ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Γενάρη 2024
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζεται η ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»

Εως τις 21 Γενάρη στην Αθήνα

RIZOSPASTIS

Στην Αθήνα, τον 7ο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας της, έριξε «άγκυρα» η ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό». Μια έκθεση με τη συμμετοχή και συνεργασία 75 καλλιτεχνών από χώρες της ευρύτερης περιοχής (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, Τσεχία, αλλά και από το μακρινό Μεξικό) και έχει ως θέμα τον πόλεμο και την αλληλεγγύη των λαών.

Η έκθεση παρουσιάζεται από την καλλιτεχνική ομάδα FireArt έως τις 21 Γενάρη στον χώρο «The Art Foundation» στο Μοναστηράκι (Νορμάνου 5).

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, με παρουσία πλήθους κόσμου. Παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση.

Το κοινό καλωσόρισε η Χρύσα Κοφίνα, η οποία ανέφερε ότι η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν πέντε χρόνια, ώριμο τέκνο των καιρών. Σε μια εποχή που χρηματοδοτείται η Τέχνη που παράγει και αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία, σε μια εποχή που οι καλλιτέχνες ζουν σε δύσκολες συνθήκες, οι εικαστικοί καλλιτέχνες που πήραν την πρωτοβουλία ένιωσαν την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν με το κοινό, να το προβληματίσουν, να σκεφτεί πάνω στις αιτίες, να δώσουν στην Τέχνη κοινωνικό ρόλο. Αυτήν τη στιγμή η ομάδα αριθμεί γύρω στους 50 δημιουργούς, ενώ συσπειρώνει και γύρω της ανθρώπους από όλες τις Τέχνες, μουσικούς, χορευτές, ανθρώπους του θεάτρου και θεωρητικούς της Τέχνης.

Η ομάδα έχει ήδη παρουσιάσει εκθέσεις και δράσεις με θέματα όπως το Προσφυγικό, η πολιτική κράτηση, ενώ τον καιρό της πανδημίας έκαναν εκθέσεις μέσα στα νοσοκομεία για να αναδείξουν τη σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οπως είναι φυσικό, το θέμα του πολέμου δεν άφησε ασυγκίνητους τους καλλιτέχνες και έτσι δόθηκε το έναυσμα για τη συγκεκριμένη έκθεση. Δημιούργησαν από κοινού Ελληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες και στη συνέχεια συμμετείχαν και δημιουργοί από τα Βαλκάνια. Μέσα από τα έργα οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να προβληματίσουν το κοινό πάνω στις αιτίες των πολέμων, να αναδείξουν τις συνέπειες, να υπογραμμίσουν όλα αυτά που τους ενώνουν, καθώς και να καλέσουν το κοινό να αποφασίσει τι θα πρέπει να γίνει.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά έργα που αναδεικνύουν τα δεινά του πολέμου, η δεύτερη τις αιτίες που οδηγούν σε πολεμικές συρράξεις, η τρίτη ενότητα καταπιάνεται με το τι σημαίνει η ιμπεριαλιστική ειρήνη, ενώ η τέταρτη προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη Τετάρτη με Κυριακή, 3 μ.μ. - 11 μ.μ.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για το Μουσείο της Βάσως Κατράκη στο Αιτωλικό

Επίκαιρη Ερώτηση προς την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κατέθεσε το ΚΚΕ με θέμα τη διατήρηση του «Κέντρου και Μουσείου Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη» ως ΝΠΔΔ του δήμου Μεσολογγίου.

Πιο συγκεκριμένα ο Νίκος Παπαναστάσης που υπογράφει την Ερώτηση σημειώνει:

«Το "Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη", στη γενέτειρά της το Αιτωλικό, ως ΝΠΔΔ του Δήμου Μεσολογγίου, εγκαινιάστηκε και λειτουργεί από το 2006, με στόχο τη διάσωση, ανάδειξη, τεκμηρίωση και προβολή του έργου της Βάσως Κατράκη σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, στόχος που περιγράφονται στο καταστατικό του μουσείου και που αφορούν στη γενικότερη μορφωτική - αισθητική παιδεία αλλά και την ανάδειξη του Αιτωλικού ως χώρου σύγχρονου πολιτισμού. Η Πολιτεία αναγνώρισε και τίμησε την Βάσω Κατράκη για την προσφορά της, κατασκευάζοντας το κτίριο του Μουσείου, στο οποίο η οικογένειά της απόθεσε σε αυτό σχεδόν το σύνολο του έργου της.

Σύμφωνα με τον ν. 5056/2023 το νομικό πρόσωπο "Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη" στον Δήμο Μεσολογγίου καταργείται. Υπάρχουν ωστόσο σημαντικοί λόγοι που υπαγορεύουν την εξαίρεση του Μουσείου και την παραμονή του ως αυτόνομου Νομικού Προσώπου του Δήμου Μεσολογγίου:

- Είναι φανερό ότι η ενσωμάτωση του Μουσείου και η αφομοίωσή του από τις απρόσωπες Υπηρεσίες του δήμου θα στερήσει το Μουσείο από κάθε δυνατότητα εξειδικευμένης επιστημονικής μέριμνας και ανάπτυξής του σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

- Το "Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσως Γ. Κατράκη" απαιτεί τη συστηματική εργασία σε αυτό επιστημονικού προσωπικού με γνώσεις στην Ιστορία της Τέχνης και την τέχνη της Χαρακτικής, και εξειδικευμένη κατάρτιση στη διάσωση, τεκμηρίωση και προβολή του έργου της Βάσως Κατράκη, καθώς και την παρουσία στη διοίκηση των εκπροσώπων του εικαστικού καλλιτεχνικού χώρου, με γνώσεις ζωγράφου - χαράκτη. Επίσης η παρουσία της οικογένειας της Βάσως Κατράκη στη διοίκηση του Μουσείου αποτελεί εγγύηση για τον δήμο για την εκπλήρωση των σκοπών του.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να εξαιρεθεί το Μουσείο αυτό από την κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων, όπως ζητά με ομόφωνη απόφασή του (αρ. 255/10-11-2023) ο δήμος Μεσολογγίου και να διασφαλιστεί η διοικητική του αυτοτέλεια, ώστε να αναπτυχθεί όπως του πρέπει ως μουσείο διεθνούς εμβέλειας, αντάξιο της μεγάλης και με διεθνείς διακρίσεις χαράκτριας Βάσως Κατράκη.

- Να καλυφθεί η ανάγκη ειδικευμένης επιστημονικής μέριμνας στο εν λόγω Μουσείο, όσον αφορά την καταγραφή, μελέτη, διάσωση, συντήρηση, ανάδειξη, τεκμηρίωση και προβολή του μεγάλου πλούτου που υπάρχει στο Μουσείο αυτό και να εξασφαλιστεί γενναία χρηματοδότησή του».

Πέθανε η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα

«Εφυγε» από τη ζωή η ποιήτρια Ολυμπία Καράγιωργα, σε ηλικία 90 ετών, στη Λέρο, όπου και έμενε.

Η Ολυμπία Καράγιωργα γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1934 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Φοίτησε στα «Ελληνικά Εκπαιδευτήρια» της Μανσούρας. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στις ΗΠΑ.

Το 1961 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο «Χιλιάδες πρόσωπα της τύχης». Το 1969 η Ολυμπία Καράγιωργα εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, όπου και σπούδασε θέατρο με τον Χρήστο Βαχλιώτη. Ακολούθησαν κι άλλες συλλογές, όπως «Το μεγάλο κύμα» (1974), «Σκόρπια» (1977), «Χειμώνας στη Λέρο» (2009). Με το βιβλίο «Γιώργος Σαραντάρης, ο Μελλούμενος» συνέβαλε στη διάδοση του έργου του ποιητή.

Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας για τη μετάφραση του «Καλιγούλα» του Αλμπέρ Καμύ, το 2010 με το Βραβείο Λυρικής Ποίησης της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή της «Χειμώνας στη Λέρο» και το 2011 με το βραβείο «Ομηρος» του 1ου Φεστιβάλ Μεσογειακής Ποίησης.

Η κηδεία της θα γίνει στο Νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου στη Λέρο.

«Χρυσές Σφαίρες» για «Oppenheimer» και «Poor Things»

Ολοκληρώθηκε η 81η τελετή για τις «Χρυσές Σφαίρες» 2024, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής (7/1).

Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε ο «Oppenheimer». Η ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν απέσπασε 5 βραβεία και πιο συγκεκριμένα αυτά της καλύτερης δραματικής ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, Α΄ Ανδρικού ρόλου για τον Κίλιαν Μέρφι και Β΄ Ανδρικού ρόλου για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, καθώς και καλύτερης μουσικής, την οποία έχει συνθέσει ο Λούντβιχ Γιόρανσον.

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things» κέρδισε τη «Χρυσή Σφαίρα» καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, ενώ η Εμα Στόουν επιβεβαίωσε τα προγνωστικά αποσπώντας τη «Χρυσή Σφαίρα» καλύτερης γυναίκας ηθοποιού σε κωμωδία για τον ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ.

Η Λίλι Γκλάντστοουν έλαβε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε δράμα για τον ρόλο της στην ταινία «Killers of the Flower Moon». «Χρυσή Σφαίρα» καλύτερου σεναρίου έλαβε η ταινία «Ανατομία μιας πτώσης», όπως και το βραβείο μη αγγλόφωνης ταινίας.

Το βραβείο καλύτερου animation έλαβε η ταινία «Το αγόρι και ο ερωδιός». Η «Μπάρμπι» περιορίστηκε στο νέο βραβείο που θεσπίστηκε για το κινηματογραφικό και εισπρακτικό επίτευγμα της χρονιάς, καθώς και του καλύτερου τραγουδιού για το «What Was I Made For?».

Οσον αφορά το τηλεοπτικό μέτωπο, το «Succession» απέσπασε 4 βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης δραματικής σειράς, ενώ ακολούθησε το «The Bear», το οποίο κέρδισε 3 βραβεία, το βραβείο καλύτερης κωμικής σειράς και το βραβείο καλύτερου πρωταγωνιστή και πρωταγωνίστριας σε μιούζικαλ ή κωμωδία για τους Jeremy Allen White και Ayo Edebiri.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ