Τετάρτη 19 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ' τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών»

Την έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Εύας Μελά επισκέφτηκε ο Δ. Κουτσούμπας

RIZOSPASTIS

Την έκθεση ζωγραφικής και χαρακτικής της Εύας Μελά, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας, με τίτλο δανεισμένο από τον στίχο του Παλαιστίνιου ποιητή Μ. Νταρουίς, «Θα τραγουδάω τη χαρά πίσω απ' τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών», επισκέφτηκε το απόγευμα της Τρίτης ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχτηκε και ξενάγησε η ίδια η εικαστικός. Παρευρέθηκε επίσης η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Νάσος Χαλκίδης και Μάρθα Κορίτσογλου αντίστοιχα, και η Ελένη Ζωντήρου, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ.

Συζήτησαν για τα έργα που εκτίθενται, με την αφετηρία των περισσότερων, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, να είναι ο «εγκλεισμός» σε καταυλισμούς και στρατόπεδα συγκέντρωσης που βιώνουν χιλιάδες άνθρωποι, θύματα των πολέμων, των ανταγωνισμών, μετανάστες και πρόσφυγες. Αντίστοιχα της τελευταίας τριετίας είναι η πλειοψηφία των έργων που αναφέρονται στην Παλαιστίνη. Πρόθεση ήταν να καταδειχθεί μια άλλη διάσταση της έννοιας του «εγκλεισμού». Του αναγκαστικού εγκλεισμού που ζουν τα παιδιά της Παλαιστίνης σε στρατόπεδα, σε καταυλισμούς και σε μικρές διάσπαρτες κουκκίδες γης, παιδιά που στερούνται το δικαίωμά τους στη ζωή, στην ελευθερία. Παράλληλα εκτίθενται και έργα με θέμα τη φύση, με αφορμή τη «φωτιά στο δάσος», όπως στην Εύβοια ή στη Δαδιά, αλλά και διάφορες δημιουργίες της τελευταίας δεκαετίας.


RIZOSPASTIS

Ο Δ. Κουτσούμπας συνεχάρη την εικαστικό, ενώ στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε: «Με τα σπουδαία έργα της Εύας Μελά τραγουδήσαμε μαζί της τη χαρά πίσω από τα βλέφαρα των φοβισμένων ματιών όλων των κατατρεγμένων κι αδικημένων, σήμερα των παιδιών της Παλαιστίνης».

Αξίζει να σημειωθεί πως η έκθεση έχει αγκαλιαστεί από πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, έχει καθημερινά μεγάλη επισκεψιμότητα, επιβεβαιώνοντας το έντονο ενδιαφέρον για όλα τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που περικλείει.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Ιούνη στο κτίριο Α της Δημοτικής Πινακοθήκης (Μυλλέρου και Γερμανικού, στο Μεταξουργείο). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Σάββατο: 11.00 - 19.00, Κυριακή: 10.00 - 16.00, Δευτέρα κλειστά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκθεση με έργα της Εύας Μελά(2024-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ