ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Εθνική" ομοψυχία, αλλά μόνο με λιτότητα

Την εκτόνωση της κατάστασης επιχειρεί η κυβέρνηση με το ανέβασμα των αντιαμερικανικών και αντιευρωπαϊκών τόνων, αλλά υπεραμύνεται της αναγκαιότητας συνέχισης της πολιτικής λιτότητας και των δεσμεύσεων της χώρας προς την ΕΕ. Στις 19 του Φλεβάρη κλιμάκια Αμερικανών ειδικών.. για θέματα φοροδιαφυγής

Εθνική ομοψυχία ναι. Αλλά η πολιτική λιτότητας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν κύκλοι των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι οποίοι θεωρούν ότι η πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο και η αναγκαιότητα συσπείρωσης του ελληνικού λαού δε σημαίνουν ότι θα πρέπει να οδηγήσουν και σε αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό της κυβερνητικής υποτέλειας, απέναντι στους... "συμμάχους μας", είναι και το γεγονός ότι ενώ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση κρατούν ίσες (;) αποστάσεις - ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία - στις 19 του Φλεβάρη φτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της Αμερικανικής Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο θα παράσχει τις "υπηρεσίες" του σε θέματα πάταξης της φοροδιαφυγής... Με τον εθνικά αυτόν υπερήφανο τρόπο απαντά το υπουργείο Οικονομικών και κατά συνέπεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην καταγγελία του ρόλου των Αμερικανών, οι οποίοι στηρίζουν και ενθαρρύνουν τις τουρκικές προκλήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Είναι εμφανές ότι η επιχειρούμενη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος "εθνικής" ενότητας, από την πλευρά ορισμένων πολιτικών δυνάμεων και μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν περιλαμβάνει και τον τομέα "οικονομική πολιτική" και ό,τι αυτό συνεπάγεται.Για να μη πούμε ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της ελληνοτουρκικής κρίσης, ώστε να περάσει απρόσκοπτα την οικονομική της πολιτική. Οι χτεσινές δηλώσεις Σημίτη για την είσοδο του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, όπως και οι αποφάσεις της οικονομικής επιτροπής για περικοπές ύψους 100 δισ. δραχμές στα φάρμακα, μάλλον επιβεβαιώνουν τις κυβερνητικές προθέσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επιχειρούν να αποσυνδέσουν την πρόσφατη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την οικονομική πολιτική."Τι σχέση μπορεί να έχει η εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης με την κρίση στο Αιγαίο;", αναρωτήθηκε κυβερνητικό στέλεχος οικονομικού υπουργείου. Γίνεται προφανές ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει τις πολιτικές και οικονομικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση (πρόγραμμα "σύγκλισης", ΟΝΕ κλπ.), οι οποίες άλλωστε είναι και δεσμεύσεις προς το χρηματιστικό κεφάλαιο της χώρας.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει προβληματιστεί για τις τυχόν συνέπειες που θα υπάρξουν από την παράταση της κρίσης στα ελληνοτουρκικά. Παράγοντας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ανέφερε "πως αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα με βεβαιότητα είναι ότι κάθε πλοίο που φεύγει από το ναύσταθμο, κάθε αεροπλάνο που "σηκώνεται" και κάθε στρατιώτης που μετακινείται, μεταφράζεται σε δημοσιονομικό κόστος".Δεν ήταν όμως σε θέση να απαντήσουν τι θα κάνει, π.χ., η κυβέρνηση αν το υπουργείο Αμυνας θελήσει να προωθήσει εξοπλιστικά προγράμματα, το κόστος των οποίων βρίσκεται έξω από τις ψηφισμένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού. Για τα θέμα αυτά παρέπεμψαν στις.. γενικότερες αποφάσεις που θα επεξεργαστεί και θα λάβει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση...

Ο κάλπικος όμως αντιαμερικανισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προκύπτει εμφανώς από το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση ανεβάζει τους "αντιαμερικανικούς" τόνους, μετά το "άδειασμα" των Αμερικανών ιθυνόντων, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να υποδεχτεί το κλιμάκιο της αμερικανικής οικονομικής Αστυνομίας με ανοιχτές αγκάλες. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί "ειδικοί" δεν έχουν να προσφέρουν ουσιαστικά τίποτα το νέο, επισημαίνοντας πως το περίφημο πόρισμα για θέματα φοροδιαφυγής, πριν ένα περίπου χρόνο, που είχε παρουσιαστεί ως προϊόν αμερικανικής μελέτης... είχε υπαγορευτεί από Ελληνες παράγοντες... Στο εύλογο ερώτημα "τι θα έρθουν τότε να κάνουν οι Αμερικανοί στη χώρα μας", απαντούν με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ότι άλλη βαρύτητα έχει ένα πόρισμα όταν παρουσιάζεται ότι συντάχθηκε από Αμερικανούς ειδικούς και άλλη βαρύτητα - μικρότερη - όταν οι συντάκτες του είναι Ελληνες.

Είναι και αυτό μια απόδειξη ότι ο κυβερνητικός λόγος εγείρει ένα κάλπικο αντιαμερικανισμό, αναγκαίο για τη συνέχιση της αμερικανοκρατίας.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Ξεπέρασε τα 14 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα

Σε πρωτοφανές ύψος - ρεκόρ διαμορφώθηκε και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 3,3 δισ. δολάρια στο δεκάμηνο του 1995, ενώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 1994 είχε... πλεόνασμα

Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν πάρει τα ελλείμματα του ισοζυγίου, που αυξάνονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και εντείνουν την πολιτικοοικονομική εξάρτηση της χώρας από το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1995: Πρώτον, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, διαμορφώθηκε στο ύψος - ρεκόρτων 3,3 δισ. δολαρίων (έναντι πλεονάσματος 396 εκατομμυρίων το αντίστοιχο δεκάμηνο του 1994). Δεύτερον, το εμπορικό έλλειμμα, έφτασε τα 14,2 δισ. δολάρια, από 11,1 δισ. δολάρια το αντίστοιχο δεκάμηνο του 1994. Τρίτον, η νόμιμη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό (δηλαδή η αιμορραγία πολύτιμου για τη χώρα συναλλάγματος) έφτασε τα 9,5 δισ. δολάρια, έναντι 7,1 δισ. δολάρια το αντίστοιχο δεκάμηνο του '95. Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι για ολόκληρο το 1995, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δεν πρόκειται να κλείσει - όπως έγραψε και την Κυριακή ο "Ρ" - κάτω από τα 3 δισ. δολάρια

Τα παραπάνω επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας τεκμηριώνουν με τον πιο κατηγορητικό τρόπο την αναποτελεσματικότητα και τις καταστροφικές συνέπειες που είχε - όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και την ελληνική οικονομία - η συγκεκριμένη πολιτική που κινείται στον αδιέξοδο κατήφορο του Μάαστριχτ. Αποκαλύπτουν επίσης, τις συνέπειες που έχει η συγκεκριμένη πολιτική στην αποβιομηχάνιση της χώρας, τις απώλειες αγορών στο εξωτερικό για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και την αυξανόμενη εισαγωγική διείσδυση, δηλαδή τον εκτοπισμό ελληνικών προϊόντων από την ελληνική αγορά με εισαγόμενα.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι δύο φορές που το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια (το 1985 και το 1990), οι τότε κυβερνήσεις (τη μια του ΠΑΣΟΚ και τη δεύτερη της ΝΔ) προσέφυγαν στην ΕΟΚ και πήραν τα δύο δάνεια (το δεύτερο δε δόθηκε ολόκληρο) με τους γνωστούς πολιτικοοικονομικούς όρους (προγράμματα λιτότητας και εφαρμογή οικονομικής πολιτικής με γνώμονα τα συμφέροντα των πολυεθνικών της κοινότητας και όχι της Ελλάδας).

Η δραματική επιδείνωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -που αυξήθηκε στο δεκάμηνο του 1995 κατά 28,2% ή περίπου 3,7 δισ. δολάρια συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 1995 όταν εμφάνιζε πλεόνασμα 396 εκατομ. δραχμών - οφείλεται:

  • Στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών (24,9% ή περίπου 3,5 δισ. δολάρια), συγκριτικά με το δεκάμηνο του 1994.
  • Στη μικρή αύξηση των εξαγωγών (12,8% ή περίπου 500 εκατομ. δολάρια) σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του '94.
  • Στη μείωση του πλεονάσματος αδήλων συναλλαγών κατά 5,2% ή περίπου 600 εκατομ. δολάρια, συγκριτικά με το δεκάμηνο του 1994.

Η δυσοίωνες εξελίξεις στα ελλείμματα του ισοζυγίου - που δείχνουν και την παραγωγική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας - δεν είναι καθόλου άσχετη με την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, γιατί έτσι συνιστούσε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη, είναι και το γεγονός ότι στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1995, η νόμιμη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό (δηλαδή το συνάλλαγμα που βγήκε νόμιμα από την Ελλάδα για την πληρωμή τόκων, χρεολυσίων αλλά και κερδών ή μερισμάτων επιχειρηματιών) έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 9,5 δισ. δολαρίων, έναντι 7,1 και 5,9 δισ. δολάρια αντίστοιχα στο δεκάμηνο του 1994 και 1993.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

"Ξηλώθηκε" ο διοικητής της Εθνικής

Με κυβερνητική απόφαση απομακρύνεται ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και στη θέση διορίζεται ο Θ. Καρατζάς (τέως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη). Σύμφωνα με πληροφορίες,αντικαθίσταται και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας

Την απόφασή της να προχωρήσει σε αλλαγή της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας κοινοποίησε χτες η κυβέρνηση Σημίτη, ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή και αλλαγή διοίκησης στην Αγροτική Τράπεζα. Ετσι στη θέση του απερχόμενου διοικητή της Εθνικής Γ. Μίρκου,νέος διοικητής θα τοποθετηθεί ο Θ. Καρατζάς,τέως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και νυν πρόεδρος της ιδιωτικής τράπεζας "Aspis Bank" του ομίλου εταιριών "Ασπίς". Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναμένεται επίσης η απομάκρυνση του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, τη θέση του οποίου φέρεται ότι καταλαμβάνει ο Χρ. Παπαθανασίου,ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν γγ του υπουργείου Γεωργίας.

Οι εκκρεμότητες που αφήνουν πίσω τους οι παλιές διοικήσεις είναι ποικίλες, ωστόσο οι σημαντικότερες είναι:

  • Για την Εθνική Τράπεζα,το θέμα των "Τσιμέντων Χαλκίδας", η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 60-100 δισ. δραχμές που είχε ανακοινωθεί και η ρύθμιση του ομολογιακού δανείου, ύψους περίπου 120 δισ. δρχ. που συνάφθηκε επί διοίκησης Μ. Βρανόπουλου και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιδρύματος. Ο Γ. Μίρκος,πάντως, εξέφρασε στο "Ρ" την απορία του για την απόφαση της κυβέρνησης να τον αντικαταστήσει από τη θέση του διοικητή.
  • Για την Αγροτική Τράπεζα,"προίκα" για τη νέα διοίκηση υπό τον Χρ. Παπαθανασίου είναι οι ρυθμίσεις των χρεών των συνεταιρισμών και η επακόλουθη "προσπάθεια" της Τράπεζας να ιδιωτικοποιήσει όσες συνεταιριστικές βιομηχανίες απέμειναν, όπως επίσης και η εισαγωγή της Αγροτικής στο Χρηματιστήριο, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, όπως είχε πρόσφατα δηλώσει ο απερχόμενος διοικητής Δ. Κανελλόπουλος.

Με τη χτεσινή επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για την απομάκρυνση του Γ. Μίρκου από τη θέση του διοικητή της ΕΤΕ και την αντικατάστασή του από τον Θ. Καρατζά ανοίγει ο χορός αλλαγών όχι μόνο και σε άλλες - υπό δημόσιο έλεγχο - τράπεζες, αλλά και σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.

Η ναυπηγική βιομηχανία είναι ένας από τους κλάδους που πληρώνει τα

Η ναυπηγική βιομηχανία είναι ένας από τους κλάδους που πληρώνει τα σπασμένα της συγκεκριμένης πολιτικής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ