Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Ξεπέρασε τα 14 δισ. δολάρια το εμπορικό έλλειμμα

Σε πρωτοφανές ύψος - ρεκόρ διαμορφώθηκε και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που ξεπέρασε τα 3,3 δισ. δολάρια στο δεκάμηνο του 1995, ενώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 1994 είχε... πλεόνασμα

Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν πάρει τα ελλείμματα του ισοζυγίου, που αυξάνονται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και εντείνουν την πολιτικοοικονομική εξάρτηση της χώρας από το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1995: Πρώτον, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, διαμορφώθηκε στο ύψος - ρεκόρτων 3,3 δισ. δολαρίων (έναντι πλεονάσματος 396 εκατομμυρίων το αντίστοιχο δεκάμηνο του 1994). Δεύτερον, το εμπορικό έλλειμμα, έφτασε τα 14,2 δισ. δολάρια, από 11,1 δισ. δολάρια το αντίστοιχο δεκάμηνο του 1994. Τρίτον, η νόμιμη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό (δηλαδή η αιμορραγία πολύτιμου για τη χώρα συναλλάγματος) έφτασε τα 9,5 δισ. δολάρια, έναντι 7,1 δισ. δολάρια το αντίστοιχο δεκάμηνο του '95. Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι για ολόκληρο το 1995, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δεν πρόκειται να κλείσει - όπως έγραψε και την Κυριακή ο "Ρ" - κάτω από τα 3 δισ. δολάρια

Τα παραπάνω επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας τεκμηριώνουν με τον πιο κατηγορητικό τρόπο την αναποτελεσματικότητα και τις καταστροφικές συνέπειες που είχε - όχι μόνο για τους εργαζόμενους, αλλά και την ελληνική οικονομία - η συγκεκριμένη πολιτική που κινείται στον αδιέξοδο κατήφορο του Μάαστριχτ. Αποκαλύπτουν επίσης, τις συνέπειες που έχει η συγκεκριμένη πολιτική στην αποβιομηχάνιση της χώρας, τις απώλειες αγορών στο εξωτερικό για τα ελληνικά προϊόντα, αλλά και την αυξανόμενη εισαγωγική διείσδυση, δηλαδή τον εκτοπισμό ελληνικών προϊόντων από την ελληνική αγορά με εισαγόμενα.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί, ότι δύο φορές που το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξεπέρασε τα 3 δισ. δολάρια (το 1985 και το 1990), οι τότε κυβερνήσεις (τη μια του ΠΑΣΟΚ και τη δεύτερη της ΝΔ) προσέφυγαν στην ΕΟΚ και πήραν τα δύο δάνεια (το δεύτερο δε δόθηκε ολόκληρο) με τους γνωστούς πολιτικοοικονομικούς όρους (προγράμματα λιτότητας και εφαρμογή οικονομικής πολιτικής με γνώμονα τα συμφέροντα των πολυεθνικών της κοινότητας και όχι της Ελλάδας).

Η δραματική επιδείνωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών -που αυξήθηκε στο δεκάμηνο του 1995 κατά 28,2% ή περίπου 3,7 δισ. δολάρια συγκριτικά με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 1995 όταν εμφάνιζε πλεόνασμα 396 εκατομ. δραχμών - οφείλεται:

  • Στη μεγάλη αύξηση των εισαγωγών (24,9% ή περίπου 3,5 δισ. δολάρια), συγκριτικά με το δεκάμηνο του 1994.
  • Στη μικρή αύξηση των εξαγωγών (12,8% ή περίπου 500 εκατομ. δολάρια) σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του '94.
  • Στη μείωση του πλεονάσματος αδήλων συναλλαγών κατά 5,2% ή περίπου 600 εκατομ. δολάρια, συγκριτικά με το δεκάμηνο του 1994.

Η δυσοίωνες εξελίξεις στα ελλείμματα του ισοζυγίου - που δείχνουν και την παραγωγική υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας - δεν είναι καθόλου άσχετη με την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, γιατί έτσι συνιστούσε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη, είναι και το γεγονός ότι στο δεκάμηνο Γενάρης - Οκτώβρης 1995, η νόμιμη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό (δηλαδή το συνάλλαγμα που βγήκε νόμιμα από την Ελλάδα για την πληρωμή τόκων, χρεολυσίων αλλά και κερδών ή μερισμάτων επιχειρηματιών) έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 9,5 δισ. δολαρίων, έναντι 7,1 και 5,9 δισ. δολάρια αντίστοιχα στο δεκάμηνο του 1994 και 1993.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ