ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Νοέμβρη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα

Στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας γιορτάστηκε η επέτειος του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής μαζικών φορέων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θ. Βάιος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων, χαιρέτισαν εκπρόσωποι των σπουδαστών του ΤΕΙ και των μαθητών και το ψήφισμα της συγκέντρωσης διάβασε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Στη συνέχεια, οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τη Νομαρχία, όπου παρέδωσαν το ψήφισμα στο νομάρχη. Αποτυχία είχε η ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λάρισας στην πλατεία Νομαρχίας.

Στο Βόλο

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των πολιτών στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.Στο νόημα του γιορτασμού και στην επικαιρότητα των οραμάτων και των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους οι Α. Σκάρλας,εκπρόσωπος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ξεν. Κωνσταντής,εκπρόσωπος των φοιτητών. Ακολούθησε μεγάλη και μαχητική πορεία, που κατέληξε στο μνημείο πεσόντων στην παραλία της πόλης, όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

Στα Τρίκαλα

Επιτυχία είχε και η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιστημόνων κι άλλοι 16 μαζικοί φορείς, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, των Τρικάλων.Μίλησαν ο Μπ. Αργυρίου,πρόεδρος του ΣΕΤ και η Χαρούλα Λιατίφη,εκ μέρους της ΚΝΕ. Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Ασκληπιού.

Στην Καρδίτσα

Στην κεντρική πλατεία της πόλης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσαν μαζικοί φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Καρδίτσας.Στη συγκέντρωση, μίλησαν ο νομάρχης Κ. Παπακυρίτσης,ο αντιδήμαρχος Β. Βαρελάς και εκπρόσωποι των πολιτικών νεολαιών, των σπουδαστών του ΤΕΙ Δασοπονίας και των μαθητών. Ακολούθησε πορεία προς την πλατεία δικαστηρίων, όπου κατατέθηκαν στεφάνια.

Στη Χαλκίδα

Με μαχητικό συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της Χαλκίδας και κατάληξη στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου έγιναν ομιλίες και κατατέθηκαν στεφάνια, νεολαία και λαός, έδωσαν το αγωνιστικό - αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα, τιμώντας, με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι σπουδαστές της σχολής ΣΔΟ του ΤΕΙ Χαλκίδας, το Σωματείο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών και το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, την 23η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στη Λιβαδειά

Με συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λιβαδειάς στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου εργαζόμενοι, νέοι και νέες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και της ΚΟ του ΚΚΕ. Η προσυγκέντρωση ήταν στην πλατεία Μητροπόλεως και ακολούθησε πορεία προς την κεντρική πλατεία. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Λιβαδειάς Παναγιώτης Μακρής, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σοφοκλής Τόγιας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακολούθησε μαχητική πορεία έως την πλατεία Ζαππείου.

Η μαχητική αυτή εκδήλωση ήταν απάντηση στις προσπάθειες του δήμου για υποβάθμιση του γιορτασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα, στις 11 π.μ., μια ομάδα του δημοτικού συμβουλίου με επικεφαλής τον δήμαρχο Χ. Παλαιολόγο, στέλεχος του ΣΥΝ, πραγματοποίησε "συζήτηση - εκδήλωση" στο Πνευματικό Κέντρο για την παιδεία με καλεσμένους έναν εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ κι έναν του ΣΥΝ και με συμμετοχή μετρημένων στα δάχτυλα μελών του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ.

Στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπουλη έγινε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, όπου συμμετείχαν όλοι οι μαζικοί φορείς, εκτός από το Εργατικό Κέντρο. Ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης ήταν και εδώ οι κομμουνιστές του νομού. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Β. Κοϊνάκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εξορισθέντων - Φυλακισμένων, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία, η οποία κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στην Κομοτηνή

Η καλύτερη απ' όλες τις άλλες χρονιές πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου στην Κομοτηνή άρχισε από τη Νομική Σχολή Κομοτηνής και κατέληξε στο Ηρώο της πόλης. Σημαντική ήταν η συμμετοχή της νεολαίας, ενώ κυριάρχησαν οι κόκκινες σημαίες. Μετά την κατάθεση στεφανιών, πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, ενώ ακολούθησε συναυλία από το συγκρότημα της "Πολιτιστικής Κίνησης" του Νομού Ροδόπης.

Στα Γιάννενα

Από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έγιναν στις επαρχιακές πόλεις μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή που έγινε στα Γιάννενα.Σύσσωμοι οι μαζικοί φορείς της πόλης, οι φοιτητικοί σύλλογοι και τα σχολεία συμμετείχαν στο γιορτασμό, ενώ η παρουσία των κομμουνιστών ήταν μεγαλειώδης. Η πορεία ξεκίνησε από τη Δόμπολη, διέσχισε την οδό Δωδώνης και κατέληξε στη Νομαρχία. Ολοι οι διοργανωτές μιλούν για μεγαλειώδη πορεία, τη μαζικότερη των τελευταίων χρόνων στα Γιάννενα.

Στην Καλαμάτα

Στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα έγινε η συγκέντρωση. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στο παλιό Εργατικό Κέντρο. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης και συμμετείχαν πολλοί μαζικοί και τοπικοί φορείς, καθώς και κόμματα.

Στη Λαμία

Στη Λαμία,πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου στις 7.00 μ.μ. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Επιτροπή Ειρήνης της πόλης με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και φοιτητών. Εγιναν ομιλίες και ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα.

Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν, επίσης, σε Μυτιλήνη Χίο, Ρόδο, Ικαρία, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και άλλες πόλεις.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με πάθος περπάτησαν στο δρόμο του Νοέμβρη...

Η Θεσσαλονίκη τίμησε το Πολυτεχνείο. Ο φετινός αγωνιστικός γιορτασμός του σφραγίστηκε το απόγευμα της Κυριακής με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση και πορεία των τελευταίων χρόνων. Η μαχητικότητα, η μαζικότητα και ο δυναμισμός της νέας γενιάς ξεπέρασε κάθε πρόσφατο προηγούμενο, απαντώντας έτσι σε όσους παρουσιάζουν τη νέα γενιά σαν "χαμένη" και χωρίς οράματα. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης δονήθηκε από αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, από συνθήματα που ζητούσαν αύξηση των δαπανών για την παιδεία, ειρήνη, μόρφωση και δουλιά. Εκτός από τους χιλιάδες νέους αγωνιστές και συνεχιστές των αγώνων για "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία" ήταν εκεί και οι αντιστασιακοί, αλλά και η γενιά του "114" και των Λαμπράκηδων.

Από κάθε μεριά της πόλης νέοι, γέροι και παιδιά, πήραν το δρόμο για την πλατεία Αριστοτέλους. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις από την Καμάρα (φορείς και σύλλογοι), την πλατεία Χημείου (φοιτητές) και το Αγαλμα Βενιζέλου (ΚΚΕ, ΚΝΕ). Εκεί, στις 4.15 υψώθηκαν τα κόκκινα λάβαρα και τα πανό. Στην πρώτη γραμμή οι Κνίτες και οι Κνίτισσες και το σύνθημα "ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός" επαναλαμβανόταν ασταμάτητα μαζί με το σύνθημα προοπτικής: "Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός". Οταν η προσυγκέντρωση έφτασε στην πλατεία Αριστοτέλους, ο κόσμος τους υποδέχτηκε με χειροκροτήματα.

Η συγκέντρωση

Πρώτος στη συγκέντρωση μίλησε ο 17χρονος μαθητής, εκπρόσωπος του 2ου Γενικού Λυκείου Συκεών, Χρήστος Λεβεντίδης.Κατήγγειλε τα νέα αντιδραστικά μέτρα στο χώρο της εκπαίδευσης και αναρωτήθηκε πού είναι η ελευθερία, όταν συνδικαλιστές μαθητές οδηγούνται στα δικαστήρια και καταδικάζονται σε φυλάκιση για τη συμμετοχή τους σε μαθητικές κινητοποιήσεις. Ο Δημήτρης Καραβίδας,εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών Φυσικού του ΑΠΘ, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το νεολαιίστικο κίνημα μαζί με το λαϊκό μπορούν να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στο εργασιακό μέλλον των νέων.

"Το Πολυτεχνείο ζει, όχι απλά σαν ιστορική μνήμη, αλλά στην καθημερινή δράση, για να αποκρουστεί η πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, για μην περάσουν οι αντιλαϊκές επιταγές του εκτρώματος που ακούει στο όνομα "πρόγραμμα σύγκλισης"", τόνισε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρης Κουτσουράς.

Ο Τριαντάφυλλος Μυταφίδης,από το Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών της περιόδου 1967 - '74 (ΣΦΕΑ) έφερε στη μνήμη τη νύχτα της 16-17 Νοέμβρη του 1973. "Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν σπορά της τύχης, αλλά τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής", είπε χαρακτηριστικά.

Η πορεία

Στην κεφαλή της πορείας την ελληνική σημαία του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την κρατούσαν φοιτητές. Για πρώτη φορά φέτος οδηγοί της πορείας δεν ήταν τα μέλη της ΦΕΑΠΘ, αφού απουσίαζαν από τον γιορτασμό, όπως απουσιάζουν μονίμως από τους φοιτητικούς αγώνες.

Ακολουθούσε η διοίκηση του ΣΦΕΑ και οι εκπρόσωποι μαζικών και νεολαιίστικων φορέων που θα κατέθεταν στεφάνια στο μνημείο. Πίσω, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με τα λάβαρα στα χέρια και οι φοιτητές του Συλλόγου Φυσικού.

Πιο πίσω το μπλοκ της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, που έστελνε το μήνυμα ενάντια στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης και τα μισθοφορικά σώματα. Μαζί οι παράνομα απολυμένοι της "Good Year", οι οικοδόμοι, οι καπνεργάτες, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι.

Ακολουθούσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Για άλλη μια φορά οι κομμουνιστές, με τη νεολαία μπροστά, έδωσαν όγκο και παλμό στον αγωνιστικό γιορτασμό. Κόκκινες σημαίες, υψωμένες γροθιές και το σύνθημα "Θέλουμε ειρήνη, μόρφωση, δουλιά, όχι υποκατάστατα και ναρκωτικά", σκιαγραφούσαν το μέλλον.

Εξω από το αμερικανικό προξενείο κάθε μπλοκ σταματούσε φωνάζοντας: "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν". Εκεί ήταν και οι Κούρδοι αγωνιστές, οι οποίοι τίμησαν τους ήρωες του Πολυτεχνείου, βάδισαν στο δρόμο του αγώνα ενάντια στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές που στηρίζουν το καθεστώς της Τουρκίας.

Η μεγάλη διαδήλωση συνεχίστηκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με συνθήματα και τραγούδια. "Πότε θα κάνει ξαστεριά" τραγουδούσαν οι μεγαλύτεροι και οι νέοι βροντοφώναζαν: "Η ανεξαρτησία δεν παζαρεύεται, με αγώνες καταχτιέται και σιγουρεύεται".

Η κεφαλή της πορείας έφτασε στην Εγνατία και οι τελευταίοι ακόμη δεν είχαν φύγει από τη Λεωφόρο Νίκης.

Το επεισόδιο

Στο κενό έπεσαν τα μεμονωμένα επεισόδια που προσπάθησαν να δημιουργήσουν γνωστοί κύκλοι. Κάποια μέλη της ΦΕΑΠΘ τελευταία στιγμή θυμήθηκαν πως πρέπει να συμμετέχουν στη γιορτή του Πολυτεχνείου και είχαν το θράσος να διεκδικούν και λόγο. Μέλη της ΦΕΑΠΘ - που εδώ και 1,5 χρόνο παράνομα κρατούν τη διοίκηση, αρνούμενοι να κάνουν συνέδριο - απαίτησαν να μιλήσουν στη συγκέντρωση, ενώ δε συμμετείχαν στην Οργανωτική Επιτροπή που συστήθηκε με πρωτοβουλία του ΣΦΕΑ. Απωθήθηκαν όμως και πήραν το δικό τους μοναχικό δρόμο.

Ταυτόχρονα, κάποιοι, γύρω στα 20 άτομα, από τους ονομαζόμενους "γνωστούς - άγνωστους" μπήκαν στη Θεολογική Σχολή και πέταξαν μολότοφ, χωρίς ευτυχώς να υπάρχει συνέχεια.

Στη Μακεδονία

Με αγωνιστικές συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Η μαζικότητα, η συμμετοχή της νεολαίας και ο δυναμισμός χαρακτήρισε τις αγωνιστικές εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα.

Στις Σέρρες, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάθεση στεφάνων από τις αντιστασιακές Οργανώσεις στο μνημείο του Εμμανουήλ Παπά. Στην Ημαθία και στην Πιερία το Πολυτεχνείο γιορτάστηκε με πρωτοβουλία των ΝΕ του ΚΚΕ, αφού οι υπόλοιποι φορείς, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια, περιορίζονται μόνο στην κατάθεση στεφανιών. Στην Κατερίνη η πορεία ξεκίνησε από το παλιό Δημαρχείο και κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ