Τρίτη 3 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Μετά το Πάσχα ο επόμενος γύρος

Για την πρώτη βδομάδα μετά το Πάσχα μετατίθενται οι συνομιλίες για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Καθώς στο παζάρι η πλευρά της ΠΓΔΜ δείχνει να αρνείται αλλαγές στο Σύνταγμά της, προκειμένου να απαλειφθούν αλυτρωτικά στοιχεία, στην Αθήνα αρμόδιοι παράγοντες φαίνεται να καλοβλέπουν μια αναθεώρηση τουλάχιστον του άρθρου 49 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να γίνεται λόγος για «απόδημους πολίτες» των Σκοπίων.

Καθώς επίσης λέγεται ότι με βάση όσα προβλέπονται σχετικά στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, η τέτοια διαδικασία είναι σύνθετη και πολύμηνη διαδικασία, στο τραπέζι φαίνεται ότι βρίσκεται πρόταση σύμφωνα με την οποία στη διεθνή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα αναλαμβάνεται δέσμευση για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, καθώς και για δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2019. Με βάση αυτήν την πρόταση, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, στην ΠΓΔΜ, θα δοθεί «αναβαθμισμένη» σχέση με τη λυκοσυμμαχία, αλλά και ρητή δέσμευση για πλήρη ένταξη μόλις η αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρωθεί.

Ενημερώνει τα κόμματα ο ΥΠΕΞ

Χτες, ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε για τις εξελίξεις, μετά τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Σήμερα θα ενημερώσει την Φώφη Γεννηματά και τον Β. Λεβέντη. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συναντηθεί με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο, μετά την άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να τον συναντήσει ο ίδιος.

Σήμερα, συνεδριάζει για Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό το υπουργικό συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ