Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Συγκαλύπτουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή

Περιπτώσεις της... προηγούμενης δεκαετίας έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, τη στιγμή που έχει στη διάθεσή της πλήρη εικόνα για τους ελέγχους του 1997

Υπό την προστασία της φαίνεται να παίρνει η κυβέρνηση δεκάδες επώνυμους φοροφυγάδες, για τους οποίους αξιοποιεί την τακτική της συστηματικής αποσιώπησης, τη στιγμή που δεκάδες φορολογούμενοι διασύρονται για φορολογικές παραβάσεις που αξιολογούνται με 100 και 120 χιλιάδες δραχμές πρόστιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου πραγματοποίησαν μέσα στο 1997 περισσότερους από 4.500 τακτικούς και προληπτικούς ελέγχους, πολλοί από τους οποίους αφορούσαν και μεγάλες επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επιχειρήσεις από το χώρο του Τύπου (εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, κατασκευαστικές εταιρίες, επιχειρήσεις στο χώρο των τροφίμων και των ποτών). Από τους ελέγχους αυτούς, οι οποίοι και ολοκληρώθηκαν - πραγματοποιήθηκαν δηλαδή και οι καταλογιστικές πράξεις από την πλευρά των ελεγκτικών αρχών - διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή δεκάδων δισ. δραχμών. Και ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε στα χέρια της τα πρόσφατα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών, τα οποία, ως όφειλε από τον νόμο, έπρεπε και να δημοσιοποιήσει, προτίμησε να τα αποσιωπήσει. Ακόμα χειρότερα. Σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, έδωσε στη δημοσιότητα, μαζί με την κατάθεση του προϋπολογισμού την προηγούμενη Τετάρτη, ονόματα 750 περιπτώσεων φοροδιαφυγής παλαιότερων υποθέσεων, πολλές από τις οποίες αφορούν φορολογικούς ελέγχους που είχαν ξεκινήσει από... το 1987 και είχαν ελεγχθεί από την ΥΠΕΔΑ, η οποία στο μεταξύ διαλύθηκε τον Απρίλη του 1997.

Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα πλήθος ερωτηματικών για πολύκροτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής που είχαν απασχολήσει τα προηγούμενα χρόνια την κοινή γνώμη, αλλά το υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να τηρεί "σιγήν ιχθύος", ενώ παράγοντες του οικονομικού επιτελείου κάνουν ευθέως λόγο για "κουκούλωμα".

Πρώτη και καλύτερη από τις υποθέσεις αυτές, είναι η περίπτωση της φοροδιαφυγής ύψους 40 δισ. δραχμών, της πολυεθνικής ΒΡ. Αν και η υπόθεση έφτασε μέχρι τη Βουλή, όπου καταγγέλθηκε η σκανδαλώδης εύνοια της κυβέρνησης προς την πολυεθνική, οι κυβερνώντες απαξιούν μέχρι σήμερα να δώσουν νεότερα στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΒΡ συμβιβάστηκε να πληρώσει ένα χαμηλότατο ποσό, σε σχέση με αυτό που της είχε καταλογιστεί και η υπόθεση θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί.

Σκοτάδι υπάρχει και με τη φοροδιαφυγή των τηλεοπτικών καναλιών, καθώς και εφημερίδων, αν και οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις αυτές έχουν ξεκινήσει από το 1994. Κυβερνητικοί παράγοντες σε ανεπίσημες συζητήσεις υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών αποτελούν όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία ανταλλάσσει τη σιωπή της με την εξασφάλιση της στήριξης από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ.

Η ίδια λογική της συγκάλυψης επικρατεί από την πλευρά της κυβέρνησης και σε άλλες γνωστές υποθέσεις φοροδιαφυγής. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, όπου γίνεται λόγος για φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 10 δισ. δραχμές, καθώς και γνωστής οινοποιίας με έδρα στη Β. Ελλάδα.

Και οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου της φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο δε θα συμπεριφερόταν με τον τρόπο που συμπεριφέρεται, αν δεν είχε εξασφαλίσει την κυβερνητική ανοχή στις πράξεις του, η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει φτάσει μέχρι και στην ανοιχτή συγκάλυψη. Οπως στην κραυγαλέα περίπτωση των μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών που είχαν στήσει βιομηχανίας έκδοσης - λήψης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και για χάρη τους το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο τροποποίησε το σχετικό νόμο.

Θ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ