Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Ξηλώθηκε" ο διοικητής της Εθνικής

Με κυβερνητική απόφαση απομακρύνεται ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας και στη θέση διορίζεται ο Θ. Καρατζάς (τέως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη). Σύμφωνα με πληροφορίες,αντικαθίσταται και ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας

Την απόφασή της να προχωρήσει σε αλλαγή της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας κοινοποίησε χτες η κυβέρνηση Σημίτη, ενώ αναμένεται από στιγμή σε στιγμή και αλλαγή διοίκησης στην Αγροτική Τράπεζα. Ετσι στη θέση του απερχόμενου διοικητή της Εθνικής Γ. Μίρκου,νέος διοικητής θα τοποθετηθεί ο Θ. Καρατζάς,τέως υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και νυν πρόεδρος της ιδιωτικής τράπεζας "Aspis Bank" του ομίλου εταιριών "Ασπίς". Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναμένεται επίσης η απομάκρυνση του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, τη θέση του οποίου φέρεται ότι καταλαμβάνει ο Χρ. Παπαθανασίου,ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν γγ του υπουργείου Γεωργίας.

Οι εκκρεμότητες που αφήνουν πίσω τους οι παλιές διοικήσεις είναι ποικίλες, ωστόσο οι σημαντικότερες είναι:

  • Για την Εθνική Τράπεζα,το θέμα των "Τσιμέντων Χαλκίδας", η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά 60-100 δισ. δραχμές που είχε ανακοινωθεί και η ρύθμιση του ομολογιακού δανείου, ύψους περίπου 120 δισ. δρχ. που συνάφθηκε επί διοίκησης Μ. Βρανόπουλου και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ιδρύματος. Ο Γ. Μίρκος,πάντως, εξέφρασε στο "Ρ" την απορία του για την απόφαση της κυβέρνησης να τον αντικαταστήσει από τη θέση του διοικητή.
  • Για την Αγροτική Τράπεζα,"προίκα" για τη νέα διοίκηση υπό τον Χρ. Παπαθανασίου είναι οι ρυθμίσεις των χρεών των συνεταιρισμών και η επακόλουθη "προσπάθεια" της Τράπεζας να ιδιωτικοποιήσει όσες συνεταιριστικές βιομηχανίες απέμειναν, όπως επίσης και η εισαγωγή της Αγροτικής στο Χρηματιστήριο, μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, όπως είχε πρόσφατα δηλώσει ο απερχόμενος διοικητής Δ. Κανελλόπουλος.

Με τη χτεσινή επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση για την απομάκρυνση του Γ. Μίρκου από τη θέση του διοικητή της ΕΤΕ και την αντικατάστασή του από τον Θ. Καρατζά ανοίγει ο χορός αλλαγών όχι μόνο και σε άλλες - υπό δημόσιο έλεγχο - τράπεζες, αλλά και σε Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ