Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΦΠΑ
«Ιριδα: Τι παίζει με το αύριο;»

Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο κινηματοθέατρο «Ιρις», στο ισόγειο του κτιρίου της Πανεπιστημιακής Λέσχης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκδήλωση του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΟΦΠΑ), με τίτλο «Ιριδα: Τι παίζει με το αύριο;».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση, από μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου, κειμένου σχετικού με την ιστορία του χώρου και των πολιτιστικών ομάδων, καθώς και με τις πρόσφατες, ανησυχητικές εξελίξεις που θέτουν τη συνέχιση της παρουσίας των φοιτητών στο ιστορικό κινηματοθέατρο και στους χώρους της Πανεπιστημιακής Λέσχης εν αμφιβόλω. Οπως ειπώθηκε, ήδη έχει κοινοποιηθεί στους φοιτητές απόσπασμα των πρακτικών συνεδρίασης της Επιτροπής Φοιτητικής Μέριμνας, στο οποίο αναφέρεται ότι το ΕΚΠΑ θα διαθέτει τους χώρους και σε εξωτερικούς φορείς, προκειμένου να προκύψουν έσοδα για το Πανεπιστήμιο. Την απόφαση αυτή ακολούθησε η εκμίσθωση του χώρου της «Ιριδας» προκειμένου να πραγματοποιηθεί event μόδας στο πλαίσιο του Athens Fashion Week, σε ώρα προγραμματισμένης από τον ΠΟΦΠΑ εκδήλωσης.

Ακολούθησαν συζήτηση και τοποθετήσεις από πανεπιστημιακούς και καλλιτέχνες και πιο συγκεκριμένα την Εύα Στεφανή, τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη, τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο, την Βαρβάρα Κοντονή, τον Χρήστο Πολίτη και τον συντονιστή, Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, οι οποίοι φώτισαν πλευρές της προσφοράς της «Ιριδας» ιστορικά αλλά κυρίως στη σημερινή της μορφή, τόσο στη φοιτητική κοινότητα, όσο και στην πολιτιστική ζωή της πόλης.

Τη σκυτάλη πήραν οι εκπρόσωποι καλλιτεχνικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των φοιτητών. Πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν τη στήριξή τους αφηγούμενοι τις δικές τους μνήμες από την «Ιριδα» από τα χρόνια της χούντας έως και σήμερα. Ανάμεσα σε αυτούς που μίλησαν ήταν και ο Νίκος Καραγιώργης, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο οποίος αναφέρθηκε σε προσωπικές του εμπειρίες από την αίθουσα, όπως ότι στην «Ιριδα» πρωτοπαρουσιάστηκε η «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» του Θάνου Μικρούτσικου, αλλά και ότι ήταν ο χώρος στον οποίο έκανε πρόβες η Φοιτητική Χορωδία του Μίκη Θεοδωράκη. Σημείωσε ακόμα ότι «σε μια πόλη που μετατρέπεται σε ένα τεράστιο Airbnb, εχθρικό για τους Αθηναίους, θα τρέχουμε κάθε τρεις και λίγο να σταματάμε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων χώρων και δημόσιων κατακτήσεων». Ο Μάνος Τσίζεκ, από την Ενωση Σκηνοθετών Δημιουργών, αφού σημείωσε ότι πολλοί σκηνοθέτες ξεκίνησαν τη δημιουργική τους πορεία από τον όμιλο, διάβασε το κείμενο υποστήριξης με τίτλο «Το κινηματοθέατρο "Ιριδα" σε κίνδυνο» που συνυπογράφει η Ενωση με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζομένων στον Οπτικοακουστικό Τομέα «Η Κλακέτα».

Εκ μέρους του ΚΚΕ την υποστήριξη στους αγώνες των φοιτητών μετέφερε η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Ανέφερε ακόμα ότι η «Ιριδα» είναι «ζωντανή» επειδή είναι συνδεδεμένη με την ιστορική μνήμη της Αθήνας, τον αγώνα του λαϊκού και φοιτητικού κινήματος διαχρονικά, αλλά και τους πρόσφατους μεγαλειώδεις αγώνες των φοιτητών, αλλά και των καλλιτεχνών.

Στάθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η «Ιριδα», οι οποίοι σχετίζονται τόσο με την εμπορευματική αξιοποίηση του χώρου, αλλά και τους όρους που θα υπάρχουν για το τι προβάλλεται και ακούγεται μέσα στον χώρο. Στον αντίποδα, το ΚΚΕ θέλει τέτοιοι χώροι, όπως η «Ιριδα», να είναι η αφετηρία για την ανάδειξη του πολιτισμού που μπορεί να εμπνεύσει και τους μεγάλους αγώνες του επόμενου διαστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ