Τρίτη 4 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ - ΙΣΠΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας και την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε Γερμανία, Πορτογαλία και Ισπανία πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο, αντίστοιχα σε πόλεις και πρωτεύουσες των χωρών αυτών. Βέβαια το περιεχόμενο και το πολιτικό βάθος των κινητοποιήσεων αυτών είναι ανάλογο με το επίπεδο ανάπτυξης του εργατικού κινήματος και του κατά πόσο κερδίζουν έδαφος οι ταξικές θέσεις μέσα σε αυτό. Στη Φραγκφούρτη, χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού και κλομπ, η γερμανική αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τη συγκέντρωση που διοργάνωσαν γερμανικά συνδικάτα και οργανώσεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Περίπου 7.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία. Την Παρασκευή στη Φραγκφούρτη, οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να αποκόψουν την πρόσβαση στα γραφεία της ΕΚΤ και την έδρα της Deutsche Bank.

Στη Λισαβόνα και σε άλλες πόλεις της Πορτογαλίας χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια. Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Φτάνει», «Εξω η Τρόικα» και «Να παραιτηθεί η κυβέρνηση», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο που στεγάζει την αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Λισαβόνα, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. Στη Λισαβόνα τραγουδήθηκε από τους διαδηλωτές το «Grandola Vila Morena», ο ύμνος της Επανάστασης των Γαριφάλων. Στη διαδήλωση της Λισαβόνας συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και μαζικό ήταν το μπλοκ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πορτογαλίας (CGTP), που έχει προκηρύξει γενική απεργία για τις 27 Ιούνη.

Στη Μαδρίτη, «Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε» φώναζαν οι διαδηλωτές που έκαναν πορεία μέχρι τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ισπανική πρωτεύουσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ