ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ιαχές πολέμου και διπλωματικός μαραθώνιος

Ακατάπαυστες οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων

Associated Press

Ακατάπαυστες οι διαδηλώσεις των Παλαιστινίων
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΝΑΖΑΡΕΤ - ΚΑΪΡΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Η λέξη «πόλεμος» είναι αυτή που ακούγεται ολοένα και περισσότερο πάνω από την ταραγμένη Μέση Ανατολή. Τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, το Βόρειο Ισραήλ και τα λιβανο-ισραηλινά σύνορα φλέγονται με το τελεσίγραφο του Ισραηλινού πρωθυπουργού προς την Παλαιστινιακή Αρχή να εκπνέει, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Πολλές δεκάδες, πλέον, οι νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες, και οι δηλώσεις των δύο πλευρών αποδεικνύουν ότι, κάθε άλλο, παρά προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση. Βράζει η οργή στον αραβικό κόσμο, ο οποίος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ομόφωνα εκφράζει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό. Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στην Ουάσιγκτον, στη Μόσχα, στον ΟΗΕ και στην ΕΕ, ενώ οι αφίξεις των διπλωματών στη φλεγόμενη ζώνη διαδέχονται η μία την άλλη.

Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ο αυστηρός αποκλεισμός των αυτόνομων εδαφών και οι αλλεπάλληλες εκκλήσεις δεν κατάφεραν, τελικά, να χαλιναγωγήσουν την έκρυθμη κατάσταση που έχει, πλέον, διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή. Συγκρούσεις μαίνονταν, κατά τη διάρκεια όλου του Σαββατοκύριακου, τόσο στα αυτόνομα εδάφη, όσο και εντός του Ισραήλ, στις βόρειες περιοχές της Γαλιλαίας που κατοικούνται, κυρίως, από Ισραηλινούς αραβικής καταγωγής.

Απο την συνάντηση του Ι.Ιβανόφ με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου

Associated Press

Απο την συνάντηση του Ι.Ιβανόφ με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου
Τα σκληρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στα χωριά γύρω από τη Ναμπλούς, στα περίχωρα της Ραμάλλα, (και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε αληθινά πυρά) στην Καλκιλία, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στην Τζενίν αλλά και στη Ναζαρέτ, στο Βόρειο Ισραήλ, ενώ Εβραίοι έποικοι πυρπόλησαν τέμενος στην Τιβεριάδα. Δύο Ισραηλινοί Αραβες έχασαν τη ζωή τους, δύο Παλαιστίνιοι, ένας Εβραίος έποικος, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των τραυματιών από το τελευταίο 24ωρο των συγκρούσεων ξεπέρασε τους 200.

Συνολικά, τις δύο αυτές βδομάδες, σύμφωνα με το ΒΒC οι νεκροί έχουν φθάσει τους 81 και οι τραυματίες τους 1.900, ενώ κατά το Associated Press ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει στους 88. Μεγαλύτερα είναι τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η Παλαιστινιακή Αρχή: 117 νεκροί (Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί Αραβες και Ισραηλινοί) και 2.932 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία του Κατάρ, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Παρά τη συμφωνία, στην οποία φέρονται να κατέληξαν ο διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζα, Γιομ Τομ Σαμία, και ο επικεφαλής των, εκεί, παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, Αμπντέλ Ραζέκ αλ Μαζεϊντάν, η σχετική ηρεμία που επικράτησε, χτες, μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή, δε μετρίασε διόλου την ένταση στη Δυτική Οχθη. Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τις θέσεις του σε όλη την περίμετρο των αυτόνομων περιοχών και οι άνδρες του τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής.

Πολεμικές ιαχές και τελεσίγραφα

Χθες το βράδυ έληγε, τυπικά, το τελεσίγραφο που απηύθυνε προς την Παλαιστινιακή Αρχή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, την Κυριακή το πρωί, από το Γκιμπόρ του Β. Ισραήλ. Ο Εχούντ Μπάρακ κάλεσε, και πάλι, τον Γιάσερ Αραφάτ «να ελέγξει τους ενόπλους και το πλήθος, να αποκαταστήσει την ηρεμία μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ», προειδοποιώντας ότι η οποιαδήποτε αντίθετη κίνηση θα εκληφθεί ως «συνειδητή επιλογή της βίας έναντι της ειρήνης και κατά συνέπεια ο ισραηλινός στρατός θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να επιβάλει την ηρεμία, θεωρώντας νεκρή την ειρηνευτική διαδικασία».

Διαδηλωτές μεταφέρουν τον τραυματισμένο σύντροφό τους

Associated Press

Διαδηλωτές μεταφέρουν τον τραυματισμένο σύντροφό τους
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Εφραίμ Σνεχ, ο οποίος τόνισε ότι «ο ισραηλινός στρατός έχει, ήδη, αναγκαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα, όμως, να είναι σαφές ότι δεν έχει, ακόμη, χρησιμοποιήσει ούτε το 1% της συνολικής δύναμής του». Ο Σνεχ επιβεβαίωσε, επίσης, τις πληροφορίες ότι το Ισραήλ ζήτησε την απαγόρευση των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο της πόλης της Γάζας, με εξαίρεση το προσωπικό αεροσκάφος του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Σνεχ συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει την απαγόρευση ακόμη κι αν η Παλαιστινιακή Αρχή αρνηθεί να εναρμονιστεί με την απόφαση.

Προειδοποιήσεις και απειλές, όμως, εκτοξεύτηκαν και από την άλλη πλευρά. Ο Ισ. Αμπού Σανάμπ, εκπρόσωπος της «Χαμάς», σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «La Croix», αναφέρει ότι «η Ιντιφάντα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη είναι το πρώτο στάδιο, και το δεύτερο είναι οι επιθέσεις εντός του Ισραήλ». Ανάλογες απειλές για πλήγματα κατά Ισραηλινών στόχων εκτόξευσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα και ο θρησκευτικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν.

Διπλωματικός πυρετός

Αλλεπάλληλες είναι οι συναντήσεις, οι συνεννοήσεις και οι τηλεφωνικές επαφές τόσο ανάμεσα στους ηγέτες των αραβικών χωρών όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης μετέβη για τρίτη φορά, εντός ολίγων ημερών, στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα, αφού συναντήθηκε με το Σύρο ομόλογό του Φαρούκ αλ Σάραα, διέκοψε, εκτάκτως, την τριήμερη επίσκεψη που άρχισε, χτες το πρωί στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι «οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι πολύ κρίσιμες».

Στην περιοχή αναμενόταν, αργά το βράδυ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανώφ, ο οποίος συναντήθηκε, ήδη, με τον Σύρο ομόλογό του και με αξιωματούχους της λιβανέζικης ηγεσίας. Ο Ιβανώφ, που θα συναντηθεί τόσο με τον Γιάσερ Αραφάτ όσο και με τον Εχούντ Μπάρακ, απηύθυνε, εκ νέου, έκκληση προς τις δύο πλευρές, αλλά κυρίως προς το Ισραήλ, να θέσει τέρμα στη βία, κυρίως σε βάρος αμάχων. Στο Ισραήλ και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη αναμένονταν να φθάσουν, κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όσο και εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα.

Οι εσπευσμένες αποστολές στο Ισραήλ φαίνεται να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της ΕΕ που διατυπώθηκε διά στόματος του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, προεδρεύοντα το τρέχον εξάμηνο του συμβουλίου υπουργών της ΕΕ, Ιμπέρ Βεντρίν ότι «η όλη περιοχή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου». Τη βαθιά του ανησυχία, αλλά και άλλη μια έκκληση προς την ισραηλινή ηγεσία να αποφύγει τη χρήση αλόγιστης βίας επανέλαβε και ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ, που, από την πλευρά του, επέρριψε τις ευθύνες της κρίσης στο Ισραήλ.

Εκκληση για ηρεμία απηύθυνε και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία τόνισε ότι ο Μπιλ Κλίντον βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τόσο με την παλαιστινιακή και την ισραηλινή ηγεσία, όσο και με την Αιγυπτιακή και τη Συριακή Προεδρία, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης. Η Ολμπράιτ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί εκτάκτως στην περιοχή, στα μέσα της βδομάδας, ο Αμερικανός Πρόεδρος ενώ δεν απέκλεισε, αν και εκτίμησε ως ιδιαίτερα δύσκολη, την πιθανότητα να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, στην Αίγυπτο, μια έκτακτη ισραηλινό-παλαιστινιακή Σύνοδος Κορυφής.

Αργά χθες το βράδυ, αναχώρησε για τη Δαμασκό, μεταφέροντας μήνυμα του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα, ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αμπούλ Ιλάχ Κχατίμπ. Ο Ιορδανός αξιωματούχος επρόκειτο να φθάσει στη Δαμασκό, αφού έκανε, πρώτα, μια στάση στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, που με τη σειρά του εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του». Την ίδια στιγμή, ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα τόνιζε ότι «ούτε η Συρία, ούτε ο Λίβανος αλλά ούτε και οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν πόλεμο με το Ισραήλ», επαναλαμβάνοντας ότι επιθυμούν «μόνο την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Διαδηλώνουν και προειδοποιούν ενωμένοι οι Αραβες

Πληθαίνουν και εντείνονται οι εκδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστινίους και οι διαμαρτυρίες κατά του Ισραήλ σε όλο τον αραβικό κόσμο, που εμφανίζεται, μετά από πολλά χρόνια, ενωμένος. Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σάναα, το μισό εκατομμύριο ξεπέρασε το πλήθος που διαδήλωσε στο Ραμπάτ του Μαρόκου, ενώ χιλιάδες ήταν και οι διαδηλωτές στο Κάιρο και στη Δαμασκό. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν και στις 4 διαδηλώσεις, όπως και σε όλες όσες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε αραβικές χώρες, αφορούν στο μέλλον της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ αποκλείει ότι θα παραχωρήσει στους Παλαιστινίους.

Την ίδια στιγμή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι ένα ημερομίσθιο όλων των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας θα συγκεντρωθεί και θα αποσταλεί στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη ως έκτακτη χρηματική βοήθεια, συμπληρώνοντας τα ποσά που έχει, ήδη, χορηγήσει η κυβέρνηση. Παράλληλα, στη Σαουδική Αραβία έχει αρχίσει έρανος πανεθνικής εμβέλειας ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο βασιλιάς Φαχντ και ο πρίγκιπας διάδοχος Αμπντάλα έχουν, ήδη, χορηγήσει στην Παλαιστινιακή Αρχή 10,6 εκατομμύρια δολάρια, συνολικά. Μάλιστα, σε μια σπάνια, για τις συνήθειες της σαουδαραβικής ηγεσίας, δήλωση, ο Πρίγκιπας διάδοχος Αμπντάλα, τονίζοντας ότι μιλά εκ μέρους πολλών Αράβων ηγετών, κάλεσε το Ισραήλ «να εγκαταλείψει τις απειλές, γιατί ο αραβικός κόσμος αυτή τη φορά δε θα μείνει άπραγος στη χρήση βίας κατά αδελφού λαού, αλλά θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο».

Τη «σχεδόν» ικανοποίησή τους εξέφρασαν τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και οι αραβικές ηγεσίες για το ψήφισμα, που τελικά υιοθέτησε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο ψήφισμα γίνεται έκκληση για «αποχή από υπερβολική χρήση βίας κατά αμάχων Παλαιστινίων», ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην αναγκαιότητα σεβασμού της Συνθήκης της Γενεύης για την προστασία των αμάχων, χωρίς, όμως, να κατονομάζεται ξεκάθαρα το Ισραήλ.

Ενταση και στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Ωρα με την ώρα ενισχύει τις δυνάμεις του στα σύνορα με το Λίβανο ο ισραηλινός στρατός, ενώ ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν, χτες, χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Βηρυτό. Η υπόθεση της απαγωγής, από μαχητές της «Χεζμπολλάχ», 3 Ισραηλινών στρατιωτών, το Σάββατο, δε φαίνεται να λαμβάνει, στο άμεσο μέλλον, τέλος ,ενώ έχουν, ήδη, αρχίσει οι απόπειρες διαμεσολάβησης τόσο από Γερμανούς διπλωμάτες, που δεν κατονομάστηκαν, όσο και από την τοπική αποστολή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και εκπροσώπους του ΟΗΕ.

Οι 3 στρατιώτες συνελήφθησαν από τη «Χεζμπολλάχ» στην αμφισβητούμενη περιοχή των αγροκτημάτων Σεμπάα, στους πρόποδες των υψωμάτων του Γκολάν, περιοχή που έχει κατακτήσει από τη Συρία, το 1967, ο ισραηλινός στρατός. Η «Χεζμπολλάχ» ζητά ως αντάλλαγμα, όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Ανρί Φουρνιέ, την απελευθέρωσε 19 κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές, Λιβανέζων μαχητών αλλά και μελών της «Χαμάς» και της «Τζιχάντ».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ κατηγόρησε ευθέως τη Συρία ότι ευθύνεται για την απαγωγή και ζήτησε την άμεση παρέμβασή της για την απελευθέρωση των Ισραηλινών στρατιωτών, τονίζοντας ότι «ως κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή θα κριθεί ένοχη για την οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη».

ΕΕΔΔΑ
Φωνή αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

Εκατοντάδες μέλη της παλαιστινιακής παροικίας στην Αθήνα, αλλά και Ελληνες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και έδωσαν το «παρών» στην καθιστική διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, την Κυριακή το απόγευμα.

Με κυρίαρχα τα συνθήματα υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και κρατώντας πανό και πικέτες με φωτογραφίες από τις αιματηρές συγκρούσεις, που συγκλονίζουν, τις τελευταίες μέρες, τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, οι συγκεντρωμένοι έμειναν επί αρκετή ώρα μπροστά από την έδρα της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα. Υπό το βλέμμα των ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων που είχαν περικυκλώσει την πρεσβεία, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν ομοίωμα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μία ισραηλινή και μία αμερικανική σημαία και αποχώρησαν ήρεμα προς την παλαιστινιακή πρεσβεία.

«Να πάρει θέση η ελληνική κυβέρνηση»

Την καταδίκη και την αγανάκτησή της για τις αιματηρότατες συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή και για τη συνεχιζόμενη βαρβαρότητα του ισραηλινού στρατού σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, εκφράζει, με γραπτή της καταγγελία, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθηνών, στηλιτεύοντας τη σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης. Το κείμενο της καταγγελίας έχει ως εξής:

«Για μια ακόμη φορά, δολοφονείται ο παλαιστινιακός λαός από τις δυνάμεις κατοχής του Ισραήλ, με την ανοχή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του (ανεξάρτητου) ΟΗΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση, πιστή όπως πάντα στα κελεύσματα των ΗΠΑ, μέχρι σήμερα δεν έχει βρει να πει τίποτα για τους δεκάδες Παλαιστινίους νεκρούς, για την εν ψυχρώ δολοφονία του μικρού Παλαιστινίου και του πατέρα του, που όλοι ζήσαμε μέσα από τις τηλεοράσεις μας. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τι κάνει ο Μιλόσεβιτς και αν θα πέσει.

Εκεί εξαντλείται η δημοκρατική της ευαισθησία και ο πόνος της για τα ανθρώπινα δικαιώματα. ΖΗΤΟΥΜΕ άμεσα από την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες των Ισραηλινών. Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να ζήσει στη δική του πατρίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ