ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Οχτώβρη 2002
Σελ. /32

Η καυστική ματιά και το αστείρευτο χιούμορ του Γούντι Αλεν θα σας κεντρίσει το βλέμμα σας με την καινούρια του ταινία «Παίζοντας στα τυφλά». Οι άλλες δυο ταινίες της βδομάδας ακολουθούν συνηθισμένα μονοπάτια, με γρήγορες και εύκολες ταινίες.

«Παίζοντας στα τυφλά»

Οι εποχές που ο Βαλ Γουάξμαν μεσουρανούσε μοιάζουν να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ο βραβευμένος με δυο «Οσκαρ» σκηνοθέτης πέφτει ολοένα χαμηλότερα. Προκειμένου να βγάλει τα προς το ζην φτάνει στον παγωμένο Καναδά γυρίζοντας διαφημίσεις για αποσμητικά, αλλά ακόμα κι εκεί απολύεται. Η μοίρα του φέρθηκε πολύ σκληρά. Ακόμα και η γυναίκα του η Σλι τον έχει παρατήσει για ένα μεγαλοπαραγωγό. Ενώ έχει φτάσει ένα βήμα πριν την απελπισία η τύχη δείχνει να του χαμογελά.

Η πρόκληση είναι μεγάλη. Του δίνεται η ευκαιρία να αναστήσει την καριέρα του και ίσως την αγάπη ανάμεσα σ' αυτόν και την πρώην σύζυγό του. «Θα σκότωνα γι' αυτή τη δουλιά, αλλά αυτοί που θα ήθελα να σκοτώσω είναι αυτοί που μου την προσφέρουν». Επιπλέον, έχει να αντιμετωπίσει μια απίστευτη ομάδα συνεργατών. Εναν τρελό καλλιτεχνικό διευθυντή και έναν Κινέζο καμέραμαν που δε μιλάει λέξη αγγλικά. Η ένταση είναι τόσο μεγάλη που ο «νευρωτικός» σκηνοθέτης εξαιτίας μιας ψυχοσωματικής αντίδρασης σταδιακά τυφλώνεται. Δε θα επιτρέψει όμως σε μια τόσο... μικρή λεπτομέρεια να καταστρέψει τα πάντα. Τα γυρίσματα πρέπει να ολοκληρωθούν.

Μετά τους «Μικροαπατεώνες» και την «Κατάρα του πράσινου σκορπιού», ο αειθαλής και πάντα καυστικός Γούντι Αλεν καταθέτει άλλη μια κωμωδία με γερές δόσεις ανελέητης σάτιρας και ανατρεπτικής φάρσας. Δε διστάζει να τα βάλει με όλους και με όλα. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο του αξεπέραστου Γούντι, έχει μπει το Χόλιγουντ και η «σχιζοφρένειά» του απογυμνώνει τους πάντες και ρίχνει τα βέλη του προς πάσα «διανοουμενίστικη» κατεύθυνση.

Το κινηματογραφικό στιλ παραμένει το ίδιο. Οι ωραίες γυναίκες δίπλα στον Γούντι Αλεν παραμένουν κι αυτές ίδιες. Το μόνο που αλλάζει είναι το χιούμορ, από ταινία σε ταινία γίνεται καλύτερο και δεν είναι ποτέ ίδιο.

Αν είστε φανατικός του Γούντι Αλεν, τότε μην τη χάσετε. Αν πάλι δεν είστε και τόσο φανατικός, τότε δείτε τη για να κλέψετε ατάκες.

«Holιwood ending»

Κωμωδία, αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Γούντι Αλεν. Με τους: Γούντι Αλεν, Τσα Λεόνι, Τζορτζ Χάμιλτον, Ντέμπρα Μέσινγκ, Τριτ Γουίλιαμς, Μαρκ Ράιντελ, Τίφανι Θίσεν.

«Δε θέλω να γίνω εκατομμυριούχος»

Ο κύριος Ντιντς, ιδιοκτήτης πιτσαρίας, είναι ένας αξιαγάπητος και συνηθισμένος άνθρωπος ...αν εξαιρέσουμε τη μανία του να απαγγέλλει στους πελάτες του τα πρωτότυπα ξεκαρδιστικά του στιχάκια. Πράγμα, που τον έχει κάνει εξαιρετικά δημοφιλή στη μικρή επαρχιακή κωμόπολη.

Τα προβλήματά του αρχίζουν, όταν, χωρίς να το περιμένει, γίνεται κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας 40 δισ. δολαρίων. Ενας όμιλος media, μια ομάδα ποδοσφαίρου, μια ομάδα μπάσκετ, ένα ελικόπτερο, ένα σπίτι - ανάκτορο και ένας μπάτλερ. Θα περίμενε κανείς ότι θα κολυμπούσε στην ευτυχία, όμως εκείνος είναι τελείως έξω από τα νερά του.

Από την ηρεμία της μικρής του πόλης, ο Ντιντς βρίσκεται ξαφνικά στο στόχαστρο των media, με επικεφαλής τη νεαρή και φιλόδοξη δημοσιογράφο Μπέιμπ Μπένετ.

Ο νεόκοπος επιχειρηματίας έχει αναλάβει τις εταιρίες που κληρονόμησε, διευθύνοντάς τες με τον προσωπικό του αμίμητο τρόπο. Ταυτόχρονα, η Μπέιμπ, εκτελώντας τις οδηγίες του αφεντικού της, προσπαθεί να παγιδεύσει τον κύριο Ντιντς για να ανακαλύψει κάποιο ζουμερό σκάνδαλο σε βάρος του. Ο Ντιντς, όμως, είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη ζωή του και από ένστικτο καταλαβαίνει ότι τα χρήματα θα του φέρουν μπελάδες.

«Δε θέλω να γίνω εκατομμυριούχος». Ωραίο θέμα, σε μια εποχή που όλοι ψάχνουν το εύκολο χρήμα και οι περισσότεροι ζουν με το όνειρο να γίνουν κάποια μέρα πάρα, μα πάρα πολύ πλούσιοι.

Δεν ξέρω, αν το χρήμα φέρνει μπελάδες ή σου αλλάζει τη ζωή ή σε κάνει διαφορετικό απ' αυτό που είσαι. Αυτό που ξέρω, γιατί το βλέπω, είναι ότι σε απομονώνει, σε γεμίζει καχυποψία και σε κάνει μίζερο στο συναίσθημα. Ετσι κι αλλιώς, τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δε θέλουν χρήμα, το μόνο που χρειάζεται είναι ανοιχτό μυαλό και καλή διάθεση.

Αν το σενάριο της ταινίας το είχε αναλάβει κάποιος σκηνοθέτης πιο «περιθωριακός» και «τσαμπουκάς», θα είχε πολλά να πει στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως το έξυπνο θέμα χαντακώνεται από τα κλισέ του εμπορικού κινηματογράφου και έτσι έχουμε άλλη μια εύκολη ταινία. Εχει καλή ροή, καλές ερμηνείες, αλλά δεν είναι κάτι το διαφορετικό, απ' αυτό που έχουμε δει και ξαναδεί.

«Mr Deeds»

Κωμωδία, αμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Στίβεν Μπρι. Με τους: Ανταμ Σάντλερ, Γουινόνα Ράιντερ, Τζον Τορτούρο.

«Ερωτικό μυστικό»

Η Μοντ Μπέιλι (Γκουίνεθ Πάλτροου), μια λαμπρή ακαδημαϊκός, συνηθισμένη να λειτουργεί πάντα στο πλαίσιο μιας απαρέγκλιτης τυπικότητας, κάνει έρευνα για τη ζωή και το έργο της βικτοριανής ποιήτριας Κρίσταμπελ Λα Μοτ.

Ο Ρόλαντ Μίτσελ είναι ένας πανεπιστημιακός από την Αμερική, που έχει κερδίσει μια υποτροφία στο Λονδίνο, για να μελετήσει το έργο του μεγάλου λογοτέχνη Ράντολφ Χένρι Ας.

Ο Ας, ποιητής τιμημένος από τη βασίλισσα Βικτορία, είναι γνωστός για μια συλλογή από ένθερμα ποιήματα που έγραψε στο τέλος της ζωής του, αφιερώνοντάς τα στη γυναίκα που λάτρεψε.

Οταν η Μοντ κι ο Ρόλαντ ανακαλύπτουν μια δέσμη με κρυμμένα ερωτικά γράμματα που φαίνεται να απευθύνονται από τον Ας στην Λα Μοτ, μια κρυμμένη ερωτική ιστορία αρχίζει να ξετυλίγεται και να φέρνει τους δυο ακαδημαϊκούς αντιμέτωπους με τη ζωή τους.

...«Ερωτικό μυστικό», θα μπορούσε να είναι «Αρλεκιν» ή ένα γλυκανάλατο ερωτικό παραμύθι, βγαλμένο από κάποια έφηβη που περιμένει τον πρίγκιπα για να γευτεί τον ανεκπλήρωτο έρωτά της.

Ουσιαστικά, η ταινία του Νιλ Λα Μπιουτ είναι δυο ερωτικές παράλληλες ιστορίες, με τη διαφορά ότι η μια ξετυλίγεται στη βικτοριανή εποχή ανάμεσα σ' ένα ρομαντικό ποιητή και μια γυναίκας που έχει διφορούμενη ερωτική ζωή και, από την άλλη, οι δυο πανεπιστημιακοί που σκαλίζουν το παρελθόν και ανακαλύπτουν πόσο διστακτικοί είναι απέναντι στον έρωτα.

Καταπιάνεται με θέματα, που χωράνε πολλή συζήτηση και αρκετό ψάξιμο και τα αφήνει να περάσουν έτσι, σα να μην τρέχει τίποτα.

Το γεγονός ότι δυο άνθρωποι είναι διστακτικοί απέναντι στον έρωτα και προτιμούν την ασφάλεια της «καριέρας», δεν του κεντρίζει το ενδιαφέρον και απλά το περιγράφει. Είναι φανερό ότι η ταινία δεν έχει καμία διάθεση ψυχικής διείσδυσης, παρά κατακάθεται σε μια απλή περιγραφή καταστάσεων.

Το «Ερωτικό μυστικό» έχει καλή φωτογραφία στην εξοχή της Αγγλίας, προσεγμένη σκηνοθεσία, αλλά μέτριες ερμηνείες. Το βλέπεις χωρίς σκέψη, απλά το βλέπεις.

«Possession»

Ερωτική περιπέτεια, αγγλοαμερικανικής παραγωγής 2002. Σκηνοθεσία: Νιλ λα Μπιουτ. Με τους: Τζέρεμι Νόρθαμ, Τζένιφερ Εϊλ, Λένα Χέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ