ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Να σταματήσει το έγκλημα!

Κυβέρνηση και διοίκηση της εταιρίας απαξιώνουν την επιχείρηση, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή

Από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, όπου ο θάνατος παραμονεύει
Από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, όπου ο θάνατος παραμονεύει
Το προχθεσινό θανατηφόρο ατύχημα στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, με θύμα έναν 26χρονο εργάτη που έπεσε από καμινάδα, από ύψος 40 - 50 μέτρων, ήταν η «κορυφή του παγόβουνου» σε μια σειρά ατυχήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην επιχείρηση, η οποία απαξιώνεται συστηματικά από την κυβέρνηση και τη διοίκησή της, με σκοπό να πουληθεί φτηνότερα.

Την κατάσταση που βιώνουν οι εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι δεν είναι μοιραία. «Τα συχνά εργατικά ατυχήματα στην επιχείρηση είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και των μέτρων που θεσπίστηκαν για το μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων, αδιαφορώντας, όχι μόνο για το ύψος του μεροκάματου, αλλά και για την ίδια τη ζωή των εργατών», σημειώνει. Η ΝΕ καλεί τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και συνολικά την εργατική τάξη του νομού: «Να παλέψουν ενωμένα για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής που θίγει ολόπλευρα τη ζωή του λαού μας. Η πολιτική που θρέφει τα κέρδη του κεφαλαίου μόνο δεινά επιφυλάσσει για το λαό. Η λαϊκή πάλη για την ανατροπή της είναι μονόδρομος».

«Η εταιρία εφαρμόζει ό,τι πιο αντιδραστικό και αντεργατικό υπάρχει για να καλύψει μεγάλα πλάνα παραγωγής, προκειμένου να παρουσιάσει "καλό" πρόσωπο και να προσελκύσει πιο εύκολα το "γαμπρό" και να ξεπουληθεί η ΛΑΡΚΟ». Τα παραπάνω επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, ο ταξικός συνδυασμός του «Εργατικού Αγωνιστικού Μετώπου» (ΕΑΜ), τονίζοντας ότι το προχθεσινό θανατηφόρο ατύχημα είναι προειδοποίηση πως, αν δεν παρθούν μέτρα, οι κίνδυνοι θα είναι τεράστιοι. «Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν και να αναγκάσουν κυβέρνηση και εταιρία να πάρουν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για βελτίωση των συνθηκών δουλιάς και να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού, σταματώντας το καθεστώς "εργολαβοποίησης" των εργαζομένων», επισημαίνει.

Αναφερόμενο το ΕΑΜ στις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου, καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τον «πυροσβεστικό» ρόλοπου παίζουν απέναντι στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. «Σήμερα, προσπαθούν να ροκανίσουν χρόνο, να αποσιωπήσουν την τραγική κατάσταση και να βοηθήσουν στο πέρασμα της κυβερνητικής πολιτικής, υποταγής των εργαζομένων και ξεπουλήματος της επιχείρησης», τονίζει.

Το θανατηφόρο ατύχημα καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η διοίκηση της εταιρίας, με στόχο την ιδιωτικοποίησή της. Η ΠΟΕΜ καλεί τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και όλους τους μεταλλεργάτες να κάνουν την αγανάκτηση δράση και αγώνα, επιβάλλοντας λύσεις στην εργοδοσία. Καλεί ακόμα το υπουργείο Εργασίας να αναλάβει τις ευθύνες του και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να αναγκάσει τους εργοδότες να πάρουν μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων.

ΚΚΕ
Πάρτε επιτέλους μέτρα

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Στ. Σκοπελίτη για το δυστύχημα στο πλοίο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ»

Το τραγικό εργατικό δυστύχημα, που έγινε την περασμένη Κυριακή στο γκαζάδικο πλοίο «ΜΑΡΙΑΝΝΑ» του εφοπλιστή Βαρδινογιάννη, με απολογισμό έναν νεκρό μεταλλεργάτη και τρεις τραυματισμένους, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, απαιτώντας την εφαρμογή της νομοθεσίας και την τιμωρία των υπευθύνων.

Από τον βουλευτή επισημαίνεται ότι: «Το εργατικό ατύχημα, που έγινε στις 4 Μάρτη στο δεξαμενόπλοιο "ΜΑΡΙΑΝΝΑ", στην περιοχή των διυλιστηρίων της "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ" του Βαρδινογιάννη και στοίχισε τη ζωή ενός εργαζόμενου και τον τραυματισμό τριών άλλων, αναδεικνύει για πολλοστή φορά τις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες του ΥΕΝ.

Το ΥΕΝ, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα, δίνει άδειες για επισκευές σε περιοχές εκτός Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και οργανωμένων ναυπηγείων (π.χ. "ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ", Πύλο, Πάχη Μεγάρων, λιμάνι Βόλου κλπ.), γνωρίζοντας πολύ καλά ότι σε αυτούς τους χώρους δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, δεν υπάρχει καμιά υποδομή για ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες, δεν υπάρχουν μέτρα πυρασφάλειας, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των εργαζομένων. Αυτό, επίσης, είναι συνέπεια της μη εφαρμογής του νόμου 2642/98 (Μητρώο Επιχειρήσεων ναυπήγησης, μετατροπής, επισκευής και συντήρησης πλοίων και άλλες διατάξεις), εφ' όσον δεν έχουν εκδοθεί και παραμένουν στα συρτάρια του ΥΕΝ και του υπουργείου Ανάπτυξης Προεδρικά Διατάγματα, όπου εκεί προβλέπεται η χωροθέτηση ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών και προσδιορίζεται το πού θα εκτελούνται οι επισκευές πλοίων. Ενα δεύτερο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι ότι οι αρμόδιες διωκτικές αρχές και ο εισαγγελέας Κορίνθου μέχρι σήμερα δεν έχουν ασκήσει δίωξη κατά κανενός υπευθύνου».

Ρωτά ο βουλευτής τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας: «Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση γι' αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, δηλαδή να παραμένουν ατιμώρητοι οι υπεύθυνοι που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές;».

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συσπείρωση για τη Διώρυγα

Καλεί τους εργαζόμενους να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους, απέναντι στο ξεπούλημα της Διώρυγας

«Με όρους που ταιριάζουν σε μια κυβέρνηση υπηρέτη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου προχώρησε τελικά η διαδικασία ξεπουλήματος της διώρυγας της Κορίνθου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορίνθου του ΚΚΕ, η οποία καλεί τους εργαζόμενους στη Διώρυγα «να συσπειρωθούν γύρω από τις ταξικές δυνάμεις των σωματείων για την περιφρούρηση των όρων και της ίδιας της εργασίας τους». Οι εργαζόμενοι στη Διώρυγα δεν έχουν καμιά επίσημη ενημέρωση για το έγινε μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού για το, επί της ουσίας, ξεπούλημα της Διώρυγας. Φήμες αναφέρουν ένα τίμημα 4,5 δισ. δραχμών και ένα ενοίκιο 450 εκατ. δραχμών το χρόνο, ενώ λέγεται πως από τους 155 περίπου εργαζόμενους θα μείνουν οι 80.

Στην ανακοίνωση της ΝΕ Κορίνθου σημειώνεται: «Το εξευτελιστικό τίμημα παραχώρησης, το δυσανάλογο χρονικό διάστημα εκμετάλλευσης ακόμα και για τους θιασώτες της "ελεύθερης αγοράς", και κυρίως η ανυπαρξία εγγύησης για τη συνέχιση και τους όρους της απασχόλησης των εργαζομένων εκεί, αποδεικνύουν ότι το μόνο που ενδιαφέρει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την κυβέρνηση είναι η με κάθε τρόπο αύξηση των υπερκερδών του μεγάλου κεφαλαίου».

Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ «καταγγέλλει στην εργατική τάξη της περιοχής, στον κορινθιακό λαό, τους τοπικούς "παράγοντες", βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, τον δήμαρχο Κορίνθου και τον νομάρχη, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα τώρα για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος και να μη χάσουν από την εκλογική τους πελατεία, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν με συνέπεια αγώνα για την παραπλάνηση και τον καθησυχασμό των εργαζομένων στη Διώρυγα και του κορινθιακού λαού. Σιώπησαν μπροστά στην ποινικοποίηση των αγώνων των ναυτικών και αδιαφόρησαν για την προστασία της ζωής τους και δίνουν ακόμη και σήμερα όρκους πίστης στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, και ξεπουλάει στο πολυεθνικό κεφάλαιο στρατηγικούς τομείς της οικονομίας της χώρας».

Επίσης, τονίζει ότι «ιστορικές ευθύνες για το ξεπούλημα της Διώρυγας φέρουν και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αφού κατέβαλαν προσπάθεια για την αποκοίμιση του συνδικαλιστικού κινήματος».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να πρωτοστατήσουν στην ανατροπή της αντιλαϊκής φιλομονοπωλιακής πολιτικής - που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στηρίζει η ΝΔ με δεκανίκι τον ΣΥΝ - με τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου για τη λαϊκή εξουσία και την εφαρμογή της λαϊκής οικονομίας.

Να δοθεί τώρα το οικογενειακό επίδομα

Το ζήτημα της άμεσης καταβολής του οικογενειακού επιδόματος και στους δυο συζύγους έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση αναφέρεται: «Μετά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) και του Αρείου Πάγου για την αντισυνταγματικότητα τόσο του Ν. 1505/1984, όσο και του Ν. 2740/1997 σχετικά με τη μη καταβολή και στους δυο συζύγους του οικογενειακού επιδόματος, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον καμιά απολύτως δικαιολογία τόσο για την παραπέρα καθυστέρηση της καταβολής του επιδόματος αυτού, όσο και την άμεση και εφάπαξ καταβολή στους δικαιούχους όλων των αναδρομικών, από το 1984 και μετά.

Είναι απαράδεκτες από κάθε άποψη οι ρυθμίσεις στις οποίες προσανατολίζονται η κυβέρνηση - όπως τουλάχιστον είδαν το φως της δημοσιότητας - για καθυστέρηση της καταβολής του επιδόματος τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο χρόνο, καθώς και την άγρια περικοπή των αναδρομικών, τα οποία μάλιστα σχεδιάζεται να χορηγηθούν σε δόσεις και με ομόλογα».

Ο υπουργός ερωτάται, «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΑΕΔ και του Αρείου Πάγου: Να αρχίσει άμεσα η καταβολή του επιδόματος σε όλους τους δικαιούχους. Να καταβληθούν εφάπαξ, σε χρήμα και όχι σε ομόλογα, όλα τα αναδρομικά που παρακρατήθηκαν αυθαίρετα από το 1984 και μετά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ