ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑμΕΑ
Η κυβέρνηση χρυσώνει την... ιδιωτικοποίηση!

Την ώρα που στη Βουλή συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη οι μαθητές ήταν στο δρόμο

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Γαλάτσι
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Γαλάτσι
Την κυβερνητική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των Σχολών Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες κατήγγειλε χτες στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικής Ερώτησής της που συζητήθηκε, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας επιχειρήθηκε να «χρυσωθεί το χάπι» με ευχολόγια για καλύτερη λειτουργία των σχολών.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του υφυπουργού Εργασίας Λευτέρη Τζιόλα, ο οποίος δήλωσε ότι «οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης των Ατόμων με Αναπηρία θα λειτουργήσουν υπό την εποπτεία ΑΕ Κέντρων Κατάρτισης», όπου «ο μοναδικός μέτοχος είναι ο ΟΑΕΔ και βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων», προσθέτοντας ότι «αποτελεί ένα βήμα καλύτερης λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολών», αφού «πρόκειται να προσληφθεί πρόσθετο επιστημονικό προσωπικό και να βελτιωθούν οι υποδομές».

«Το πέρασμα σε Ανώνυμες Εταιρίες θα σας φέρει αντιμέτωπους με ...ΑΕ Μεγάλων Τύψεων», σχολίασε απαντώντας η Λιάνα Κανέλλη, παρουσιάζοντας «υπόμνημα με υπογραφές όλων των καθηγητών, των μαθητών και των γονιών» που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση.

Μαζί σπουδαστές, γονείς και καθηγητές

Με δυναμική κινητοποίηση απάντησαν χτες στα σχέδια της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της μοναδικής στην Ελλάδα Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) του ΟΑΕΔ στο Γαλάτσι οι σπουδαστές της σχολής μαζί με τους καθηγητές και τους γονείς τους.

Μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Καταρτιζόμενων -Γονέων και Κηδεμόνων - Εργαζομένων της Σχολής κατέλαβαν την οδό Γαλατσίου, έξω από την είσοδο της Σχολής, υπερασπίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα της και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στην Παιδεία και τη δουλιά.

«Οχι στη συρρίκνωση και διάλυση της Σχολής ΑμΕΑ» έγραφε το πανό των σπουδαστών, ενώ τα συνθήματά τους ήταν: «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται», «Θέλουμε δαπάνες κοινωνικές και όχι υποσχέσεις δημαγωγικές».

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των σπουδαστών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων μετέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΣ του Χρήστος Γεωργακόπουλος.

«ΑΤΤΙΚΟΝ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Λειτουργία σε καινούρια τέρμινα

Τον επαναχαρακτηρισμό του «Αττικού» Νοσοκομείου στο Χαϊδάρι ως πανεπιστημιακού, με μεγαλόστομες διακηρύξεις για την προσφορά του στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, επανέλαβαν χτες οι υπουργοί Υγείας Κ. Στεφανής και Παιδείας Π. Ευθυμίου, παρουσία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτη και του προέδρου της Ιατρικής Σχολής Χρ. Κίττα.

Η ταλαιπωρία του Νοσοκομείου - και μαζί των κατοίκων της περιοχής - μέχρι της πλήρους λειτουργίας του, φαίνεται να οδηγεί σε καινούρια τέρμινα καθώς στο ερώτημα αυτό δεν απάντησε κανένας απ' τους δύο υπουργούς με ευκρίνεια. Μάλιστα - καθώς πρόκειται να γίνει μεταφορά των πανεπιστημιακών κλινικών - ο Κ. Στεφανής μίλησε για τη δυνατότητα της... απορροφητικότητας των υπό μεταφορά πανεπιστημιακών κλινικών, ενώ σε κάποια στιγμή εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί η λειτουργία του προς το τέλος του χρόνου.

Τα όσα έχουν εξαγγελθεί - και έχουν γίνει - για το Νοσοκομείο Χαϊδαρίου, αποτελούν πρόκληση για τους κατοίκους της περιοχής με τις τρομακτικές ανάγκες. Θεμελιώθηκε ως «Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Δ. Αττικής» το 1995. Δυο φορές έγιναν συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και ως Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το εγκαινίασε προεκλογικά (6.3.2000) ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Τη λειτουργία του ως Πανεπιστημιακού προέβλεπε, επίσης, ο πρώτος οργανισμός που δημοσιεύτηκε επί υπουργίας Παπαδόπουλου, ενώ ακολούθησε και δεύτερος, που προέβλεπε τη λειτουργία ως Γενικού Νοσοκομείου με την επωνυμία «Αττικόν». Τελικά ξεκίνησε τη λειτουργία του ως διαγνωστικό κέντρο στις 16.7.2002.

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί, είπαν τώρα, αποφάσισαν να πάνε στο Χαϊδάρι καθώς εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους στη διοίκηση του νοσοκομείου για ακαδημαϊκά θέματα, ενώ ο Π. Ευθυμίου «άδειασε» τον πρώην υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο για τις ρυθμίσεις του, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επανήλθε στη γραμμή που χαράχτηκε υπό τον πρωθυπουργό. Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, το «Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικό"» θα λειτουργεί στα ευρύτερα πλαίσια του ΕΣΥ και θα ανήκει στο Γ' Περιφερειακό Σύστημα Υγείας (ΠεΣΥ). Ωστόσο όμως, δεν κλήθηκε στη συνέντευξη ούτε ο πρόεδρος του Γ' ΠεΣΥ Δ. Σερεμέτης, ενώ ο διοικητής του «Αττικού» κλήθηκε παρεμπιπτόντως...

Συνάντηση με την ΠΟΕΔΗΝ

Με τις μεγαλόστομες διακηρύξεις η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει την επιμονή της στην αντιλαϊκή πολιτική με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Ετσι και στο «Αττικό» θα λειτουργήσουν τα ιδιωτικά ιατρεία όταν μπει σε πλήρη λειτουργία.

Ωστόσο, για τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία δεν προβλέπεται καμιά λύση στα καυτά προβλήματά τους, όπως προέκυψε απ' τη χτεσινή συνάντηση του Κ. Στεφανή με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Ο Κ. Στεφανής επέμενε στην κάλυψη των τρομακτικών κενών με 5.000 εργαζόμενους με 18μηνη σύμβαση, τη συλλειτουργία των νοσοκομείων παίδων, ενώ αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ παρέπεμψε στο ΕΚΑΒ για τις τελικές επιλογές.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ»
Κυβερνητική πρόνοια για το ... κλείσιμο

Στάση εργασίας (7:30 π.μ. - 12μ.) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Στοίχισε περισσότερα από 800 εκατομμύρια δραχμές η διαφήμιση του υπουργείου Υγείας στην τηλεόραση για το 2003 «Ευρωπαϊκό Ετος Αναπηρίας» και πόσα ακόμα για φιέστες για το φτιασίδωμα του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης. Με αυτά τα χρήματα, το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» στη Νέα Πεντέλη, θα μπορούσε να λειτουργήσει για τρία χρόνια, όμως σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο με κίνδυνο 35 ειδικοί επιστήμονες που εργάζονται σε αυτό και 100 άνθρωποι με νοητική υστέρηση να βρεθούν στο δρόμο.

Κραυγή αγωνίας για το μέλλον του σχολείου απηύθυναν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι γονείς, οι εργαζόμενοι, η διοίκησή του, μαζικοί φορείς της περιοχής και του αναπηρικού κινήματος.

Το σχολείο, όπως μια σειρά άλλα Κέντρα Ειδικής Αγωγής που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ή αστικές εταιρίες, δημιουργήθηκαν και με την προτροπή του υπουργείου Υγείας και επιχορηγούνται από τις νομαρχίες, το υπουργείο Υγείας και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), διότι η κυβέρνηση αρνείται να τα μετατρέψει σε δημόσια κέντρα και να τα εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αντίστοιχα, το «Μαργαρίτα», εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και χρηματοδοτείται κατά 40% από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά 40% από κοινοτικά προγράμματα και κατά 20% από νοσήλια που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα τελευταία, όμως, δυο χρόνια τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν απορροφήθηκαν. Κονδύλια που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο του 2002 περιμένουν ακόμα την υπογραφή του υπουργού Εργασίας, ενώ ακόμη το υπουργείο δεν έχει καταβάλει μέρος των εγκεκριμένων κονδυλίων του 1999 και 2000!

«Καλύπτουμε εδώ και 20 χρόνια πραγματικές ανάγκες. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί το "Μαργαρίτα" είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής», επισήμανε ο Γ. Μπίστας, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα στάση εργασίας 7:30 π.μ - 12 μ.

Επεκτείνεται η 15ετία στους νεφροπαθείς

Οδηγία για την εφαρμογή του νόμου, που επεκτείνει το δικαίωμα, το οποίο είχαν έως τώρα οι τυφλοί και παραπληγικοί για πρόωρη συνταξιοδότηση στα 15 χρόνια, στους νεφροπαθείς, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας για τους ασφαλιστικούς φορείς που ανήκουν σ' αυτούς.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απεργία για κάλυψη ελλείψεων

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκε χτες η απεργία των γιατρών και των άλλων εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, που διεκδικούν την άμεση επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο τους. Σήμερα θ' ακολουθήσει τρίωρη στάση εργασίας, στη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι θ' αποφασίσουν για την παραπέρα πορεία του αγώνα τους.

Επικαλούμενοι, κυρίως, τις μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού διαφωνούν με την αύξηση των εφημεριών στο νοσοκομείο τους, όπως προέκυψε με απόφαση του ΠεΣΥ Θεσσαλίας, η οποία προβλέπει 2 εφημερίες το Νομαρχιακό Νοσοκομείο και 1 το Πανεπιστημιακό εναλλάξ.

Υποστηρίζουν, δε, ότι για να μπορέσει το νοσοκομείο ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες για τις οποίες δημιουργήθηκε - παροχή τριτοβάθμιας περίθαλψης, ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής - και ν' αντεπεξέλθει στο εναλλάξ σύστημα εφημεριών, χρειάζεται να γίνουν άμεσα προσλήψεις νοσηλευτών, ν' αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, με πρόσληψη αναισθησιολόγων και του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού, να ενισχυθούν με ιατρικό, τεχνικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή τα εργαστήρια, να λειτουργήσουν πέντε ακόμα από τα κλειστά κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας, να προωθηθεί η εγκατάσταση αυτόνομης Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, να προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός διοικητικού προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ