Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαίνια για τα «Πλήγματα ακριβείας»

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκαν, το περασμένο Σάββατο, τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt», σε συνεργασία με την ΕΔΥΕΘ, για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία με τίτλο «Πλήγματα ακριβείας».

Η έκθεση φιλοξενείται στην Αίθουσα Τέχνης του παλιού δημαρχείου Νεάπολης Θεσσαλονίκης (Βενιζέλου 125) και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά μέχρι τις 30 Ιούνη από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις και χώρες.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, σχεδίου, χαρακτικής, φωτογραφίας και ψηφιακών μέσων, γλυπτά και εγκαταστάσεις από δεκάδες Ελληνες και Βαλκάνιους καλλιτέχνες από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Οπως σημείωσαν οι καλλιτέχνες, η έκθεση έχει άμεσο στόχο την αισθητοποίηση και την αγωνιστική εγρήγορση των συμμετεχόντων. «Δεν κάνουμε Τέχνη για την Τέχνη κλεισμένη στο εργαστήριό μας. Η "FireArt" επιτίθεται στην ιμπεριαλιστική προπαγάνδα και μέσα από την Τέχνη. Η "FireArt" αποτελείται από καλλιτέχνες που ενώθηκαν για να δώσουν στην Τέχνη τον κοινωνικό της ρόλο που πρέπει να παίζει στη σημερινή εποχή. Να εκφράζει τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, να εκφράζει τους προβληματισμούς του μεγαλύτερου μέρους του λαού, να βοηθήσει τον άνθρωπο να σκεφτεί, να βρει τις αιτίες των προβλημάτων και ει δυνατόν να βοηθήσει να ανοίξει δρόμους και να κάνει τη ζωή του καλύτερη», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Χρύσα Κοφίνα.


«Είναι η επίθεση των καλλιτεχνών στον πόλεμο», είπε ο Γιάννης Πρώιος εξηγώντας και τον τίτλο της έκθεσης. «Πλήγματα ακριβείας, όπως τα ονόμασαν οι ΝΑΤΟικοί, αλλά και από την πλευρά των καλλιτεχνών πλήγματα ακριβείας, ενάντια σε όλο αυτό το ψέμα της διασποράς βομβών και ειδήσεων».

«Σήμερα, 25 χρόνια μετά, θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανό το μήνυμα της αλληλεγγύης και της πάλης των λαών ενάντια στη βαρβαρότητα, ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στους νέους πολεμικούς σχεδιασμούς που έχουν ως πρόσχημα τη διαφύλαξη δήθεν της ειρήνης και της δημοκρατίας. Να κρατήσουμε ζωντανή την αλληλεγγύη και συμπαράσταση των λαών, γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο όπλο τους», σημείωσε ο Μπάμπης Βέλλης, γραμματέας της ΕΔΥΕΘ.

Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που χαιρέτισε η Νάντα Ντάγκιτς, εκπρόσωπος του Φόρουμ του Βελιγραδίου για τον Κόσμο των Ισων. Οπως σημείωσε, «εκ μέρους του σερβικού λαού θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΕΕΔΥΕ και την καλλιτεχνική ομάδα "FireArt" για τη σημαντική έκθεση σήμερα. Επειδή η Τέχνη δεν γνωρίζει σύνορα ανάμεσα σε έθνη, γλώσσα, φύλο και θρησκεία, άρα ούτε και μίση ανάμεσα στους λαούς, αποτελεί το ενδεδειγμένο μέσο για να στείλει στον κόσμο ηχηρά μηνύματα καταδίκης ενάντια στην καταπίεση λαών και σε πράξεις και δράσεις στρατιωτικές εναντίον λαών για την επίτευξη των ιμπεριαλιστικών στόχων. Παρόλο που πέρασαν 25 χρόνια από το έγκλημα του ΝΑΤΟ, η φιλία και η αλληλεγγύη του φίλου ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της οργάνωσής σας παραμένουν νωπές στις μνήμες μας».

  • Το πρωί της Κυριακής, η Νάντα Ντάγκιτς, μαζί με τον πρόεδρο της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, Νίκο Ζώκα, τον εκτελεστικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ηρακλή Τσαβδαρίδη, και άλλα στελέχη του φιλειρηνικού κινήματος κατέθεσαν λουλούδια στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Εκεί που τον Μάρτη του 2009, με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, εντοιχίστηκε πλακέτα που συμβολίζει την ευγνωμοσύνη του λαού της Σερβίας προς τον ελληνικό λαό, για την πολύμορφη αντίσταση στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ