Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζεται η ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό»

Εως τις 21 Γενάρη στην Αθήνα

RIZOSPASTIS

Στην Αθήνα, τον 7ο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας της, έριξε «άγκυρα» η ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό». Μια έκθεση με τη συμμετοχή και συνεργασία 75 καλλιτεχνών από χώρες της ευρύτερης περιοχής (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, Τσεχία, αλλά και από το μακρινό Μεξικό) και έχει ως θέμα τον πόλεμο και την αλληλεγγύη των λαών.

Η έκθεση παρουσιάζεται από την καλλιτεχνική ομάδα FireArt έως τις 21 Γενάρη στον χώρο «The Art Foundation» στο Μοναστηράκι (Νορμάνου 5).

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη, με παρουσία πλήθους κόσμου. Παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση.

Το κοινό καλωσόρισε η Χρύσα Κοφίνα, η οποία ανέφερε ότι η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν πέντε χρόνια, ώριμο τέκνο των καιρών. Σε μια εποχή που χρηματοδοτείται η Τέχνη που παράγει και αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία, σε μια εποχή που οι καλλιτέχνες ζουν σε δύσκολες συνθήκες, οι εικαστικοί καλλιτέχνες που πήραν την πρωτοβουλία ένιωσαν την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν με το κοινό, να το προβληματίσουν, να σκεφτεί πάνω στις αιτίες, να δώσουν στην Τέχνη κοινωνικό ρόλο. Αυτήν τη στιγμή η ομάδα αριθμεί γύρω στους 50 δημιουργούς, ενώ συσπειρώνει και γύρω της ανθρώπους από όλες τις Τέχνες, μουσικούς, χορευτές, ανθρώπους του θεάτρου και θεωρητικούς της Τέχνης.

Η ομάδα έχει ήδη παρουσιάσει εκθέσεις και δράσεις με θέματα όπως το Προσφυγικό, η πολιτική κράτηση, ενώ τον καιρό της πανδημίας έκαναν εκθέσεις μέσα στα νοσοκομεία για να αναδείξουν τη σημασία του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Οπως είναι φυσικό, το θέμα του πολέμου δεν άφησε ασυγκίνητους τους καλλιτέχνες και έτσι δόθηκε το έναυσμα για τη συγκεκριμένη έκθεση. Δημιούργησαν από κοινού Ελληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες και στη συνέχεια συμμετείχαν και δημιουργοί από τα Βαλκάνια. Μέσα από τα έργα οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να προβληματίσουν το κοινό πάνω στις αιτίες των πολέμων, να αναδείξουν τις συνέπειες, να υπογραμμίσουν όλα αυτά που τους ενώνουν, καθώς και να καλέσουν το κοινό να αποφασίσει τι θα πρέπει να γίνει.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά έργα που αναδεικνύουν τα δεινά του πολέμου, η δεύτερη τις αιτίες που οδηγούν σε πολεμικές συρράξεις, η τρίτη ενότητα καταπιάνεται με το τι σημαίνει η ιμπεριαλιστική ειρήνη, ενώ η τέταρτη προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη Τετάρτη με Κυριακή, 3 μ.μ. - 11 μ.μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγκαίνια για τα «Πλήγματα ακριβείας» (2024-06-19 00:00:00.0)
«Πλήγματα ακριβείας» (2024-06-12 00:00:00.0)
Η ομαδική έκθεση «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» στην Αθήνα (2023-12-22 00:00:00.0)
«Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα» (2022-10-11 00:00:00.0)
«Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα» (2022-10-05 00:00:00.0)
Δυναμικό περιεχόμενο, χρωματική τόλμη (2004-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ