ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συγκαλύπτουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή

Περιπτώσεις της... προηγούμενης δεκαετίας έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, τη στιγμή που έχει στη διάθεσή της πλήρη εικόνα για τους ελέγχους του 1997

Υπό την προστασία της φαίνεται να παίρνει η κυβέρνηση δεκάδες επώνυμους φοροφυγάδες, για τους οποίους αξιοποιεί την τακτική της συστηματικής αποσιώπησης, τη στιγμή που δεκάδες φορολογούμενοι διασύρονται για φορολογικές παραβάσεις που αξιολογούνται με 100 και 120 χιλιάδες δραχμές πρόστιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου πραγματοποίησαν μέσα στο 1997 περισσότερους από 4.500 τακτικούς και προληπτικούς ελέγχους, πολλοί από τους οποίους αφορούσαν και μεγάλες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επιχειρήσεις από το χώρο του Τύπου (εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, κατασκευαστικές εταιρίες, επιχειρήσεις στο χώρο των τροφίμων και των ποτών). Από τους ελέγχους αυτούς, οι οποίοι και ολοκληρώθηκαν - πραγματοποιήθηκαν δηλαδή και οι καταλογιστικές πράξεις από την πλευρά των ελεγκτικών αρχών - διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή δεκάδων δισ. δραχμών. Και ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε στα χέρια της τα πρόσφατα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, τα οποία, ως όφειλε από τον νόμο, έπρεπε και να δημοσιοποιήσει, προτίμησε να τα αποσιωπήσει. Ακόμα χειρότερα. Σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, έδωσε στη δημοσιότητα, μαζί με την κατάθεση του προϋπολογισμού την προηγούμενη Τετάρτη, ονόματα 750 περιπτώσεων φοροδιαφυγής παλαιότερων υποθέσεων, πολλές από τις οποίες αφορούν φορολογικούς ελέγχους που είχαν ξεκινήσει από... το 1987 και είχαν ελεγχθεί από την ΥΠΕΔΑ, η οποία στο μεταξύ διαλύθηκε τον Απρίλη του 1997.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα πλήθος ερωτηματικών για πολύκροτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής που είχαν απασχολήσει τα προηγούμενα χρόνια την κοινή γνώμη, αλλά το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να τηρεί "σιγήν ιχθύος", ενώ παράγοντες του οικονομικού επιτελείου κάνουν ευθέως λόγο για "κουκούλωμα".

Πρώτη και καλύτερη από τις υποθέσεις αυτές, είναι η περίπτωση της φοροδιαφυγής ύψους 40 δισ. δραχμών, της πολυεθνικής ΒΡ. Αν και η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Βουλή, όπου καταγγέλθηκε η σκανδαλώδης εύνοια της κυβέρνησης προς την πολυεθνική, οι κυβερνώντες απαξιούν μέχρι σήμερα να δώσουν νεότερα στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΒΡ συμβιβάστηκε να πληρώσει ένα χαμηλότατο ποσό, σε σχέση με αυτό που της είχε καταλογιστεί και η υπόθεση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί.

Σκοτάδι υπάρχει και με τη φοροδιαφυγή των τηλεοπτικών καναλιών, καθώς και εφημερίδων, αν και οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει από το 1994. Κυβερνητικοί παράγοντες σε ανεπίσημες συζητήσεις υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών αποτελούν όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία ανταλλάσσει τη σιωπή της με την εξασφάλιση της στήριξης από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Η ίδια λογική της συγκάλυψης επικρατεί από την πλευρά της κυβέρνησης και σε άλλες γνωστές υποθέσεις φοροδιαφυγής. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, όπου γίνεται λόγος για φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 10 δισ. δραχμές, καθώς και γνωστής οινοποιίας με έδρα στη Β. Ελλάδα.

Και οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο δε θα συμπεριφερόταν με τον τρόπο που συμπεριφέρεται, αν δεν είχε εξασφαλίσει την κυβερνητική ανοχή στις πράξεις του, η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει φτάσει μέχρι και στην ανοιχτή συγκάλυψη. Οπως στην κραυγαλέα περίπτωση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών που είχαν στήσει βιομηχανίας έκδοσης - λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και για χάρη τους το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο τροποποίησε το σχετικό νόμο.

Θ. Κ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης

Με την απεχθή αποικιοκρατική μορφή της "αυτοχρηματοδότησης" (το δημόσιο βάζει τα κεφάλαια και οι ιδιώτες εκμεταλλεύονται μακροχρόνια τα έργα) θα εκτελεστούν τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, τα έργα του Ολυμπιακού Χωριού

Σε νέα φάση περνά η πολιτική ιδιωτικοποίησης των μεγάλων κυρίως έργων, με την πιο επαχθή μάλιστα μορφή, αυτή της λεγόμενης "αυτοχρηματοδότησης", όπου τα σχετικά κεφάλαια για την κατασκευή των έργων κατά πλειοψηφία θα τα διαθέτει το ελληνικό δημόσιο, ενώ οι ιδιωτικές εταιρίες θα εκμεταλλεύονται, επί δεκαετίες, τα έργα αυτά, κάτι που θα τους επιτρέψει να αποκομίζουν τεράστια υπερκέρδη, από έργα που, σε τελευταία ανάλυση, θα μπορούσαν να γίνουν από δημόσιους φορείς. Οπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χ. Πάχτα,με αφορμή την πορεία υλοποίησης του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης:

  • Μέχρι τον επόμενο μήνα θα έχει επιλεγεί ο "σύμβουλος" για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, με στόχο την κατασκευή τμημάτων των αυτοκινητοδρόμων με τη μέθοδο της "αυτοχρηματοδότησης".

Μέχρι σήμερα, από τις μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρίες, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, για να αναλάβουν το ρόλο "συμβούλου", έχουν προεπιλεγεί έξι, και μέχρι το τέλος του 1998 θα επιλεγεί η εταιρία που θα αναλάβει μέσα στο 1999 να προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια για τα έργα αυτά. Το θέμα προέκυψε από τη στιγμή που διαπιστώθηκε πως τα χρήματα που διατίθενται από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επαρκούν για την ολοκλήρωση των δύο βασικών αξόνων, της Αθήνα - Πάτρα - Θεσ/νίκη - Σύνορα γνωστή και ως (ΠΑΘΕ) και της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα - Εβρος). Σύμφωνα με τη λύση που προωθείται, τα ιδιωτικά κεφάλαια θα συμμετάσχουν, με ένα μειοψηφικό ποσοστό στο όλο έργο και σαν αντάλλαγμα θα τους δοθεί η μακροχρόνια εκμετάλλευση του φιλέτου των αυτοκινητοδρόμων (συζητείται η παράδοση της εκμετάλλευσης του τμήματος για παράδειγμα Λάρισα - Τέμπη, όπου οι κυκλοφοριακοί φόρτοι είναι πολύ υψηλοί). Πρόκειται για αποικιοκρατικές συμβάσεις, οι οποίες παραπέμπουν στον προηγούμενο αιώνα, όπου η αποικιοκρατία ήταν σε πλήρη ανάπτυξη.

  • Η λύση της "αυτοχρηματοδότησης" προωθείται και για τα έργα του Ολυμπιακού Χωριού, το οποίο μετά τη λήξη των αγώνων θα δοθεί για εμπορική εκμετάλλευση (εκθεσιακά κέντρα κλπ.) σε ιδιωτικές εταιρίες. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα εμπορευματικοποίησης των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου τα πνεύμα της ευγενούς άμιλλας και του συναγωνισμού υποχωρεί, για να ικανοποιηθούν οι δυνάμεις του κέρδους.
  • Μαζί με το Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΠΑ) για το Γ ΚΠΣ (πακέτο Σαντέρ), το οποίο θα περιλάβει τις βασικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την περίοδο 2001 - 2006, θα κατατεθεί και ένα "μίνι" ΣΠΑ, στο οποίο θα περιέχονται προτάσεις για... μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Ετσι ονομάζεται "εκσυγχρονιστικά" ο παραγκωνισμός της δημόσιας διοίκησης και η παράδοση στον ιδιωτικό τομέα, σημαντικότατων τμημάτων των έργων του ΚΠΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, οι απορροφήσεις επενδύσεων κατά την περίοδο 1/1/94 - 30/9/98 ανήλθαν στο 50% της συνολικής δαπάνης ύψους 15.003,9 εκατομμύρια ECU.

ΣΔΟΕ
Η μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν

Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους που ελέγχθηκαν κατά τον περασμένο Οκτώβρη διαπιστώθηκε ότι είχαν υποπέσει σε ουσιαστικές φορολογικές παραβάσεις. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) τον Οκτώβρη του 1998, τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, έγιναν συνολικά 6.521 έλεγχοι στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων. Κατά τους ελέγχους αυτούς, σε 2.758 επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύει το 42,29% του συνόλου, διαπιστώθηκαν 46.706 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Αναλυτικότερα:

  • Εγιναν συνολικά 4.512 έλεγχοι κατά τη διακίνηση των αγαθών, αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες, φορτηγών διεθνών μεταφορών σε οδικούς κόμβους, λιμάνια και στις εισόδους και εξόδους των αστικών κέντρων. Κατά τους ελέγχους αυτούς σε 262 περιπτώσεις (ποσοστό 5,81%) διαπιστώθηκαν 310 παραβάσεις διακίνησης αγαθών χωρίς ή με ανακριβή φορολογικά στοιχεία, παράνομη κυκλοφορία αυτοκινήτων, λαθρεμπόριο οινοπνεύματος, τσιγάρων και καυσίμων.
  • Πραγματοποιήθηκαν 253 έλεγχοι ελεύθερων επαγγελματιών (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, καλλιτέχνες, συμβολαιογράφοι κλπ.) σε όλη την Ελλάδα και διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε 153 από αυτούς (ποσοστό 60,47%).
  • Ελέγχθηκαν 182 επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος ήταν μεγαλύτερος από 2 δισ. δρχ. για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αττικής και Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερος από 300 εκατ. δρχ. για τις επιχειρήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα. Διαπιστώθηκαν 2.438 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που υπέπεσαν σε παράβαση ήταν 51,1%. Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στα λογιστικά βιβλία των επιχειρήσεων ήταν ουσιαστικές και καθιστούν τα βιβλία των περισσότερων επιχειρήσεων ανεπαρκή ή ανακριβή.
  • Βεβαιώθηκαν στην παράνομη διάθεση και χρήση πετρελαίου θέρμανσης για 428.278 λίτρα φορολογικές παραβάσεις και για 793.746 λίτρα λαθρεμπορικές παραβάσεις. Επίσης, διαπιστώθηκαν παραβάσεις (λαθρεμπορίες, νοθεία) σε άλλα είδη πετρελαιοειδών για 8.808.695 λίτρα.
  • Πραγματοποιήθηκαν στα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα ψυχαγωγίας 627 έλεγχοι και σε 223 από αυτά διαπιστώθηκαν 19.305 παραβάσεις. Ποσοστό 35,57% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν υπέπεσαν σε παραβάσεις που αφορούσαν μη έκδοση εισιτηρίων εισόδου και μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης για τα προσφερόμενα είδη.
  • Στον τομέα της απόδοσης ΦΠΑ, πραγματοποιήθηκαν 845 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και σε 85 από αυτές (ποσοστό 10,06%) διαπιστώθηκαν 174 περιπτώσεις που αφορούσαν τη μη υποβολή ή ανακριβή υποβολή περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ κλπ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ