ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Νέα αντιπαράθεση

«Οι σχέσεις Γεωργίας και Ρωσίας δεν μπορούν να διευθετηθούν, από τη στιγμή που η ρωσική πλευρά κάνει δηλώσεις για πιθανά προειδοποιητικά χτυπήματα σε βάρος γειτονικών κρατών», δήλωσε στις 10 Οκτώβρη στην Τιφλίδα ο Πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν καταλαβαίνει για ποιον κίνδυνο κι από τη μεριά ποιας χώρας», κάνει λόγο η Ρωσία. «Δε θέλω να κάνω ευθείες συγκρίσεις, αλλά οι δηλώσεις ορισμένων Ρώσων παραγόντων για προειδοποιητικά χτυπήματα που θα δοθούν σε περίπτωση κινδύνου για τους Ρώσους πολίτες, μου θυμίζουν τις δηλώσεις του Χίτλερ, που επίσης δικαιολογούσε τις ενέργειές του με το ότι κάποιον ήθελε να υπερασπίσει. Ούτε η Ρωσία, ούτε κανένα άλλο κράτος δεν έχει δικαίωμα για προειδοποιητικά χτυπήματα», σημείωσε ο Σεβαρντνάτζε. Ισως όμως, για να μην παρεξηγηθούν τα λόγια του από τις ΗΠΑ, που επίσης έχουν προσχωρήσει όχι μόνο στην ιδέα αλλά και στην πρακτική των προειδοποιητικών χτυπημάτων (και πολέμων, όπως αυτός στο Ιράκ), ο Σεβαρντνάτζε πρόσθεσε: «Σύντομα η Γεωργία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και μετά από αυτό θα μας μιλούν σε άλλη γλώσσα». Ο Γεωργιανός Πρόεδρος σημείωσε ότι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Γεωργία έχει κάνει ήδη πολλά και επιβεβαίωσε πως «το ΝΑΤΟ έχει μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Απάντηση Σ. Ιβανόφ

Από τη μεριά του, ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ, που κλήθηκε από το ΙΤΑΡ - ΤΑΣ να σχολιάσει τις δηλώσεις Σεβαρντνάτζε είπε τα εξής: «Δεν είναι σύνηθες να απαντώ στις δηλώσεις αρχηγών άλλων κρατών, αλλά αν λόγος γίνεται για το επικυρωμένο από τον Πρόεδρο της Ρωσίας νέο στρατιωτικό δόγμα, το οποίο επεξεργάστηκε το υπουργείο Αμυνας, πρέπει να πω ότι αυτό διαμορφώθηκε όχι στη βάση να αρέσει ή να μην αρέσει σε κάποιον». Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας επέμεινε ότι το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας που προβλέπει τη χρήση «προειδοποιητικών» χτυπημάτων έχει να κάνει με το είδος των απειλών, που μπορούν να υπάρξουν για την ασφάλεια της Ρωσίας και των πολιτών της.

Να σημειωθεί πως στο πρόσφατο παρελθόν, η Ρωσία είχε κατηγορήσει τη Γεωργία πως στο έδαφός της «φιλοξενεί» στρατόπεδα ένοπλων Τσετσένων αποσχιστών. Μάλιστα, ελικόπτερα «αγνώστου» εθνικότητας είχαν πετάξει πάνω από το έδαφος της Γεωργίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και είχαν βομβαρδίσει περιοχές, που φέρεται να είχαν στρατοπεδεύσει ένοπλοι.

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά ΜΜΕ συνδέουν τη νέα επίθεση Σεβαρντνάτζε με την προεκλογική εκστρατεία στη Γεωργία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις αρχές Νοέμβρη, σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των αντιρωσικών διαθέσεων στη χώρα του.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Χωρίς μεγάλα προβλήματα οι τοπικές εκλογές

ΤΙΡΑΝΑ.-- Πραγματοποιήθηκαν τελικά την Κυριακή οι εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών αρχών στην Αλβανία. Στα αξιοσημείωτα πάντως ήταν η έκρηξη σε εκλογικό κέντρο στη Χειμάρα, από την οποία τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και 2 πολίτες.

Ο καυγάς ωστόσο ξέσπασε μετά τη λήξη της διαδικασίας, αφού χτες, και ενώ αναμένονταν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι νίκησαν...

Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος» της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι για το κόμμα του ψήφισε το 46% των Αλβανών. Ο Μπερίσα μάλιστα υποστήριξε ότι το κόμμα του αναδείχτηκε νικητής στους δήμους των Αγ. Σαράντα και στην Κορυτσά, τα οποία θεωρούνταν ως προπύργια του «Σοσιαλιστικού Κόμματος». Επίσης ο Μπερίσα επαναδιατύπωσε τις καταγγελίες που έκανε για παρατυπίες στους εκλογικούς καταλόγους και δήλωσε ότι δε θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών στις περιοχές όπου έγιναν νοθείες και παρατυπίες...

Από την πλευρά του το κυβερνών «Σοσιαλιστικό Κόμμα» έδωσε μια ακριβώς αντίθετη εικόνα. Ο γενικός γραμματέας του Γκραμόρ Ρούκι δήλωσε ότι το κόμμα του κέρδισε περίπου 36 από τους 65 δήμους, έναντι 23 για την αντιπολίτευση. Ενώ από τις 308 κοινότητες το κόμμα του «κέρδισε» 163 και το «Δημοκρατικό Κόμμα» 90. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του παραρτήματος των Τιράνων του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μουστά Ουλκίνι, σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε τη νίκη του υποψηφίου και σημερινού δημάρχου των Τιράνων Εντι Ράμα με 58% έως 62% των ψήφων.

Οσον αφορά το κόμμα «Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», όπου συμπεριλαμβάνεται και μερίδα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, φαίνεται ότι κέρδισε το δήμο της Χειμάρας, όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του κόμματος Βαγκέλ Ντούλε, ο υποψήφιος τους ΚΕΑΔ Βασίλης Μπολάνος έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του αντίπαλού του Γκέργκι Γκόρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΑΔ κατέβηκε στη Χειμάρα σε συνεργασία με το «Δημοκρατικό Κόμμα» της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Αντιθέσεις και παζάρια για τις συνομιλίες της Βιέννης...

Αποδυναμωμένη η σύνθεση της κοσσοβάρικης αντιπροσωπείας, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού της επαρχίας, Ρεξχέπι, να συμμετάσχει στις (αβέβαιες) συνομιλίες με τους Σέρβους αξιωματούχους σήμερα στη Βιέννη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Τις επετειακές εκδηλώσεις για την ίδρυση του Δημοκρατικού Κόμματος Ολοκλήρωσης (που συγκροτήθηκε από τους κόλπους του ΟΥΤΣΕΚΑ) επέλεξε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Μπαϊράμ Ρεξχέπι να δημοσιοποιήσει επίσημα την άρνησή του να μεταβεί στις προγραμματισμένες για σήμερα συνομιλίες με τη σερβική αντιπροσωπεία στη Βιέννη.

Η άρνηση του πρωθυπουργού Ρεξχέπι να συμμετάσχει στην αντιπροσωπεία της Πρίστινας (που καλείται σήμερα να είναι παρούσα στη Βιέννη) σχετίστηκε με τις έντονες πιέσεις (επί του περιεχομένου της τοποθέτησης των Κοσσοβάρων Αλβανών), που άσκησε ο ύπατος διοικητής του ΟΗΕ στην επαρχία (Φινλανδός) Χάρι Χόλκερι, αλλά και με τις γνωστές (κατά το παρελθόν) θέσεις του Ρεξχέπι για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. «Κανείς δε θα μας πει πότε, με ποιους και πότε θα μιλήσουμε για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου», φέρεται να δήλωσε ο Ρεξχέπι. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε δύο ακόμη «απώλειες» από την προβλεπόμενη σύνθεση της αντιπροσωπείας αξιωματούχων από την Πρίστινα που καλείται να είναι σήμερα στη Βιέννη: Ο (Σέρβος του Κοσσυφοπεδίου) Μίλοραντ Τοντόροβιτς υπουργός Συντονισμού επί θεμάτων επαναπατρισμού των προσφύγων και ο υπουργός Υγείας Ρεσμία Μουμντζία ανακοίνωσαν πως «δεν είναι δέον να μεταβούν» στη Βιέννη, από τη στιγμή που δεν είναι παρών ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης...

Η σύγχυση σχετικά με την ακριβή σύνθεση της κοσσοβάρικης αντιπροσωπείας έκανε απεσταλμένους ειδησεογραφικών πρακτορείων να πιθανολογούν μία αναβολή των προγραμματισμένων για σήμερα συνομιλιών στη Βιέννη. Αλλοι, πάλι, θεωρούσαν πως - μεταξύ άλλων και για λόγους γοήτρου - ο Χόλκερι, αλλά και οι αξιωματούχοι από ΕΕ και ΝΑΤΟ θα επιμείνουν στην πραγματοποίηση των συνομιλιών, επιχειρώντας να δείξουν ποιοι τελικά είναι τα «μεγάλα αφεντικά» που θα ρυθμίσουν το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Γι' αυτό και δεν αποκλείεται οι αξιωματούχοι από ΕΕ και ΝΑΤΟ να εστιάσουν το «ηγετικό βάρος» της κοσσοβάρικης αντιπροσωπείας στον (ούτως ή άλλως πρόθυμο) πρόεδρο της επαρχίας Ιμπραχίμ Ρουγκόβα...

Υπενθυμίζεται πως το στάτους κβο, για ευνόητους λόγους, δε συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών «προθέρμανσης» στη Βιέννη, καθώς αυτή έχει ως θεματολογία συζήτησης τα λεγόμενα «ήσσονος σημασίας τεχνικά ζητήματα», όπως ενεργειακοί πόροι, επαναπατρισμός προσφύγων, μεταφορές κλπ.

Από την πλευρά της σερβικής αντιπροσωπείας δεν προβλέπεται να υπάρχουν μεγάλες απώλειες. Ομως, αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα στο σερβικό Κοινοβούλιο στο Βελιγράδι έχει προγραμματιστεί συζήτηση και ψήφιση κίνησης μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζίβκοβιτς και κατά της προέδρου της Βουλής (εκτελούσα χρέη προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας) Νατάσα Μίτσιτς...

ΝΕΠΑΛ
Μαίνεται ο Εμφύλιος

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Τους 140 πλησιάζουν οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι από τις συγκρούσεις των προηγουμένων 4 ημερών, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Νεπάλ, όπου ο Εμφύλιος έχει και πάλι αναζωπυρωθεί πλήρως.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, που επικαλείται η διαδικτυακή ειδησεογραφική υπηρεσία Nepal News, εκ των θυμάτων, οι 52 είναι μέλη του παράνομου μαοϊκού κομμουνιστικού ένοπλου κινήματος, ενώ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι υπόλοιποι 17 είναι στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η σφοδρότερη μάχη σημειώθηκε σε στρατόπεδο της αστυνομίας στο Μπαλουμπάνγκ, όπου σημειώθηκε επίθεση των μαοϊκών το βράδυ της Κυριακής. Στις ανταλλαγές πυρών, σκοτώθηκαν 25 αντάρτες και 12 αστυνομικοί, ενώ άλλοι έξι τραυματίστηκαν. Αλλοι 12 αντάρτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των υπηρεσιών ασφαλείας σε σχολείο (!) όπου οι μαοϊκοί είχαν «μυστική συνάντηση». Το υπουργείο Αμυνας εξέδωσε ανακοινωθέν, αναφέροντας ότι άλλοι τουλάχιστον 15 μαοϊκοί ένοπλοι σκοτώθηκαν σε χωριστά επεισόδια στη χώρα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «συνελήφθησαν» 35 αντάρτες.

Ο απολογισμός από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν σκοτώθηκαν 65 μαοϊκοί αντάρτες και 4 αστυνομικοί σε επίθεση κατά αστυνομικού τμήμα, φθάνει - έτσι - τα 138 θύματα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, ο εμφύλιος στο Νεπάλ από το 1996 έχει κοστίσει τη ζωή σε 8.200 ανθρώπους.

Από την «κατάρρευση της 7μηνης εκεχειρίας», τον Αύγουστο, και παρά τις συνεχείς προσπάθειες της αντιπολίτευσης να αναστρέψει την πολιτική πορεία μιας διορισμένης από τη μοναρχία - κατά τρόπο αντισυνταγματικό - κυβέρνησης ανδρεικέλων, η κατάσταση βαίνει από το κακό στο χειρότερο στην πάμφτωχη αυτή χώρα της ΝΑ Ασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ