Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διπλωματία και σκληρές μάχες

Από τις μάχες στο Κουσάιρ
Από τις μάχες στο Κουσάιρ
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι δηλώσεις περί αναγκαιότητας επιτυχούς πραγματοποίησης της Διεθνούς Συνόδου διαδέχονται τις αλληλοεπικρίσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, των οποίων εκπρόσωποι θα συναντηθούν εκ νέου αύριο, Τετάρτη, στη Γενεύη, μαζί με τον Μπραχίμι, για το θέμα. Χθες, διά του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, η ρωσική ηγεσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δεν πιέζουν όσο θα έπρεπε τους αντικαθεστωτικούς να συμμετάσχουν στη Σύνοδο και να πάψουν να θέτουν τελεσίγραφα και προϋποθέσεις, καθώς σκοπός είναι να τερματιστεί η αιματοχυσία».

Ο Ριάμπκοφ διευκρίνισε ότι η Ρωσία μπλόκαρε στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος που αφορούσε στην πόλη Κουσάιρ, της Συρίας, όπου μαίνονται σκληρές μάχες εδώ και δύο εβδομάδες, γιατί, όπως είπε, επί της ουσίας ζητούσε μονομερώς από τα κυβερνητικά στρατεύματα να προχωρήσουν σε παύση πυρός. Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε ότι ο συριακός στρατός διεξάγει εκεί «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Για το Κουσάιρ και την άμεση ανάγκη να εισέλθει βοήθεια και από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό συνομίλησαν τηλεφωνικώς την Κυριακή ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, και ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα λάβει άδεια να προσεγγίσει την περιοχή αμέσως μόλις τελειώσουν οι εχθροπραξίες, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει στοιχειώδης ασφάλεια. Ο Μουάλεμ φέρεται, επίσης, να δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί υπάρχει σήμερα τόση ανησυχία για το Κουσάιρ, που γίνεται προσπάθεια να περάσει υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών στρατευμάτων, αλλά δεν υπήρξε ανάλογη αντίδραση πριν από αρκετούς μήνες, όταν πέρναγε υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών και πάλι με σκληρές μάχες.

Αλλεπάλληλα επεισόδια στο Λίβανο

Ολοένα πιο εύθραυστη γίνεται η ισορροπία στο Λίβανο καθώς κατά τη διάρκεια της νύχτας, ξέσπασαν νέες συγκρούσεις στην Τρίπολη στο βορρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 38. Αργά χτες το απόγευμα, αναζωπυρώθηκαν οι συγκρούσεις και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν και στρατιώτες να έχουν τουλάχιστον τραυματιστεί. Εξαιρετικά σοβαρό είναι και το επεισόδιο με την απόπειρα δολοφονίας του σουνίτη ιεροδιδασκάλου Μάχερ Χαμούντ, στη Σιδώνα στο νότο, ο οποίος θεωρείται σύμμαχος της «Χεζμπολάχ».

Επισήμως, οι λιβανικές αρχές έχουν αποφύγει να επιβεβαιώσουν ή και να σχολιάσουν τις πληροφορίες που μετέδωσε το «Ρόιτερς» σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στη μεθόριο επί λιβανικού εδάφους, ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς Σύρους και ενόπλους της «Χεζμπολάχ», με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνδρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ