Τετάρτη 1 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζητούν αναστολή και διάλογο

Αναβρασμός συνεχίζει να επικρατεί στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης, καθώς επίκειται η υπογραφή από την κυβέρνηση των Προεδρικών Διαταγμάτων, που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των Σχολών Ανώτερης και Βασικής Μουσικής Εκπαίδευσης. Ο Σύλλογος Καθηγητών Ωδείων και Μουσικών Σχολών Μακεδονίας - Θράκης,που αντιδρά στους σχεδιασμούς του ΥΠΠΟ, σε ανακοίνωσή του ζητά από τους υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας να αναστείλουν τη διαδικασία προώθησης για υπογραφή των σχεδίων ΠΔ, ώστε να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους αρμόδιους φορείς της μουσικής εκπαιδευτικής κοινότητας με βάση τις προτάσεις, που ήδη έχουν καταθέσει. Αναφέρει, επίσης, ότι τα σχέδια των συγκεκριμένων ΠΔ "διέπονται από τη φιλοσοφία παλαιοτέρων προσχεδίων Ομάδων Εργασίας του ΥΠΠΟ και επί άλλων κυβερνήσεων, που είχαν συναντήσει την έντονη κριτική του συνόλου σχεδόν των φορέων της μουσικής κοινότητας".

Ο σύλλογος εκτιμά ότι "η δομή, η διαβάθμιση και οι κατευθύνσεις των σπουδών είναι επεξεργασμένες ανεπαρκώς, εκθέτοντας το μουσικό εκπαιδευτικό σύστημά μας τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και διεθνώς. Δεν προβλέπεται ισοτιμία των καινούριων τίτλων, με τους αντίστοιχους παλαιούς, αμφισβητώντας προκλητικά το κύρος και την επαγγελματική καταξίωση του συνόλου του εκπαιδευτικού προσωπικού, οδηγώντας το σε "κατατακτήριες εξετάσεις" στις καινούριες σχολές".

Στην ανακοίνωση τονίζεται, ότι "ευνοούνται εκείνα τα Ωδεία που ως επιχειρήσεις έχουν μεγάλο οικονομικό απόθεμα ή που θα τύχουν οικονομικής ενίσχυσης από φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού". Επίσης, "δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης κερδοφόρων δικτύων σχολών, που θα γίνουν ρυθμιστές των αποφάσεων για την εποπτεία του συνόλου της Μουσικής Εκπαίδευσης".

Επισημαίνεται ακόμη:

  • "Το νέο υπερόργανο (Γνωμοδοτική Επιτροπή), με τις αρμοδιότητες που έχει, θα θέσει σε ομηρία την ομαλή πορεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τη μεταβατική περίοδο και στο εξής".
  • "Ενώ δεν κατοχυρώνονται ούτε τα ελάχιστα για τις εργασιακές σχέσεις υπέρ των εργαζομένων, είναι ορατό πλέον το φάσμα της ανεργίας που θα προκληθεί από την υποβάθμιση ή το οριστικό κλείσιμο ωδείων και μουσικών σχολών, που λειτουργούν σήμερα".
  • Πλήττεται ευθέως το κοινωνικό σύνολο από την αναμενόμενη κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων και από την υπονόμευση κάθε προσπάθειας εκπαιδευτικής και πολιτιστικής αποκέντρωσης".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ