Τρίτη 6 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις φορέων

Την προσχεδιασμένη και προκλητική αμφισβήτηση των διεθνών συμφωνιών και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας που υποθάλπεται από τις ΗΠΑ και γίνεται αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καταγγέλλει η Πανσαμιακή επιτροπή για την Ειρήνη, με ανακοίνωσή της για την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο.

Η επιτροπή αναφέρει ότι όλα αυτά είναι συνέπειες της επιβολής της Νέας Τάξης Πραγμάτων που προοιωνίζεται δεινά για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή. Θέτει δε σαν κύριο στόχο της τη συνεργασία όλων των μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο ειρήνης στα Βαλκάνια για την εδραίωση της αληθινής και σταθερής ειρήνης στην περιοχή η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αντίσταση στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Με την ειρηνική επίλυση των διαφορών χωρίς ξένες επεμβάσεις, την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από την περιοχή και την αυτοδιάλυσή του, την κατάργηση των ξένων βάσεων. Οι λαοί, τονίζει η ανακοίνωση, θα πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του εθνικισμού, του σοβινισμού, του θρησκευτικού φανατισμού. Η ειρηνική συμβίωση, καταλήγει η ανακοίνωση, μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν υπάρχει σεβασμός των συνόρων όπως προβλέπει η τελική πράξη του Ελσίνκι, με τήρηση των αρχών του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ και του διεθνούς δικαίου. "Ας το προσπαθήσουμε. Είναι δικαίωμα μέγιστο κάθε ανθρώπου να ζει ειρηνικά και καθήκον πρώτο να υπερασπίζεται την ειρήνη", καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η επιτροπή ειρήνης Κεφαλονιάς και Ιθάκης τονίζει ότι η ανάμειξη των Αμερικανών ιμπεριαλιστών ως επιδιαιτητών των ελληνοτουρκικών διαφορών, στοχεύει στην προώθηση γενικότερων αμερικανικών σχεδίων στην περιοχή. Καλεί δε το λαό των νησιών Ιθάκης και Κεφαλονιάς και κυρίως τους νέους, να δυναμώσουν το φιλειρηνικό κίνημα και να εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην υποτέλεια που μας οδηγεί η κυβέρνηση και να απαιτήσουν απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

  • Κάλεσμα στους Κερατσινιώτες να σταθούν στο πλάι της επιτροπής ειρήνης του δήμου, απευθύνει η γραμματεία της επιτροπής. Σε ανακοίνωσή της καλεί τους φίλους της ειρήνης να καταγγείλουν και να απομονώσουν τους επαγγελματίες πατριδοκάπηλους, που χτυπάνε τα τύμπανα του εθνικισμού και να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από τη Βοσνία και να κλείσουν οι βάσεις στον Αραξο, το Ακτιο και την Κρήτη.
  • Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης τονίζει ότι οι αντιστασιακοί γνωρίζουν από πείρα τα δεινά που φέρνουν στους λαούς οι πολεμικές συγκρούσεις και καταγγέλλει ότι τα γεγονότα αυτά υποθάλπονται από τις ΗΠΑ, ενθαρρύνονται από το ΝΑΤΟ και είναι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Ενωση με τηστάση που κράτησαν. Οι αντιστασιακοί καλούν την κυβέρνηση να καταδικάσει τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των υπολοίπων για την υπόθαλψη και όξυνση της κρίσης, να παγώσει τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ, να αποσύρει το ένοπλο τμήμα από τη Βοσνία και αποφασιστικά να υπερασπιστεί τα εθνικά μας δίκαια.
  • Το συνδικάτο Μετάλλου με ανακοίνωσή του καλεί τους μεταλλεργάτες να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών συμμετέχοντας σήμερα στο συλλαλητήριο που οργανώνει στην πλατεία Κάνιγγος, η Παναθηναϊκή Επιτροπή Ειρήνης. Σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι η πρόσδεση της χώρας μας στο δόγμα "ανήκουμε στη δύση", η υποταγή της στους σχεδιασμούς του αμερικάνικου και διεθνούς ιμπεριαλισμού, μόνο δεινά για τον λαό και τη χώρα φέρνουν.
  • Ανακοινώσεις καταγγελίας τόσο του ρόλου των Αμερικανών όσο και της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, εξέδωσαν το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς- Ιθάκης και το Κοινοτικό συμβούλιο Καλλιθήρου Νομού Καρδίτσας.
  • Ο καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ερατωσθένης Καψωμένος, με επιστολή γνωστοποιεί ότι παραιτείται από εθνικός εκπρόσωπος στην υποεπιτροπή του ειδικού ευρωπαϊκού προγράμματος Τηλεματικής διαμαρτυρόμενος με αυτόν τον τρόπο για "την παντελή έλλειψη συμπαράστασης προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ελληνοτουρκικής κρίσης".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ