ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενισχύουν τους πολιτικοοικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε χτες στο Κρεμλίνο

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Μόσχα

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Μόσχα
Με φόντο την όξυνση των αντιθέσεων αλλά και των παζαριών μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, αλλά και ΕΕ), ο Πρόεδρος της πρώτης, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε χτες νέα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο της 8ης κατά σειρά συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής για τη συνεργασία των δύο χωρών, στη Μόσχα.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν, «συζητήσαμε τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, συγκεκριμένα την υλοποίηση του συμβολαίου για την προμήθεια του συστήματος αεράμυνας "S-400 Triumph" στην Τουρκία. Επίσης συζητήσαμε και μελλοντικά σχέδια στο πλαίσιο της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία». Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει η Τουρκία να τερματίσει το συμβόλαιο αγοράς του συστήματος "S-400" από τη Ρωσία, καθώς αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας». Η Τουρκία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, δέχεται έντονη κριτική από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις, για την κίνησή της αυτή. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ανοιχτά ότι η αγορά των «S-400» θα οδηγήσει στην ακύρωση αμερικανο-τουρκικών συνεργασιών (π.χ. για την παραγωγή των μαχητικών «F-35»).

Το θέμα της λεγόμενης «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» απασχόλησε τις ρωσοτουρκικές συνομιλίες, όπου υπήρξε σύγκλιση για τη «διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» και έκκληση στα «έθνη που στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ. σαφής υπαινιγμός για τη στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκράτες και άλλες οργανώσεις που θεωρεί τρομοκράτες η Ρωσία) να συμβάλουν στην ειρηνευτική διαδικασία». Το τι ακριβώς είναι αυτή η ειρηνευτική διαδικασία, αποτελεί αντικείμενο παζαριού, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις στην επέμβαση στη Συρία διεκδικούν μερίδιο στον πλούτο και τις γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής.

Στη συνάντηση επίσης μπήκε το ζήτημα της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, τόσο για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου «Τurkstream», που ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί το χερσαίο τμήμα του, όσο και για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού.

Επίσης, και από τις δύο πλευρές, σε συνάντηση με επιχειρηματίες εκφράστηκε η διάθεση να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι εξετάζονται ευνοϊκά μέτρα για τις ρωσικές επενδύσεις στη χώρα του, ενώ και ο Πούτιν σημείωσε ότι είναι ευπρόσδεκτες οι αντίστοιχες τουρκικές, ωστόσο δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι το διμερές εμπόριο δεν είναι υπέρ της ρωσικής πλευράς και χρειάζεται να επέλθει ισορροπία. Πάντως, διευκρίνισε ότι την τελευταία χρονιά έφτασε τα 25 δισ. δολάρια και οι δύο ηγέτες θεωρούν ότι μπορεί να επιδιωχθεί ο στόχος των 100 δισ.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Πιέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και παρέμβαση Κίνας

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Στο «στενό μαρκάρισμα» των κυβερνήσεων Αλβανίας και Σερβίας προχωρούν Αμερικανοί αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να προωθήσουν τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ έναντι ανταγωνιστών τους στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, ξεκίνησε από χτες νέο γύρο διαβουλεύσεων στα Βαλκάνια, συναντώντας στα Τίρανα τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα επί 90 λεπτά. Κατά τις δηλώσεις του Ράμα συζήτησαν το «άριστο επίπεδο» διμερών σχέσεων, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, την πολιτική κατάσταση στην Αλβανία. Ο Πάλμερ, από την πλευρά του, δεν προέβη άμεσα σε δηλώσεις. Θα συνεχίσει τις συναντήσεις του με Αλβανούς πολιτικούς.

Στο Βελιγράδι, το ίδιο 24ωρο ο Αμερικανός πρέσβης στη Σερβία Κάιλ Σκοτ συνάντησε τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συζητώντας τα περιθώρια για επανέναρξη του διαλόγου με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Βούτσιτς δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι βασικοί όροι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι η άρση των δασμών 100% που επέβαλε το Κοσσυφοπέδιο τον Νοέμβρη σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το πάγωμα κινήσεων, όπως αυτές που αφορούν τη δημιουργία στρατού στο προτεκτοράτο. Υπενθύμισε επίσης ότι η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών δεν τιμά τις υπογραφές που έχει βάλει σε προηγούμενες συμφωνίες όπως αυτή για την «Ενωση Σερβικών Δήμων Κοσσυφοπεδίου» ή τις προϋποθέσεις για την πλατφόρμα διαλόγου.

Η κυβέρνηση στο Κοσσυφοπέδιο από την πλευρά της ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών σε τέσσερις δήμους του βόρειου τμήματος του προτεκτοράτου, όπου ζει σερβική μειονότητα, στις 19 Μάη.

Μήνυμα για την επανέναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας έστειλαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των 7 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (G7) και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το ίδιο διάστημα, η Κίνα συνεχίζει τις κινήσεις της στη «σκακιέρα» του γεωπολιτικού ανταγωνισμού, με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ να ξεκινά μετά τη σημερινή εμφάνισή του στην 21η Σύνοδο ΕΕ - Κίνας στις Βρυξέλλες επίσημη επίσκεψη στην Κροατία. Την Παρασκευή, ο Κετσιάνγκ και οι αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θα συμμετάσχει στο Ενατο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κίνας και 16 χωρών Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης (16+1) στο Ζάγκρεμπ.

ΙΣΡΑΗΛ
Εκλογές με ένταση της κατοχικής βίας

Σε εισβολή στη Δυτική Οχθη συνελήφθη ο 15χρονος Μ. Ταμίμι, αδελφός της Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Υπό τη σκιά του χτεσινού «μποναμά» του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που αφορά το χαρακτηρισμό του ιρανικού στρατού ως τρομοκρατικής οργάνωσης, καλούνται σήμερα στις κάλπες περίπου 6,3 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν νέα Βουλή και κυβέρνηση σε συνθήκες οξυμένης ενδοαστικής πόλωσης και κλιμάκωσης της κατοχικής βίας σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Το Σαββατοκύριακο αίσθηση προκάλεσαν οι τελευταίες προεκλογικές δηλώσεις του Νετανιάχου πως σε περίπτωση επανεκλογής του θα προσαρτήσει τους εβραϊκούς εποικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Εντονη ήταν η αντίδραση του βασικού πολιτικού του αντιπάλου στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντς (επικεφαλής της λεγόμενης «Γαλαζόλευκης Συμμαχίας»), που χαρακτήρισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού «ανεύθυνες».

Ο Σάεμπ Ερεκάτ, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής, εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Νετανιάχου ήταν αναμενόμενες και ότι οι κατοχικές αρχές θα συνεχίσουν να παραβιάζουν κυνικά το διεθνές δίκαιο «όσο η διεθνής κοινότητα θα επιτρέπει στο εβραϊκό κράτος να παραβιάζει τις υποχρεώσεις του εν πλήρει ατιμωρησία».

Τις δηλώσεις Νετανιάχου επέκρινε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι η Δυτική Οχθη, που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, είναι παλαιστινιακό έδαφος και η κατοχή του Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Απεργία πείνας Παλαιστινίων κρατουμένων

Το ίδιο διάστημα, εκπρόσωποι Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων που υποστηρίζουν πολιτικά την ισλαμική οργάνωση «Χαμάς» ανακοίνωσαν πως ξεκίνησαν από το βράδυ της Δευτέρας επ' αόριστον απεργία πείνας μετά από ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την «Υπηρεσία Κρατουμένων Ισραήλ» (IPS). Με τον τρόπο αυτό διαμαρτύρονται για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και το αδιαχώρητο που επικρατεί σε πολλά κελιά, στα οποία «στοιβάζονται» παιδιά και έφηβοι... Μεταξύ των ανηλίκων που κρατούνται στα κελιά των Ισραηλινών είναι από χτες νωρίς το πρωί και ο 15χρονος νεότερος αδελφός της γνωστής 18χρονης Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι, Μοχάμεντ Ταμίμι. Ο πατέρας των παιδιών, Μπάσεμ Ταμίμι, είπε σε δημοσιογράφους ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν τα χαράματα και συνέλαβαν το γιο του υπό την κατηγορία συμμετοχής σε ομάδα νεαρών που πετροβολούσε το Σαββατοκύριακο τις κατοχικές δυνάμεις, σπάζοντάς του το χέρι. Αλλοι 20 έφηβοι Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν με παρόμοιο πρόσχημα.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Συναντήσεις Μέι με Μέρκελ και Μακρόν

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις δυνατότητες πιθανής «στήριξης» από Γερμανία και Γαλλία αναζητεί, με νέα παζάρια σε Βερολίνο και Παρίσι, σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, μία «ανάσα» πριν από την αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το Brexit, στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η Μέι παρατείνει τα ενδοαστικά παζάρια με τον αρχηγό των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, βάζοντας (κατά πληροφορίες) στο τραπέζι ακόμη και το ενδεχόμενο παραμονής της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, ώστε να πετύχει την κοινοβουλευτική έγκριση μίας συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Χτες, πάντως, μετά τη συνάντηση που είχε στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, εξέφρασε την «ελπίδα» πως οι διακομματικές συνομιλίες στο Λονδίνο θα παράγουν ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα επιτρέψει η ομάδα του να κινηθεί «εξαιρετικά γρήγορα» προς μια συμφωνία για «πιο φιλόδοξους όρους» που θα καθορίσουν μια μελλοντική σχέση. Επανέλαβε επίσης πως η ΕΕ θα επιδείξει «απόλυτη» αλληλεγγύη προς την Ιρλανδία, ανεξαρτήτως του σεναρίου του Brexit που θα επικρατήσει.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αίτημα του ΑΚΡ για επανακαταμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη

Ενώ στελέχη της Κομισιόν ζητούν αποδοχή των εκλογικών αποτελεσμάτων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα ΑΚΡ (του Ρ. Τ. Ερντογάν) ανακοίνωσε ότι όσον αφορά το μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, θα ζητήσει τελικά ολική επανακαταμέτρηση των ψήφων, επιμένοντας ότι στις εκλογές (31 Μάρτη) υπήρξαν πολλές παρατυπίες και εξακολουθώντας να αμφισβητεί την επικράτηση του υποψηφίου του κεμαλικού σοσιαλδημοκρατικού CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Πάντως, όσον αφορά την πρωτεύουσα Αγκυρα, χτες η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας (YSK) ανακοίνωσε επίσημα ότι ο υποψήφιος του CHP, Μανσούρ Γιαβάς, είναι τελικά ο νέος δήμαρχος, αφού μετά και από την εξέταση ενστάσεων που υπέβαλε το ΑΚΡ προκύπτει ότι αυτός προηγείται κατά 124.000 ψήφους από τον υποψήφιο του ΑΚΡ Μεχμέτ Οζχασεκί.

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, που κάλεσε κι αυτός σε αποδοχή των εκλογικών αποτελεσμάτων, τα οποία το ΑΚΡ αμφισβητεί σε πολλές πόλεις. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, μίλησε για δηλώσεις «εκπληκτικές και απογοητευτικές», χαρακτηρίζοντας την παρέμβαση Τίμερμανς «ατυχή γκάφα» και ζητώντας προσμονή των οριστικών αποτελεσμάτων, μετά και από τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί. Ακόμα επανέλαβε ότι η ΕΕ έχει «δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη δέσμευσή της απέναντι στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ