Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ «ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ»
Κυβερνητική πρόνοια για το ... κλείσιμο

Στάση εργασίας (7:30 π.μ. - 12μ.) πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι

Στοίχισε περισσότερα από 800 εκατομμύρια δραχμές η διαφήμιση του υπουργείου Υγείας στην τηλεόραση για το 2003 «Ευρωπαϊκό Ετος Αναπηρίας» και πόσα ακόμα για φιέστες για το φτιασίδωμα του κοινωνικού προσώπου της κυβέρνησης. Με αυτά τα χρήματα, το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» στη Νέα Πεντέλη, θα μπορούσε να λειτουργήσει για τρία χρόνια, όμως σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν το κλείσιμο με κίνδυνο 35 ειδικοί επιστήμονες που εργάζονται σε αυτό και 100 άνθρωποι με νοητική υστέρηση να βρεθούν στο δρόμο.

Κραυγή αγωνίας για το μέλλον του σχολείου απηύθυναν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι γονείς, οι εργαζόμενοι, η διοίκησή του, μαζικοί φορείς της περιοχής και του αναπηρικού κινήματος.

Το σχολείο, όπως μια σειρά άλλα Κέντρα Ειδικής Αγωγής που λειτουργούν ως Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ή αστικές εταιρίες, δημιουργήθηκαν και με την προτροπή του υπουργείου Υγείας και επιχορηγούνται από τις νομαρχίες, το υπουργείο Υγείας και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), διότι η κυβέρνηση αρνείται να τα μετατρέψει σε δημόσια κέντρα και να τα εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αντίστοιχα, το «Μαργαρίτα», εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και χρηματοδοτείται κατά 40% από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά 40% από κοινοτικά προγράμματα και κατά 20% από νοσήλια που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα τελευταία, όμως, δυο χρόνια τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν απορροφήθηκαν. Κονδύλια που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο του 2002 περιμένουν ακόμα την υπογραφή του υπουργού Εργασίας, ενώ ακόμη το υπουργείο δεν έχει καταβάλει μέρος των εγκεκριμένων κονδυλίων του 1999 και 2000!

«Καλύπτουμε εδώ και 20 χρόνια πραγματικές ανάγκες. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί το "Μαργαρίτα" είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής», επισήμανε ο Γ. Μπίστας, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα στάση εργασίας 7:30 π.μ - 12 μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ