ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζητούν αναστολή και διάλογο

Αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης, καθώς επίκειται η υπογραφή από την κυβέρνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων, που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των Σχολών Ανώτερης και Βασικής Μουσικής Εκπαίδευσης. Ο Σύλλογος Καθηγητών Ωδείων και Μουσικών Σχολών Μακεδονίας - Θράκης,που αντιδρά στους σχεδιασμούς του ΥΠΠΟ, σε ανακοίνωσή του ζητά από τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας να αναστείλουν τη διαδικασία προώθησης για υπογραφή των σχεδίων ΠΔ, ώστε να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους αρμόδιους φορείς της μουσικής εκπαιδευτικής κοινότητας με βάση τις προτάσεις, που ήδη έχουν καταθέσει. Αναφέρει, επίσης, ότι τα σχέδια των συγκεκριμένων ΠΔ "διέπονται από τη φιλοσοφία παλαιοτέρων προσχεδίων Ομάδων Εργασίας του ΥΠΠΟ και επί άλλων κυβερνήσεων, που είχαν συναντήσει την έντονη κριτική του συνόλου σχεδόν των φορέων της μουσικής κοινότητας".

Ο σύλλογος εκτιμά ότι "η δομή, η διαβάθμιση και οι κατευθύνσεις των σπουδών είναι επεξεργασμένες ανεπαρκώς, εκθέτοντας το μουσικό εκπαιδευτικό σύστημά μας τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και διεθνώς. Δεν προβλέπεται ισοτιμία των καινούριων τίτλων, με τους αντίστοιχους παλαιούς, αμφισβητώντας προκλητικά το κύρος και την επαγγελματική καταξίωση του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού, οδηγώντας το σε "κατατακτήριες εξετάσεις" στις καινούριες σχολές".

Στην ανακοίνωση τονίζεται, ότι "ευνοούνται εκείνα τα Ωδεία που ως επιχειρήσεις έχουν μεγάλο οικονομικό απόθεμα ή που θα τύχουν οικονομικής ενίσχυσης από φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού". Επίσης, "δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης κερδοφόρων δικτύων σχολών, που θα γίνουν ρυθμιστές των αποφάσεων για την εποπτεία του συνόλου της Μουσικής Εκπαίδευσης".

Επισημαίνεται ακόμη:

  • "Το νέο υπερόργανο (Γνωμοδοτική Επιτροπή), με τις αρμοδιότητες που έχει, θα θέσει σε ομηρία την ομαλή πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τη μεταβατική περίοδο και στο εξής".
  • "Ενώ δεν κατοχυρώνονται ούτε τα ελάχιστα για τις εργασιακές σχέσεις υπέρ των εργαζομένων, είναι ορατό πλέον το φάσμα της ανεργίας που θα προκληθεί από την υποβάθμιση ή το οριστικό κλείσιμο ωδείων και μουσικών σχολών, που λειτουργούν σήμερα".
  • Πλήττεται ευθέως το κοινωνικό σύνολο από την αναμενόμενη κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων και από την υπονόμευση κάθε προσπάθειας εκπαιδευτικής και πολιτιστικής αποκέντρωσης".
Μελωδικά "Ακρωτήρια"

Οι "Συνήθεις Υποπτοι" συντονίζονται για τρεις βραδιές με τις "Γραμμές"(Κωνσταντινουπόλεως 111, Βοτανικός), οι οποίοι, μετά από απουσία δυόμισι μηνών από τις ζωντανές εμφανίσεις, παρουσιάζονται στο μουσικό χώρο από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή (10.30 μμ). "Μέρες αδέσποτες" και άλλα τραγούδια από το εξαμελές σχήμα των Χρήστου Θηβαίου, Αλέκου Βασιλάτου, Τάσου Λώλη, Βασίλη Βασιλάτου, Απόστολου Λαμπούρη και Γιώργου Κορρέ.Οι "Συνήθεις Υποπτοι", στις τελευταίες τους πριν το καλοκαίρι συναυλίες, καταθέτουν την άποψή τους για το ελληνικό τραγούδι. Σύγχρονες ελληνικές μπαλάντες, που, όπως λέει ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Χρ. Θηβαίος, έχουν επιρροές από τη ροκ, αλλά και την κλασική μουσική, από το έντεχνο ελληνικό τραγούδι, αλλά και από τις εθνικές μουσικές. Τη σκυτάλη, στις "Γραμμές", θα πάρουν στις 4 και 5 Απρίλη ο Μανώλης Φάμελλος με τους "Ποδηλάτες" και τον Κώστα Λειβαδά.

  • Στην ίδια σκηνή, στις 7 και 8 Απρίλη ανεβαίνει η Μαργαρίτα Ζορμπαλά,παρουσιάζοντας ένα μουσικό ταξίδι, που ξεκινάει από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι και φτάνει μέχρι το σύγχρονο ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο (ρωσικά και λατινοαμερικάνικα τραγούδια). Θα ακουστούν επίσης τραγούδια του Αντώνη Μιτζέλου (Τερμίτες) και ορχηστρικά κομμάτια του Αχιλλέα Περσίδη (Νότιος Ηχος). Μαζί με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά θα τραγουδήσει ο Σώτος Κωνσταντίνου, ενώ σε μερικά κομμάτια συμμετέχει η Μαρία Ρεμπούτσικα με το βιολί της.
  • "Ακρωτήριο Ταίναρο", είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης, που παρουσιάζει ο Νίκος Ξυδάκης από αύριο (10.30 μμ) έως και τις 13 Απρίλη στο "Μετρό" (Γκύζη και Κάλβου). Ενα πρόγραμμα με τραγούδια, επιλογές θεματικά χωρισμένες, από το σύνολο του ρεπερτορίου του αξιόλογου συνθέτη, αλλά και ανέκδοτα κομμάτια. Εκτός από τον ίδιο, τραγουδούν η Δώρα Μασκλαβάνου,ο Χάικ Γιαζιτζιάν,η Αναστασία Μουτσάτσου και η ηθοποιός Ολια Λαζαρίδου σε τρία βαλς που έγραψε ειδικά γι' αυτήν ο Ν. Ξυδάκης και μια ιστορία για τον Γουσταύο Κλάους του Θοδωρή Γκόνη.
  • "Με μια σχεδία στον Κηφισό", ταξιδεύει για την Πετρούπολη ο Νίκος Πιπινέλης,που από αύριο μέχρι και το Σάββατο (10.30 μμ) εμφανίζεται "Στον αέρα".
  • Ο Δημήτρης Μητροπάνος,πάντως, και οι συνεργάτες του ολοκληρώνουν τις παραστάσεις τους "Πατησίων και Παραμυθιού γωνία" στη "Σφεντόνα" στις 12 Απρίλη.
  • Σήμερα (10.30 μμ) στο "Δίαυλο" ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος παρουσιάζει τραγούδια από την τελευταία του δισκογραφική δουλιά "Στον ήλιο και στον άνεμο ταξίδι θα σε πάω", καθώς και τραγούδια καταξιωμένων Ελλήνων συνθετών.
  • Ενα μελωδικό οδοιπορικό σε μουσικές του χτες και του σήμερα προτείνουν οι "Μείζονες απουσίες",που εμφανίζονται σήμερα (5 μμ) στη μικρή αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής. Το σύνολο μουσικής δωματίου θα παρουσιάσει έργα Πάχελμπελ, Γκριγκ, Φωρέ, Χατζιδάκι, Ρότα, Ουίλιαμς κ.ά. Σήμερα, επίσης, στην αίθουσα Φίλων του ΜΜ ξεκινά το διήμερο "Οι δρόμοι του δοξαριού και του μεταξιού" με λαϊκή μουσική από την Ελλάδα (σήμερα) και Ινδία, Αρμενία, Κίνα (αύριο). Σημειώνουμε την περίφημη Εθνική Παραδοσιακή Ορχήστρα της Κίνας,που θα εμφανιστεί στο αυριανό πρόγραμμα.
  • Εργα των Παγκανίνι, Ιμπέρ, Ροντρίγκο, Πιατσόλα και Παπαϊωάννου ερμηνεύουν οι Γιάννης Μαυρίδης (βιολί) και Δημήτρης Δημακόπουλος (κιθάρα), στη συναυλία που δίνουν σήμερα (9 μμ), στην αίθουσα συναυλιών "Φ. Νάκας" (Ιπποκράτους 41).
  • Σε διεύθυνση του αρχιμουσικού Οδυσσέα Δημητριάδη και με σολίστ στο πιάνο τον Γιάκοβ Κάσμαν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα δώσει την Παρασκευή στο Μέγαρο Μουσικής μια ακόμη συναυλία με έργα του Τσαϊκόφσκι. Θα παρουσιαστούν το δεύτερο κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα (Α εκτέλεση με την ΚΟΑ) και η έκτη συμφωνία ("Παθητική").
Υμνοι και ρυθμοί

"Υμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων" τιτλοφορείται ο δίσκος, που παρουσιάστηκε χτες και περιλαμβάνει δημιουργίες του Σταύρου Κουγιουμτζή,ερμηνευμένες από τον Γιώργο Νταλάρα.Πρόκειται για νέες συνθέσεις, βασισμένες σε 13 τροπάρια και άλλα υμνογραφικά μέλη κυρίως από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Το έργο, που είχε παρουσιαστεί και ηχογραφηθεί πέρσι στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστεί σε συναυλία, που θα γίνει τη Μεγάλη Δευτέρα στο "Παλαί ντε Σπορ" της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου και της "Καμεράτα" και ερμηνευτές τους Γιώργο Νταλάρα και Αιμιλία Κουγιουμτζή. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θ' ακουστούν παλαιότερα τραγούδια του συνθέτη.

Στη χτεσινή παρουσίαση ο Στ. Κουγιουμτζής αναφέρθηκε στις δυσκολίες του δημιουργού όταν έρχεται "αντιμέτωπος με την παράδοση για να δημιουργήσει σύγχρονα έργα", ενώ ο Γ. Νταλάρας μιλώντας για τον συνθέτη είπε: "Χρωστάω πολλά στον Σταύρο, γιατί μου έδωσε φωνή και ήχο σε καιρούς δύσκολους και εξακολουθεί να το κάνει μέχρι σήμερα".

Συμφωνικά του Σκαλκώτα

Αν και το έργο του Νίκου Σκαλκώτα υπήρξε θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την ελληνική μουσική, αλλά και την παγκόσμια, παραμένει ένας μεγάλος άγνωστος για το ευρύτερο κοινό. Ετσι, κάθε δισκογραφική παραγωγή με έργα του αποτελεί από μόνη της γεγονός σημαντικό και αξιομνημόνευτο. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για ένα δίσκο με μεγάλα συμφωνικά έργα του συνθέτη, μια δουλιά που επιχειρεί να ολοκληρώσει την έως τώρα ελλιπή, αποσπασματική έως και παραπλανητική γνωριμία του κοινού με το έργο ενός από τους κορυφαίους δημιουργούς. Ο λόγος για το CD, παραγωγής της σουηδικής δισκογραφικής εταιρίας "ΒΙS", που ήδη κυκλοφορεί και στη χώρα μας από τη "Λέσχη του δίσκου", με μεγάλα συμφωνικά έργα του Ν. Σκαλκώτα. Περιλαμβάνει το "Κοντσέρτο για βιολί",έργο που γράφτηκε παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1938), σχεδόν ταυτόχρονα με τα κοντσέρτα για βιολί των Μπάρτοκ, Μπρίτεν και Μπεργκ, συντάσσοντας μαζί τους "την αγία τετράδα της απόλυτης μουσικής έκφρασης στο κατώφλι της αβύσσου". Ακόμη το "Συμφωνικό Λάργκο" (1944), καθώς και επτά "Ελληνικούς Χορούς". Τα έργα ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα του Μάλμε,σε διεύθυνση του Νίκου Χριστουδούλου,ενώ σολίστ στο βιολί είναι ο Γιώργος Δεμερτζής.

Νίκος Ξυδάκης

"Συνήθεις Υποπτοι"

Φόρουμ συνθετών

Μια αναδρομή στο έργο τους, μέσα από ηχογραφημένα παραδείγματα, ζωντανές εκτελέσεις και συζήτηση με το κοινό, παρουσιάζουν Ελληνες συνθέτες, στα πλαίσια του "φόρουμ συνθετών" που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ερευνας και Ακουστικής,σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.Συγκεκριμένα, στις 6 Απρίλη (8 μμ) έργα του Δημήτρη Δραγατάκη θα παρουσιάσουν οι: Στάθης Κιοσόγλου (κλαρινέτο), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο), Μαργαρίτα Συγγενιώτου (τραγούδι). Στις επόμενες εκδηλώσεις θα παρουσιαστεί το έργο των: Μηνά Αλεξιάδη (27/4), Γιώργου Κουρουπού (11/5), Καλλιόπης Τσουπάκη (25/5). Ολες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Στούντιο "Λήδρα" (Αδριανού και Κέκροπος 12, Πλάκα). Είσοδος ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ