Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Συνεχίζεται το παζάρι με άξονα τους «S-400»

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολο και πιο σκληρό γίνεται το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας με άξονα και την επικείμενη αγορά ρωσικών «S-400» που σχεδιάζει η Αγκυρα, αλλά πραγματικό διακύβευμα τις ευρύτερες γεωπολιτικές «ισορροπίες» σε Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Ενδεικτικές είναι οι παρεμβάσεις κύκλων της αστικής τάξης στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, όπως ζητούν με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της χώρας τους, Τζον Σάλιβαν, τουλάχιστον 11 Δημοκρατικοί γερουσιαστές, επικαλούμενοι το νόμο CAATSA. Επίσης, διάφορα γράφονται για «σκληρές προειδοποιήσεις» Αμερικανών προς την Τουρκία και για την πιθανότητα ακύρωσης αγοράς (αμερικανικών) «F-35» αν δεν ακυρωθεί η ρωσο-τουρκική συμφωνία.

Από την άλλη μεριά, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, Τίνα Καϊντανάου, αναμενόταν σύμφωνα με το πρόγραμμα να συνεχίσει τις επαφές της στην Αγκυρα μέχρι και σήμερα. Τουρκικά δημοσιεύματα την εμφάνιζαν να μεταφέρει στις βαλίτσες της μια «ελκυστική πρόταση» για να εγκαταλείψει η Τουρκία την αγορά των ρωσικών συστημάτων και να προτιμήσει τους αμερικανικούς «Patriot».

Πάντως, για τις επαφές Καϊντανάου δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία, εκτός από το ότι παραβρέθηκε και στην 5η συνάντηση του Τουρκο-αμερικανικού Διαλόγου σχετικά με το εμπόριο αμυντικών συστημάτων, που συγκλήθηκε μετά από μια διετή διακοπή.

Αντίστοιχα φειδωλές ήταν οι πληροφορίες και για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλτσίν, που - κεκλεισμένων των θυρών - συναντήθηκε με τον Σάλιβαν. Πληροφορίες από το τουρκικό ΥΠΕΞ που επικαλούνταν τουρκικά ΜΜΕ μετέφεραν ότι οι δύο αξιωματούχοι «έκαναν επισκόπηση της σημερινής κατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίλυση κρίσιμων θεμάτων που επιδρούν στους διμερείς δεσμούς».

Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο έγινε και τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στους Προέδρους των δύο χωρών, Ρ. Τ. Ερντογάν και Ντ. Τραμπ, οι οποίοι - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - «εξέφρασαν στήριξη για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, για την ανάπτυξη των κοινών συμφερόντων ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».

Η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, σήμερα με τον Ερντογάν στην Αγκυρα, ενώ η ρωσική πλευρά υπόσχεται παράδοση των S-400» έως το 2020.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ