ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΔΥΣΤΟΣ»
Η έκρηξη έγινε από την αναπνοή των δυτών!

Εξωφρενικές καταθέσεις για τη συγκάλυψη των εφοπλιστικών ευθυνών

Αρκετή ...δυσοσμία «αναδύθηκε» χτες στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, όπου διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο του σάπιου τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ», από τις καταθέσεις των δυτών που ανέλαβαν ...δράση από την επομένη της 28ης Δεκέμβρη 1996, της αποφράδας εκείνης νύχτας που το πλοίο τουμπάρισε ανοιχτά της Κύμης, στέλνοντας στο θάνατο 17 ναυτεργάτες, 2 γυναίκες και ένα 10χρονο παιδί. Οσα είπαν οι μάρτυρες, φανέρωσαν ότι επί 41 μέρες ένα σωρό δύτες «αλώνιζαν» στο κουφάρι του «ΔΥΣΤΟΣ» υπό τις εντολές της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρικής της ΑΓΕΤ), ενώ οι λιμενικοί που ήταν παρόντες σε όλη τη διάρκεια των ερευνών, αντί να διασφαλίζουν την προστασία του ναυαγισμένου πλοίου από τυχόν δολιοφθορά, έπαιζαν καθαρά διακοσμητικό ρόλο. Από το βήμα του μάρτυρα, πέρασαν ακόμα ένας ναυτεργάτης και ο Κ. Χίου (πτέραρχος εν αποστρατεία), σημερινός γενικός διευθυντής του «Ελληνικού Νηογνώμονα».

Πρώτος κατέθεσε ο κ. Βέργος, ιδιοκτήτης του καταδυτικού συνεργείου ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν υπήρχε κανένα ρήγμα στο πλοίο πριν τη ...«μυστηριώδη» έκρηξη της 5ης Φλεβάρη 1996. Διευκρίνισε ότι στο ρυμουλκό «ΜΑΤΣΑΣ ΣΤΑΡ» που συμμετείχε στις έρευνες βρίσκονταν, μαζί με τους ανθρώπους της εταιρίας, και λιμενικοί και ανακριτές που παρακολουθούσαν τις κινήσεις των δυτών... Ανέφερε ότι για τις εργασίες στο ναυάγιο η πλοιοκτήτρια εταιρία ακόμα του οφείλει 4 εκατομμύρια, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει ποιο ήταν συνολικά το ποσό που εισέπραξε. Οσον αφορά την έκρηξη που έγινε στο πλοίο, όταν αυτό είχε πλέον βουλιάξει, την απέδωσε σε εγκλωβισμένα αέρια πετρελαιοειδών που είχαν παραμείνει παρά τον καθαρισμό του πλοίου που έγινε από το συνεργείο του.

Ακολούθησε ο δύτης κ. Γκιώνος, συνέταιρος του Βέργου. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι μετά από υπόδειξη ενός από τους αρχικαπετάνιους της εταιρίας που βρίσκονταν στο ρυμουλκό, βρήκε στο χώρο του ασυρμάτου του ναυαγισμένου πλοίου μία μαύρη δερμάτινη τσάντα, η οποία από ό,τι κατάλαβε περιείχε έγγραφα. «Την ανέβασα στο ρυμουλκό - είπε - όμως δεν είδα ποιος την πήρε, αν δηλαδή την πήραν οι λιμενικοί ή οι αρχικαπετάνιοι». Ο Γκιώνος ήταν ο δύτης που μαζί με τον δύτη Μαυρόπουλο, ο οποίος είναι κατηγορούμενος, ήταν παρόντες στην έκρηξη. Είπε σχετικά: «Βουτήξαμε μαζί με τον Μαυρόπουλο, εγώ έπρεπε να τραβήξω φωτογραφίες και ήμουν περίπου 10 μέτρα πιο πέρα από τον Μαυρόπουλο που προσπαθούσε να κόψει το κομμάτι του ελάσματος. Ξαφνικά μετά από ενάμισι λεπτό είδα να σηκώνεται λάσπη. Δεν ένιωσα ωστικό κύμα, αλλά άκουσα ένα μικρό θόρυβο. Γύρισα να βρω τον Μαυρόπουλο, όμως αυτός είχε αρχίσει να ανεβαίνει». Επισήμανε με τη σειρά του ότι πριν την έκρηξη δεν υπήρχε ρήγμα ή επίθεμα, ενώ αρνήθηκε και αυτός να πει πόσα πήρε το συνεργείο του.

Ομως, αυτός που άφησε άναυδους τους δικαστές ήταν ο δύτης κ. Γκόλφης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από συνδυασμό εγκλωβισμένων αερίων με ...«την εκπνοή των δυτών, επειδή δε βγάζουν μόνο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και οξυγόνο»!

Ο Κ. Χίου είπε ότι δε γνωρίζει για την υπόθεση του ναυαγίου ούτε πώς ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» εξέδωσε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο «ΔΥΣΤΟΣ». Χαρακτήρισε δε ανακριβή τα στοιχεία που έχει καταθέσει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από το 1994 και στον εισαγγελέα από το 1997, που αφορούν τα ναυάγια 17 πλοίων αναξιόπλοων στα οποία ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» είχε εκδώσει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

Αρκετά αγχωμένος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα ο Γ. Γιαννόπουλος, ανθυποπλοίαρχος του «ΔΥΣΤΟΣ» από το Μάη μέχρι τις 12 Δεκέμβρη 1996. Ο ναυτεργάτης κατέθεσε ότι το 7μηνο που έμεινε στο πλοίο δεν είδε να γίνεται κάποια εργασία συντήρησης στο πλοίο. Μίλησε για συχνά μπλακ άουτ των μηχανών, όμως χαρακτήρισε την κατάσταση του πλοίου «ανεκτή»... Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα στις 10 το πρωί με την κατάθεση του τεχνικού συμβούλου των οικογενειών των θυμάτων Ι. Αγγελάκη.

Θα καθίσει στο σκαμνί ο εφοπλιστής Ηλιόπουλος

Αναίρεση άσκησε ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Β. Παπαδάκης κατά της απόφασης του Εφετείου Πειραιά που έπαυσε τη δίωξη του εφοπλιστή

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσει τελικά ο εφοπλιστής Α. Ηλιόπουλος, ο οποίος κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια στην υπόθεση της βύθισης του πλοίου «Αϊρον Αντώνης», με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον υγρό τάφο 24 ναυτικοί, τον Σεπτέμβρη του 1994 στα ανοιχτά του Κέιπ Τάουν.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Παπαδάκης, άσκησε χτες αναίρεση κατά της απόφασης του Εφετείου Πειραιά, με την οποία είχε παυτεί η δίωξη σε βάρος του εφοπλιστή Α. Ηλιόπολου, λόγω παραγραφής του αδικήματος.

Να σημειωθεί ότι ο εφοπλιστής για καθαρά τυπικούς λόγους (μη έγκαιρη επίδοση του κλητηρίου θεσπίσματος κλπ.) είχε πετύχει να απαλλαγεί των κατηγοριών και να παραγραφούν τα αδικήματά του, αν και αρχικά διωκόταν για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ωστόσο, μετά τη χτεσινή αναίρεση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ο Α. Ηλιόπουλος θα καθίσει στο σκαμνί για τη βύθιση του «Αϊρον Αντώνης».

Ειδικότερα, ο αντεισαγγελέας Β. Παπαδάκης κρίνει αναιρετέα την απαλλακτική απόφαση του Εφετείου Πειραιά για τον Α. Ηλιόπουλου για τους εξής λόγους:

  • Δέχεται ότι ελήφθησαν υπόψη και άλλα έγγραφα, πέραν αυτών που θα έπρεπε να αναγνωστούν στη δίκη.
  • Οσο αφορά τη νομιμότητα της κλήτευσης του κατηγορουμένου, ο αντεισαγγελέας Β. Παπαδάκης υποστηρίζει ότι η απόφαση του Εφετείου στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης μελέτης. Συγκεκριμένα, για το πολυσυζητημένο θέμα της κλήτευσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι η κλήτευση έγινε στις 15 Δεκέμβρη 1994, στην αρχική διεύθυνση που είχε δηλώσει και αποτελούσε διεύθυνση επαγγελματικής στέγης του κατηγορούμενου, αλλά τρεις μέρες μετά την αποστολή των κλήσεων έγινε δήλωση αλλαγής κατοικίας. Ο αντεισαγγελέας Β. Παπαδάκης στην αναίρεσή του επίσης υποστηρίζει ότι η δήλωση αλλαγής κατοικίας αποσκοπεί σε δολιότητα του κατηγορούμενου, δεδομένου ότι πλησίαζε η παραγραφή των αδικημάτων, λόγω πενταετίας.
  • Επίσης, στην αναίρεση αναφέρεται ότι ο Αρειος Πάγος στερήθηκε τη δυνατότητα για έλεγχο, επειδή δεν περιελήφθη αιτιολογία στην απόφαση του Εφετείου και γι' αυτό το λόγο κρίνεται αναιρετέα η εφετειακή απόφαση και ότι δεν πρέπει να παύσει η δίωξη σε βάρος του εφοπλιστή Α. Ηλιόπουλου.
«ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕ»
Αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων

Σε αυθαιρεσίες σε βάρος των δίκαιων απαιτήσεων των εργαζομένων της πρώην «Βαμβακουργίας Βόλου ΑΕ», με την ανοχή της κυβέρνησης, προχωρούν οι αρμόδιες Τράπεζες. Το θέμα έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, Τ. Τσιόγκας και Αντ. Σκυλλάκος.

Οι τρεις βουλευτές τονίζουν στην Ερώτησή τους ότι οι 514 εργαζόμενοι στην πρώην ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕ βρίσκονται στο δρόμο εδώ και 4,5 χρόνια, χωρίς σήμερα να έχουν πάρει τις δεδουλευμένες αποδοχές, αποζημιώσεις απόλυσης, οι οποίες - σύμφωνα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις - ανέρχονται σε 3.343.458.000 δραχμές. «Το ζήτημα είναι - υπογραμμίζεται - πως οι Τράπεζες δε διστάζουν να παραβιάσουν την υπάρχουσα νομοθεσία και νομολογία σε βάρος των εργαζομένων, προκειμένου να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα έτσι και αλλιώς τεράστια κέρδη, που αποκομίζουν από την τοκογλυφική τους δραστηριότητα». Πιο συγκεκριμένα:

Μόλις το Εφετείο Λάρισας διόρισε την Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ ως εκκαθαριστή της «Βαμβακουργίας Βόλου ΑΕ», οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης αναγγέλθηκαν νόμιμα και εμπρόθεσμα γι' αυτές τους τις απαιτήσεις. Στις 13/6/2001, τους κοινοποιήθηκε η πρόσκληση να λάβουν γνώση του από 5/6/2001 πίνακα κατάταξης, που συνέταξε η παραπάνω εκκαθαρίστρια εταιρία. Η διανομή του συνολικού ποσού εκκαθάρισης που περιλαμβάνεται στον πίνακα είναι η ακόλουθη: Εξοδα εκκαθάρισης: 458.277.710 δραχμές. Στην ΑΤΕ και άλλες Τράπεζες: 720.000.000 δραχμές. Στους 514 εργαζόμενους: 948.450.000 δραχμές.

Με άλλα λόγια, το ποσό που αναλογεί στους εργαζόμενους είναι λιγότερο και από το ένα τρίτο από το ποσό που δικαιούνται.

Οι τρεις βουλευτές καταγγέλλουν ότι: «Οσα προβλέπονται στον παραπάνω πίνακα αποτελούν μνημείο αυθαιρεσίας και παρανομίας σε βάρος των εργαζομένων και προς όφελος των Τραπεζών. Παραβιάζεται ευθέως το άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 32 του Ν. 1545/1985), βάσει του οποίου απολαμβάνουν του προνομίου (ικανοποίησης) οι πάσης φύσεως εργατικές απαιτήσεις, όπως επίσης και η 1348/1995 απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία δέχεται ότι είναι προνομιακές, όχι μόνο οι απαιτήσεις από μισθό και κάθε είδους επιδόματα, αλλά προνομιακοί είναι και οι τόκοι των πιο πάνω απαιτήσεων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, άνοιξε η όρεξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία καρπώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των 720 εκατομμυρίων δραχμών που προέβλεπε ο πίνακας για τις Τράπεζες και παρά το προνόμιο των εργαζομένων, άσκησε ανακοπή κατά του πίνακα κατάταξης, διεκδικώντας και τα υπόλοιπα χρήματα των εργαζομένων, επικαλούμενη διάφορες δικαιολογίες.

Ετσι, κορυφώνεται η ληστρική αυθαιρεσία, τόσο της Εθνικής Κεφαλαίου ΑΕ που ως εκκαθαριστής παραχώρησε στην ΕΤΕ και την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας τα 720 εκατομμύρια δραχμές, όσο και της ΕΤΕ και της ΑΤΕ, που επιδιώκουν να καρπωθούν και αυτές τις ελάχιστες αποζημιώσεις των 514 εργαζομένων - αποζημιώσεις που καλύπτουν μόνο ένα μέρος των απαιτήσεών τους».

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Δικαιοσύνης, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε «να τηρηθεί η υπάρχουσα νομοθεσία και νομολογία που προβλέπουν προνόμιο για τις εργατικές απαιτήσεις και να διατεθούν στους 514 εργαζόμενους της πρώην "Βαμβακουργίας Βόλου ΑΕ" και τα 720 εκατομμύρια δραχμές που η Εθνική Κεφαλαίου Αε κατανέμει στις Τράπεζες; Να σταματήσει η προσπάθεια της διοίκησης της ΕΤΕ, που άσκησε ανακοπή κατά του πίνακα κατάταξης, προκειμένου να εισπράξει και άλλο μέρος από τις έτσι και αλλιώς περικομμένες αποζημιώσεις των εργαζομένων;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ