταλλωρύχους με πρόσχημα τη συμμετοχή τους σε «παράνομη» απεργία στα ορυχεία χρωμίου στο βόρειο τμήμα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ