Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενισχύουν τους πολιτικοοικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν πραγματοποιήθηκε χτες στο Κρεμλίνο

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Μόσχα

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Μόσχα
Με φόντο την όξυνση των αντιθέσεων αλλά και των παζαριών μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, αλλά και ΕΕ), ο Πρόεδρος της πρώτης, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε χτες νέα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο της 8ης κατά σειρά συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής για τη συνεργασία των δύο χωρών, στη Μόσχα.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν, «συζητήσαμε τη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, συγκεκριμένα την υλοποίηση του συμβολαίου για την προμήθεια του συστήματος αεράμυνας "S-400 Triumph" στην Τουρκία. Επίσης συζητήσαμε και μελλοντικά σχέδια στο πλαίσιο της συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία». Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει η Τουρκία να τερματίσει το συμβόλαιο αγοράς του συστήματος "S-400" από τη Ρωσία, καθώς αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας». Η Τουρκία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, δέχεται έντονη κριτική από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις, για την κίνησή της αυτή. Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει ανοιχτά ότι η αγορά των «S-400» θα οδηγήσει στην ακύρωση αμερικανο-τουρκικών συνεργασιών (π.χ. για την παραγωγή των μαχητικών «F-35»).

Το θέμα της λεγόμενης «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» απασχόλησε τις ρωσοτουρκικές συνομιλίες, όπου υπήρξε σύγκλιση για τη «διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» και έκκληση στα «έθνη που στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ. σαφής υπαινιγμός για τη στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους που η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκράτες και άλλες οργανώσεις που θεωρεί τρομοκράτες η Ρωσία) να συμβάλουν στην ειρηνευτική διαδικασία». Το τι ακριβώς είναι αυτή η ειρηνευτική διαδικασία, αποτελεί αντικείμενο παζαριού, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις στην επέμβαση στη Συρία διεκδικούν μερίδιο στον πλούτο και τις γεωστρατηγικές σφαίρες επιρροής.

Στη συνάντηση επίσης μπήκε το ζήτημα της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, τόσο για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου «Τurkstream», που ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί το χερσαίο τμήμα του, όσο και για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού.

Επίσης, και από τις δύο πλευρές, σε συνάντηση με επιχειρηματίες εκφράστηκε η διάθεση να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, με τον Ερντογάν να δηλώνει ότι εξετάζονται ευνοϊκά μέτρα για τις ρωσικές επενδύσεις στη χώρα του, ενώ και ο Πούτιν σημείωσε ότι είναι ευπρόσδεκτες οι αντίστοιχες τουρκικές, ωστόσο δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι το διμερές εμπόριο δεν είναι υπέρ της ρωσικής πλευράς και χρειάζεται να επέλθει ισορροπία. Πάντως, διευκρίνισε ότι την τελευταία χρονιά έφτασε τα 25 δισ. δολάρια και οι δύο ηγέτες θεωρούν ότι μπορεί να επιδιωχθεί ο στόχος των 100 δισ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξάνονται οι... πρόθυμοι «εγγυητές ειρήνης» (2021-06-17 00:00:00.0)
Ανάπτυξη Ρώσων στρατιωτικών που επιβλέπουν την εκεχειρία (2020-11-12 00:00:00.0)
Πολλαπλά μηνύματα από τη νέα συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν (2020-01-09 00:00:00.0)
Η «επόμενη μέρα» στην ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη (2019-01-25 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι με άξονα τους «S-400» (2018-04-03 00:00:00.0)
Συνομιλίες Πούτιν - Ερντογάν (2012-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ