Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΝΑΥΑΓΙΟΥ «ΔΥΣΤΟΣ»
Η έκρηξη έγινε από την αναπνοή των δυτών!

Εξωφρενικές καταθέσεις για τη συγκάλυψη των εφοπλιστικών ευθυνών

Αρκετή ...δυσοσμία «αναδύθηκε» χτες στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, όπου διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο του σάπιου τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ», από τις καταθέσεις των δυτών που ανέλαβαν ...δράση από την επομένη της 28ης Δεκέμβρη 1996, της αποφράδας εκείνης νύχτας που το πλοίο τουμπάρισε ανοιχτά της Κύμης, στέλνοντας στο θάνατο 17 ναυτεργάτες, 2 γυναίκες και ένα 10χρονο παιδί. Οσα είπαν οι μάρτυρες, φανέρωσαν ότι επί 41 μέρες ένα σωρό δύτες «αλώνιζαν» στο κουφάρι του «ΔΥΣΤΟΣ» υπό τις εντολές της πλοιοκτήτριας εταιρίας ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρικής της ΑΓΕΤ), ενώ οι λιμενικοί που ήταν παρόντες σε όλη τη διάρκεια των ερευνών, αντί να διασφαλίζουν την προστασία του ναυαγισμένου πλοίου από τυχόν δολιοφθορά, έπαιζαν καθαρά διακοσμητικό ρόλο. Από το βήμα του μάρτυρα, πέρασαν ακόμα ένας ναυτεργάτης και ο Κ. Χίου (πτέραρχος εν αποστρατεία), σημερινός γενικός διευθυντής του «Ελληνικού Νηογνώμονα».

Πρώτος κατέθεσε ο κ. Βέργος, ιδιοκτήτης του καταδυτικού συνεργείου ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δεν υπήρχε κανένα ρήγμα στο πλοίο πριν τη ...«μυστηριώδη» έκρηξη της 5ης Φλεβάρη 1996. Διευκρίνισε ότι στο ρυμουλκό «ΜΑΤΣΑΣ ΣΤΑΡ» που συμμετείχε στις έρευνες βρίσκονταν, μαζί με τους ανθρώπους της εταιρίας, και λιμενικοί και ανακριτές που παρακολουθούσαν τις κινήσεις των δυτών... Ανέφερε ότι για τις εργασίες στο ναυάγιο η πλοιοκτήτρια εταιρία ακόμα του οφείλει 4 εκατομμύρια, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει ποιο ήταν συνολικά το ποσό που εισέπραξε. Οσον αφορά την έκρηξη που έγινε στο πλοίο, όταν αυτό είχε πλέον βουλιάξει, την απέδωσε σε εγκλωβισμένα αέρια πετρελαιοειδών που είχαν παραμείνει παρά τον καθαρισμό του πλοίου που έγινε από το συνεργείο του.

Ακολούθησε ο δύτης κ. Γκιώνος, συνέταιρος του Βέργου. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι μετά από υπόδειξη ενός από τους αρχικαπετάνιους της εταιρίας που βρίσκονταν στο ρυμουλκό, βρήκε στο χώρο του ασυρμάτου του ναυαγισμένου πλοίου μία μαύρη δερμάτινη τσάντα, η οποία από ό,τι κατάλαβε περιείχε έγγραφα. «Την ανέβασα στο ρυμουλκό - είπε - όμως δεν είδα ποιος την πήρε, αν δηλαδή την πήραν οι λιμενικοί ή οι αρχικαπετάνιοι». Ο Γκιώνος ήταν ο δύτης που μαζί με τον δύτη Μαυρόπουλο, ο οποίος είναι κατηγορούμενος, ήταν παρόντες στην έκρηξη. Είπε σχετικά: «Βουτήξαμε μαζί με τον Μαυρόπουλο, εγώ έπρεπε να τραβήξω φωτογραφίες και ήμουν περίπου 10 μέτρα πιο πέρα από τον Μαυρόπουλο που προσπαθούσε να κόψει το κομμάτι του ελάσματος. Ξαφνικά μετά από ενάμισι λεπτό είδα να σηκώνεται λάσπη. Δεν ένιωσα ωστικό κύμα, αλλά άκουσα ένα μικρό θόρυβο. Γύρισα να βρω τον Μαυρόπουλο, όμως αυτός είχε αρχίσει να ανεβαίνει». Επισήμανε με τη σειρά του ότι πριν την έκρηξη δεν υπήρχε ρήγμα ή επίθεμα, ενώ αρνήθηκε και αυτός να πει πόσα πήρε το συνεργείο του.

Ομως, αυτός που άφησε άναυδους τους δικαστές ήταν ο δύτης κ. Γκόλφης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η έκρηξη μπορεί να προκλήθηκε από συνδυασμό εγκλωβισμένων αερίων με ...«την εκπνοή των δυτών, επειδή δε βγάζουν μόνο διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και οξυγόνο»!

Ο Κ. Χίου είπε ότι δε γνωρίζει για την υπόθεση του ναυαγίου ούτε πώς ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» εξέδωσε πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο «ΔΥΣΤΟΣ». Χαρακτήρισε δε ανακριβή τα στοιχεία που έχει καταθέσει η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας από το 1994 και στον εισαγγελέα από το 1997, που αφορούν τα ναυάγια 17 πλοίων αναξιόπλοων στα οποία ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» είχε εκδώσει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας.

Αρκετά αγχωμένος ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα ο Γ. Γιαννόπουλος, ανθυποπλοίαρχος του «ΔΥΣΤΟΣ» από το Μάη μέχρι τις 12 Δεκέμβρη 1996. Ο ναυτεργάτης κατέθεσε ότι το 7μηνο που έμεινε στο πλοίο δεν είδε να γίνεται κάποια εργασία συντήρησης στο πλοίο. Μίλησε για συχνά μπλακ άουτ των μηχανών, όμως χαρακτήρισε την κατάσταση του πλοίου «ανεκτή»... Η δίκη θα συνεχιστεί σήμερα στις 10 το πρωί με την κατάθεση του τεχνικού συμβούλου των οικογενειών των θυμάτων Ι. Αγγελάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ