Τετάρτη 19 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Δεν πάει άλλο!».

Διάβημα στο υπουργείο Εμπορίου για την ακρίβεια

Δεν πάει άλλο! Αυτό ήταν το μήνυμα που μετέφεραν στην κυβέρνηση εκπρόσωποι εργαζόμενων και συνταξιούχων κατά τη χτεσινή τους παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορίου, καταγγέλλοντας τις προκλητικές ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης και τις υπηρεσίες. Η παράσταση διαμαρτυρίας οργανώθηκε με πρωτοβουλία του συντονιστικού σωματείων, συνδικάτων και συνδικαλιστών Αθήνας.

Λίγες μόλις μέρες πριν, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τις εξευτελιστικές αυξήσεις του 4% στις συντάξεις για το 2003, που σε απόλυτα νούμερα μεταφράζεται σε λιγότερο από 1 ευρώ αύξηση την ημέρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. Την ίδια στιγμή, οι ανατιμήσεις σε φάρμακα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης εξασφαλίζουν νέα υπερκέρδη για το κεφάλαιο, συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη πενιχρά εισοδήματα εργαζόμενων και συνταξιούχων, ενώ νέες ανατιμήσεις ετοιμάζονται από την κυβέρνηση με άλλοθι τον επερχόμενο πόλεμο.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον υφυπουργό Εμπορίου Χ. Θεοδώρου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κατήγγειλαν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων. Ανάμεσα στα άλλα, ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεσο πάγωμα των ανατιμήσεων και στην παροχή ουσιαστικών αυξήσεων στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, καθώς στην απαγόρευση των απολύσεων που φαίνεται να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας ενόψει του πολέμου, κυρίως στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων απαίτησαν για μια ακόμη φόρα να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στον άδικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να επιστρέψουν οι ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή του Κόλπου και να διακοπεί κάθε διευκόλυνση προς τους ιμπεριαλιστές μακελάρηδες, με αίτημα αιχμής το άμεσο κλείσιμο της βάσης της Σούδας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εμπορίου παρουσίασε την κυβέρνηση λίγο πολύ ως υπερασπιστή των συμφερόντων του καταναλωτή, ρίχνοντας την ευθύνη για τις απανωτές ανατιμήσεις στους «διάφορους επιτήδειους που εκμεταλλεύονται την περίσταση, για να κερδοσκοπήσουν». Υπερασπίστηκε τις αυξήσεις στα φάρμακα, λέγοντας πως έγιναν «για το καλό των καταναλωτών (!), αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να αποσυρθούν ως ασύμφορα από τον ΕΟΦ και να εισαχθούν άλλα ακριβότερα», ενώ παραδέχτηκε κυνικά ότι οι αυξήσεις της ΕΥΔΑΠ προέκυψαν από την ιδιωτικοποίησή της.

Στο ζήτημα του πολέμου, ο κ. Θεοδώρου αρκέστηκε, για μια ακόμη φορά, στη λεκτική καταδίκη του. Απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων για λήψη δραστικών μέτρων, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, «οι διευκολύνσεις που παρέχονται εντάσσονται στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας προς τις ΗΠΑ», αναδεικνύοντας την κυβερνητική υποκρισία και την πλήρη εναρμόνισή της με τις επιταγές των ιμπεριαλιστών.

«Η επιτυχία της πανεργατικής 24ωρης απεργίας στις 21 Μάρτη είναι η καλύτερη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο Γ. Πέρρος, επικεφαλής του Συντονιστικού Σωματείων, συνδικάτων και συνδικαλιστών Αθήνας. Κάλεσε τους εργαζόμενους να εντείνουν τις προσπάθειές τους στους χώρους δουλιάς τις μέρες που απομένουν, για τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία της απεργίας, ώστε στις 21 Μάρτη να ακουστεί δυνατή η φωνή των εργαζομένων ενάντια στον πόλεμο και τη συρρίκνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ