ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Εντονο διπλωματικό προσκήνιο και παρασκήνιο

Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτός ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στη Συρία
Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτός ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνεται η διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και περιφερειακών συμμάχων τους, στον αγώνα δρόμου για διαμόρφωση ισορροπιών τέτοιων στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή που θα ευνοούν τα συμφέροντά τους. Προφανώς διόλου τυχαία, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, γνωστό για τις στενές συμμαχικές του σχέσεις με τις ΗΠΑ, επέλεξε τη χτεσινή μέρα που ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συναντούσε τον Σύρο Πρόεδρο για να ανακοινώσει περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του απέναντι στη Συρία.

Την απόσυρση του όποιου διπλωματικού προσωπικού παρέμενε στη Συρία αλλά και την απέλαση των Σύρων πρέσβεων από το έδαφός τους ανακοίνωσαν οι χώρες - μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Ομάν, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Σ. Αραβία) αν και, ήδη, είχαν υποβαθμίσει σημαντικά τις διπλωματικές τους αποστολές στη Δαμασκό. Την απόφασή τους συνόδευσαν με ανακοίνωση όπου κατηγορούν τη συριακή ηγεσία ότι «απέρριψε κάθε αραβική προσπάθεια διαμεσολάβησης και αποκλιμάκωσης». Μάλιστα, προαναγγέλλουν ότι θα πιέσουν τις άλλες χώρες του Αραβικού Συνδέσμου να λάβουν ανάλογα μέτρα.

Ακολουθώντας την ανάκληση του Βρετανού πρέσβη από τη Δαμασκό και το κλείσιμο της εκεί αμερικανικής πρεσβείας, τους πρέσβεις τους ανακάλεσαν Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία. Η τουρκική ηγεσία, από την πλευρά της, προανήγγειλε μια «νέα πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης» διά στόματος Ερντογάν, που χαρακτήρισε «φιάσκο» τα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο της τουρκικής πρωτοβουλίας.

Συνάντηση Λαβρόφ - Ασαντ

Με θερμές εκδηλώσεις πλήθους οπαδών του Ασαντ γινόταν δεκτή η αυτοκινητοπομπή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, που συνοδευόταν από τον επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας, στη Δαμασκό. «Τάχιστη δυνατή αποκλιμάκωση» επιθυμεί να δει η Μόσχα στη Συρία, φέρεται να δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σύρο Πρόεδρο ο Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό δίκτυο «Ροσίγια 24» και το πρακτορείο «Ιντερφάξ», ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία στηρίζει «μια λύση στη βάση αραβικών πρωτοβουλιών» και ότι εισέπραξε από τον Ασαντ πως «αντιλαμβάνεται τις ευθύνες του ως ηγέτης» και ότι «δεσμεύτηκε και να αποδεχτεί διεύρυνση της αποστολής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και προωθεί τάχιστα συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα τεθούν σε δημοψήφισμα προκειμένου στη συνέχεια να διεξαχθούν πολυκομματικές εκλογές».

Δε διευκρινίζεται, βέβαια, ποιες ακριβώς αραβικές πρωτοβουλίες στηρίζει η Μόσχα, αφού η τελευταία απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, στην οποία βασίστηκε και το σχέδιο απόφασης που καταψηφίστηκε με ρωσικό και κινεζικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το Σαββατοκύριακο, αναφέρεται και στην αναγκαιότητα ο Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία. Η ρωσική διπλωματία, διά του πρέσβη της στον ΟΗΕ, επέμεινε ως προς αυτό το σημείο ότι μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας «πρέπει να είναι ισορροπημένη και να μην υιοθετεί τη θέση μόνο της αντιπολίτευσης», συμπληρώνοντας ότι «αν τα υπόλοιπα μέλη δεν επέμεναν τόσο ως προς την πραγματοποίηση της συνεδρίασης και έδιναν λίγες μέρες παράταση στις διαβουλεύσεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επίσκεψη Λαβρόφ στη Συρία, πιθανώς δεν θα είχε ασκηθεί το ρωσικό βέτο». Πρόκειται, βέβαια, για μια εξαιρετικά «θολή» εκδοχή, αφού ούτε και τώρα, μετά τη συνάντηση, Ρωσία και Κίνα φαίνονται να ταυτίζουν τα συμφέροντά τους ως προς τις εξελίξεις στην περιοχή με αυτά των δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών και των περιφερειακών τους συμμάχων.

Τα συριακά ΜΜΕ, από την άλλη, μετέδωσαν ότι ο Ασαντ επανέλαβε την αποφασιστικότητά του «να τερματίσει τη βία στη χώρα» και να «συνεργαστεί με οποιαδήποτε πρωτοβουλία στοχεύει στην αποκατάσταση της σταθερότητας».

Την ίδια ώρα, όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν ότι στη Χομς συνεχίζονται οι σκληρές ένοπλες συγκρούσεις με αρκετούς νεκρούς στρατιώτες, ένοπλους αντικαθεστωτικούς και αμάχους.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διαρροές, εκατέρωθεν, διαμορφώνουν κλίμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Ψυχολογικό πόλεμο που δεν πρόκειται να έχει κανένα αποτέλεσμα» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών τις νέες κυρώσεις που επέβαλε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην κεντρική Τράπεζα του Ιράν. Ο Ράμιν Μεχμανπαράστ υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται φυσικά να οδηγήσουν σε υπαναχώρηση της Τεχεράνης ως προς τη συνέχιση του ειρηνικού της πυρηνικού προγράμματος».

Δήλωσε, επίσης, ότι εντός των ημερών το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών θα στείλει νέα επιστολή προς την εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, καλώντας σε νέες συνομιλίες «αρκεί να μη συζητηθεί καν το δικαίωμα του Ιράν να έχει πυρηνικό πρόγραμμα». Η δήλωση αυτή συνέπεσε με διαρροές που αποδίδονται σε διπλωμάτες της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας από το δίκτυο «αλ Αραμπίγια», σύμφωνα με τις οποίες στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις Φόρντο, κοντά στην Κομ, έχει αυξηθεί η δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ», από την πλευρά του, υποστήριζε, χθες, ότι ήδη Ιρανοί έμποροι δεν πλήρωσαν 200.000 τόνους ρύζι στους Ινδούς συνεργάτες τους λόγω έλλειψης ρευστότητας και τρόπων πραγματοποίησης της συναλλαγής, γεγονός που, κατά το πρακτορείο, αποδεικνύει ότι υπάρχουν συνέπειες από τις κυρώσεις. Πρόκειται για συνέπειες που επηρεάζουν σημαντικά τον ιρανικό λαό αφού ταυτόχρονα αυξάνονται οι τιμές βασικών προϊόντων και έχει ήδη υποτιμηθεί το ιρανικό ριάλ.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός Πρόεδρος αποτελούν ουσιαστικά περαιτέρω ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων μέτρων που έχουν ληφθεί κατά της κεντρικής Τράπεζας του Ιράν. Τώρα, δεν απαγορεύεται απλώς στις αμερικανικές τράπεζες και το οποιοδήποτε αμερικανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να συναλλάσσονται με την ιρανική Τράπεζα αλλά τίθενται σειρά εμποδίων και απειλών και προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα άλλων χωρών, που έχουν σωρεία συναλλαγών με το Ιράν όπως οι Ρωσία, Κίνα, Ινδία κλπ. Μια πρώτη αντίδραση, πάντως, ήρθε από την Ινδία, όπου ανώνυμος ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε ότι το Νέο Δελχί εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πέραν της χρήσης «ενδιάμεσων καναλιών» για τις συναλλαγές του με το Ιράν, να πληρώσει και σε ινδικές ρουπίες τουλάχιστον το 45% του ιρανικού πετρελαίου που προμηθεύεται, καθιστώντας σαφές ότι «θα κάνει τα πάντα για να μην διακοπεί η ροή του ιρανικού πετρελαίου».

Ταυτόχρονα, Ιρανοί βουλευτές διέρρεαν ότι επιταχύνεται η διαδικασία κατάρτισης του νομοσχεδίου που θα προβλέπει άμεση διακοπή της χορήγησης πετρελαίου σε ευρωπαϊκές χώρες, πριν τεθεί σε εφαρμογή το εμπάργκο που σχεδίασε η ΕΕ. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, δεν είναι βέβαιο ότι η διακοπή χορήγησης θα αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά το σίγουρο είναι ότι εφόσον εφαρμοστεί θα συνδυαστεί με διακοπή και των εισαγωγών προϊόντων από αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες στο Ιράν.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΗΠΑ
Ανεβαίνουν οι τόνοι με επίκεντρο τη «βοήθεια»

ΚΑΪΡΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανεβαίνουν οι τόνοι στις αμερικανο-αιγυπτιακές σχέσεις, με αφορμή την επιδρομή των στρατιωτικών αρχών κατά 17 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που σχετίζονται με τις ΗΠΑ και τη σύλληψη 44 μελών τους, μεταξύ των οποίων 17 Αμερικανοί υπήκοοι, με την κατηγορία της «χρήσης ξένης χρηματικής βοήθειας». Σε όλους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και δρομολογείται η παραπομπή τους σε δίκη. Επισήμως, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο δεν έχει ανακοινώσει κάτι περισσότερο για την ιστορία αυτή που έχει ξεκινήσει από τα μέσα Δεκέμβρη και έχει προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Σταδιακά, όμως, δημοσιοποιούνται ολοένα περισσότερες διαρροές για το ζήτημα που κλυδωνίζει τις παραδοσιακές στενές και καλές σχέσεις του αιγυπτιακού στρατού με την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με αυτές, ο στρατός εξοργίστηκε θεωρώντας ότι τα κονδύλια που η Ουάσιγκτον, διά του υπουργείου Εξωτερικών και άλλων οργανισμών, χορηγεί στις οργανώσεις αυτές, «κόβονται» από την ετήσια υπέρογκη βοήθεια που ετησίως λαμβάνει από τις ΗΠΑ. Εκτίμησε, δε, ότι, εκτός των άλλων, αυτή η παροχή βοήθειας σηματοδοτεί ότι εκτός από τον ίδιο αρχίζει να δημιουργείται δίαυλος επικοινωνίας και με άλλους εντός Αιγύπτου, κάτι που θα μπορούσε ν' αμφισβητήσει τον απόλυτο έλεγχό του επί σειράς ζητημάτων, κάτι που δεν αμφισβητούν ούτε οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που κυριαρχούν στην νέα βουλή.

Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ είναι η άμεση απειλή για «επανεξέταση της ετήσιας βοήθειας 1,3 τρισ. δολαρίων» που διατύπωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών σε συνάντησή της με αντιπροσωπεία του αιγυπτιακού στρατού που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που δε λήξει άμεσα το θέμα χωρίς δικαστικές παραπομπές. Αμέσως μετά, η αντιπροσωπεία ακύρωσε συνάντηση με το Κογκρέσο και επέστρεψε στο Κάιρο.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Ιστορία» γραμμένη στα μέτρα της κατοχής

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αλλαγές στα βιβλία της Ιστορίας για τα παιδιά του Αφγανιστάν - όσα είναι σε θέση να πάνε σχολείο - προωθεί η κυβέρνηση της χώρας στη γραμμή της «εθνικής συμφιλίωσης και ενότητας», προκειμένου όπως υποστηρίζει να εξαλειφθούν ορισμένα σημεία τα οποία μέχρι πρόσφατα ήταν αμφιλεγόμενα. Ενα ακόμα χαρακτηριστικό των νέων βιβλίων είναι ότι η έκδοσή τους χρηματοδοτείται από τους «διεθνείς δωρητές», δηλαδή τις ΗΠΑ και τις ίδιες δυνάμεις που υποστηρίζουν και συμμετέχουν στον δεκαετή ιμπεριαλιστικό πόλεμο του Αφγανιστάν, γεγονός που καθιστά αναμενόμενο τα νέα βιβλία να είναι γραμμένα φιλικά προς την κατοχή. Η Ιστορία ανοίγει έναν ακόμα δρόμο στην κατοχική προπαγάνδα, μέσα από την Παιδεία, προετοιμάζοντας την «επόμενη μέρα» του πολέμου, με τα νέα βιβλία να αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στη νέα σχολική χρονιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ