Τρίτη 17 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νέα φορο-επίθεση ενάντια στους ΕΒΕ

Αυξάνονται και πάλι η εμπορική και η επαγγελματική αμοιβή, δύο από τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των... "αντικειμενικών" κριτηρίων

Φορολογικό "σοκ" θα υποστούν για άλλη μια φορά οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εξαιτίας του άδικου φορομπηχτικού συστήματος των λεγόμενων "αντικειμενικών" κριτηρίων, που θέσπισε η κυβέρνηση για τη φορολόγησή τους, και το οποίο, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, θα εξακολουθήσει να ισχύει τουλάχιστον μέχρι το 2000! Ο λόγος για τον οποίο οι έμποροι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν φέτος, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει για μια ακόμα χρονιά την εμπορική αμοιβή και την επαγγελματική αμοιβή, δύο από τα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των ελάχιστων καθαρών εισοδημάτων στο σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων.

Ετσι, σε σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, προβλέπεται η αύξηση της εμπορικής αμοιβής από 2.400.000 δρχ. που είναι σήμερα σε 2.500.000 για όσους έχουν εμπορικές επιχειρήσεις και από 3.120.000 δρχ. σε 3.250.000 για όσους έχουν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Το ποσό της εμπορικής αμοιβής αυξάνεται δηλαδή κατά 4,2% σε σχέση με φέτος.

Με ανάλογη απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες αυξάνεται επίσης από 3,1% έως 4,5% σε σχέση με φέτος η επαγγελματική αμοιβή, κριτήριο για τον υπολογισμό του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ετσι, η επαγγελματική αμοιβή αυξάνεται από 3.200.000 δρχ. που ήταν φέτος σε 3.300.000 δρχ. για τους γιατρούς και τους καλλιτέχνες και από 2.200.000 δρχ. σε 2.300.000 δρχ. για τους δικηγόρους, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους και άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι παραπάνω αποφάσεις αναμένεται να συνοδευτούν - σύμφωνα με πληροφορίες - από αύξηση ενός ακόμη συντελεστή που λαμβάνεται υπόψη στο δαιδαλώδες σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, του συντελεστή μισθωτικής αξίας, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 7,25%. Εγκυρες πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση του εν λόγω συντελεστή στο 8% ή στην καλύτερη περίπτωση στο 7,75%. Η εξέλιξη αυτή θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν του χρόνου οι φορολογούμενοι που ανήκουν σ' αυτή την κατηγορία για τα εισοδήματα που απέκτησαν φέτος.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση και προκειμένου να "ρίξει στάχτη" στα μάτια των φορολογούμενων που πλήττονται από το σύστημα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, η κυβέρνηση αναμένεται να προσφύγει και φέτος στη γνωστή τακτική που ακολούθησε και τα προηγούμενα χρόνια, της διατήρησης των αντικειμενικών αξιών (που λαμβάνονται επίσης υπόψη για τον υπολογισμό των ελάχιστων καθαρών εισοδημάτων) στα ίδια επίπεδα. Ετσι, αναμένεται να ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ίσχυσαν το 1993 και όχι οι νέες αυξημένες που ισχύουν από την 1η Γενάρη του τρέχοντος έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ